Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80384
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Który to już raz producenci fundują nam taką katorgę? To przerażające, bo mieli pomysł podany na tacy wystarczyło go tylko dobrze zrealizować. Ten film to istny koszmar dla ludzi którzy pokochali książkę.

kardrig

Bez przesady. Jak dal mnie ani książka nie była genialna, a film jako w miarę wierna adaptacja, też nie zabłysnął.

ocenił(a) film na 7
kardrig

Ja szłam na ten film z podejściem: "Dobra, nie nakręcaj się, pewnie będą same efekty specjalne i wielkie bitwy kosmiczne." I może dzięki takiemu podejściu (nie wiem), bardzo pozytywnie zostałam zaskoczona. Zgodzę się, że niektóre wątki strasznie okrojono, ale w niecałe dwie godziny całej książki nie da rady zmieścić. Mimo to, nadal widziałam w tym filmie to, czego bałam się nie zobaczyć - tę głębię psychologiczną, problem dzieci wykorzystywanych w wojnie, Endera bojącego się własnego charakteru, etc.
Uwielbiam Sagę Endera i to wcale nie był dla mnie koszmar, także prosiłabym byś mówił/a za siebie, a nie za wszystkich fanów książki.
W tym momencie mam tylko nadzieję, że za jakiś czas nakręcą drugą część, bo wtedy pojawiłaby się możliwość rozwinięcia tych wątków, które w tym filmie zostały tak brutalnie pominięte.
Niestety nie zapoznałam się jeszcze z "Enderem na wygnaniu", bo czytałam sagę chronologicznie wg publikacji, więc nie wiem dokładnie jaka jest jej fabuła. Za to spodziewam się, że jeżeli w ogóle ktokolwiek podejmie się kontynuacji tej historii, to pewnie od tej książki zacznie, a nie "Mówcy umarłych", gdzie moja ulubiona postać Valentine jest tak świetnie rozwinięta. Właśnie jej i Petera brakowało mi w tym filmie.