Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80384
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

UWAGA SPOILER - jeżeli ktoś nie czytał książki, to najlepiej niech się tutaj nie wypowiada.

Jak myślicie, czy to może w ogóle wypalić z taką obsadą? Harrison Ford - no spoko, lubię go nawet, ale Moises Arias? Brendan Meyer?
Te dzieciaki grały w tak błahych produkcjach jak Hannah Montana, a teraz przyjdzie im odgrywać postacie, które dostaną ostro po ryju, a właściwie głównie po jajach od Endera. Cało nie wyjdą. Dzieciaki, które całe życie grali w bajkach dla dzieci, teraz będą grały w filmie, który według mnie, powinien być przeznaczony dla osób min. 16 + ?

Wyobraźcie sobie Moises'a w scenie w łazience gdzie przypadkowo ginie, w bijatyce z Enderem. Ja nie potrafię. Wiadomo, zawsze musi być ten pierwszy raz, gdy dzieciaki aktorzy, bo w końcu ktoś te dzieci musi grać, zaczynają grać w dorosłych filmach, ale ja coś w tą obsadę nie wierzę. Może skończyć się to tak, że zrobią z tego następna oklepaną produkcje jakich dzisiaj mamy wiele... sztampa na sztampie

Sinico

przeczytałem 7 książek o Enderze i wątpię, że w 100% adaptują książkę... poczekamy, zobaczymy

ocenił(a) film na 4
Sinico

Dzieciaki, które od niemowlęctwa grają u Disneya i jeszcze się nie zaćpały lub nie zapiły są twardsze niż kamień moim zdaniem :P

ocenił(a) film na 8
Sinico

To, jak te sceny będą wyglądały, tak na prawdę w małym stopniu będzie zależało od nich. Bardziej od reżysera, kamerzysty i speców od efektów.

ocenił(a) film na 5
Sinico

Zastanawiała mnie właśnie tą scena z Bonzem zdziwiliam się że bd go grać Moises

ocenił(a) film na 5
Sinico

Nie wiem jak to wyjdzie - boję się spłycenia tak jak to było z Solaris Lema. W zasadzie film nie powinien być trudny do zrobienia przy dzisiejszych środkach technicznych, pytanie tylko czy aktorsko podoła pierwowzorowi? Akurat Ford filmu nie uratuje, bo nie jest głównym bohaterem.

Sinico

Kocham "Grę..." i całą sagę i boję się że albo zrobią z tego coś uroczego, jak to dzieci poleciały w kosmos i uratowały ziemię, albo próbując połączyć ładne Holywoodzkie z rzeczowym Cardowskim wyjdzie dziwaczne, niezrozumiałe i kiczowate coś jak np Eragon. Obawiam się tej ekranizacji.
Za Hiuppo: Dokładnie jak z Solaris.
I jeszcze ci młodzi aktorzy są starsi niż książkowe dzieciaki, a tu właśnie o to chodzi, że główni bohaterowie są tacy młodzi i mali, to jest siła tej historii. Psychika kilkuletnich geniuszy. Oj bardzo bym chciała, żeby udała im się ta ekranizacja :)

ocenił(a) film na 7
Sinico

Pytanie zasadnicze, czy wszystkie rewelacyjne książki muszą koniecznie zostać sfilmowane? Pewnych rzeczy się nie da odtworzyć, nie ograbiając fabuły książkowej z "tego czegoś". Ja sobie sfilmowanej Gry Endera nie wyobrażam, no ale może się przyjemnie rozczaruję. Oby.

ocenił(a) film na 6
Sinico

dzieciaki b ed a pewnie grały w mniej niż 40% filmu. Zrobią duże wprowadzenie z Benem na sam początek, potem Ford opowie jak to stworzył akadamie, potem trochę szkoły (z 15 min filmu), a potem znów Ben. Obawiam się, że wyjdzie strasznie efkciarsko i tyle. Może jednak się mylę.