Już to tłumaczyłem w jednym z tematów niżej. Ile znasz naprawde dobrych, aż tak młodych aktorów i aktorek? Dakota Fanning- jedna z najzdolnieszych młodych aktorek ma już 12 czy może nawet więcej lat.
Po prostu- dzieci ze szkoły bojowej będą starsze- tak około 16-18 lat.
A ten Jake Lloyd. pamiętasz jego rolę w "Mrocznym Widmie" jako Anakin Skywalker. Gdyby dzisiaj wyglądał tak jak w czasie kręcenia tamtego filmu- nadawałby sie idealnie!
Ale cóż na to poradzic. Podobno sam Orson Scot Card współpracuje przy scenariuszu, zmieniając go przy tym odpowiednio na potrzeby filmu. Miejmy nadzieję, że wszystko bedzie dobrze.
a mi w ksiazce przeszkadzal strasznie wiek Endera - cala historia, mimo ze bardzo cieka, wydawala mi sie przez to naciagana.
NIe zapominaj, że to były dzieci-geniusze, tak jak niegdyś za młodu Amadeusz Mozart.
To my przy nich jesteśmy tacy malutcy i tacy głupiutcy;p
A tak na poważnie, to takie dzieci było im (MIędzynarodowej Flocie) łatwiej kształtować niż dorosłych. Wykorzystywali też ich chęć rywalizacji i przez zabawę (pojedynki w zerowej grawitacji i slynna gra myślowa)uczyli ich wrzystkiego, co było konieczne w wojnie z formidami.
No i popatrz na prawdziwe społeczeństwo. Dlaczego ludzie już jako siedmiolatki idą do szkoły (podstawówki), a nie np. już w wieku dorosłym? Po prostu dzieci szybciej się uczą.
no ok moze i sie szybciej ucza ale pokaz mi w historii ludzkosci pieciolatka, ktory by byl w stanie wygrac wojne.
Pięciolatek nigdy nie wygrał wojny, bo nigdy do żadnej wojny nie przygotowywano tak malego dziecka;)
Ale gdyby tak sie stało, to kto wie...;)
Trafne spostrzenie - to jest sci-fictiom. I to w najlepszym wydaniu!
Jeśli spodobała wam się Gra Endera to polecam wam koniecznie przeczytać ksiązkę "Planeta Śmierci" Harrego Harrisona! Zaje*sta książka!
Inne fajne książki które gorąco polecam przeczytać (nikoniecznie s-f):
-Andromeda znaczy śmierć
-Przyjaciel z piekła
-Piknik na skraju drogi
-Non stop
-Folwark zwierzęcy
-Lot nad kukułczym gniazdem
-Ciemna strona mocy (star wars)
Warto przeczytać, gorąco polecam!
No i jeszcze:
-Planeta Małp
-Mówca Umarłych
-Cień Hegomona
-Teatr Cieni
-Cień olbrzyma
Lubię czytać, moze komuś się to nie podoba? Hę?;)
Pozdrawiam miłośników dobrego s-f!
A co sądzisz o sequelu Gry Endera czyli o wydarzeniach z perspektywy Groszka? Osobiście przymierzam się do przeczytania, aczkolwiek nie wiem czy warto. Gdyby ktoś miał tę sagę już za sobą, proszę o podzielenie się wrażeniami :D Jakby ktoś chciał, mogę przesłac ebooki. Pozdrawiam.
Powiem tak...
- "Cień Endera" - opowiadający o dzieciństwie i szkoleniu Groszka spodobał mi się...średnio. 6/10
- "Cień Hegemona" - znacznie lepiej. 9/10
- "Teatr Cieni" - również bardzo dobra książka 9/10
- Cień Olbrzyma" - bardzo dobre zwieńczenie seri - 9/10
Jeśli nie zniechęcisz sie tym, że książki traktują niemal tylko o polityce (polityka, polityka, wojan, polityka) seria spodoba ci się i to bardzo.
Masz możliwość wysłania tomu Cień Olbrzyma?
Jeśli tak to na maila
anonim31337@gmail.com
lub na
aopw@o2.pl
z góry wielkie dzięki
jeśli Twoja oferta jest nadal aktualna, to poproszę o przesłanie ebooków na adres alisarrian@gmail.com :) byłbym niezmiernie wdzięczny. Wczoraj skończyłem czytać "Ksenocyd", dwa dni prędzej "Mówcę Umarłych", ale oczywiście zacząłem od "Gry Endera" :) jeszcze raz proszę i z góry dziękując:)
A mógłbyś mi streścić zakończenie Ksenocydu? W mojej książce z biblioteki brakowało 20 ostatnich stron (czyli co się stało z całą planetą prosiaczków, flotą, która zmierzała na ksenocyd, robalami i oczywiście bogosłyszącymi i samym Enderem). Będe wdzięczny.
Mi jest nie trudno to sobie wyobrazic patrzac na moich malych kuzynow i widzac jak sprawnie przechodza wszelkie gry komputerowe, symulatory itd. Przeciez wojna toczona przez Endera to bylo dzialanie na symulatorze. Walczyl wirtualnymi statkami - a ich odpowiedniki toczyly walke w realu. Mysle, ze nawet jakbys szkolil przez lata pietnasto czy osiemnatsotaltka, to niemialby on szans w grach komputerowych z dzieciakami, ktore od najmlodszych lat w tym siedza. Ender z innymi dzieciakami wygral poprostu skomplikowana gre komputerowa - tak ja to widze.
To znajdź mi pięcioletniego mistrza Warcrafta3 albo Starcrafta :-). Są różne typy gier i w tych RTSowych dzieciaki są cienkie.
Co do aktora grającego Endera- nawet jak znajdą kogoś kto by pasował - to weźcie znajdźcie teraz Groszka, Petrę czy Alai :D
W książce nie przeszkadzało to wcale - ale na ekranie wyszedłby pewnie film w stylu "Klan urwisów" ;-)
Myśle że nastoletni aktorzy w wieku tych z pierwszego Harrego Pottera byliby idealni.
Co do samej książki - pełna jest rzeczy bezsensownych. Przykładowo genialni pięciolatkowie myślący jak dorośli.
Albo jeszcze większa bzdura - pięcioletni geniusz zaczyna stosować nowatorską taktykę - daje więcej swobody oficerom, jego pododziały atakują w luźnej formacji, kiedy przeciwnicy nadal wychodzą w ustalonym szyku. A generałowie cmokają zachwyceni patrząc na to - tylko mały szczegół - taki sposób był znany już za Napoleona :).
Jednak takie rzeczy zaczęły mi przeszkadzać dopiero przy trzecim czytaniu książki, przy pierwszym razie byłem zachwycony :)
Widzę, że WSZYSCY zasugerowali się pierwszym postem. Moja książka jest aktualnie u kolegi, więc bazuję na angielskiej Wikipedii.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ender's_Game
Ender jest wysłany do Szkoły Bojowej w wieku SZEŚCIU lat (wiem, 5-6 mała różnica). Ale na Eros jest wysłany w wieku 10 lat, co już sprawia, że komentarze pytające "Jak można wygrać wojnę w wieku 5 lat?" mają trochę słabszy argument. Tak, 10 latek wygrywający wojnę jest naciągany, ale na pewno mniej naciągany niż 5 latek. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że ten 10 latek był nauczany i wychowywany w szkole specjalnie przystosowywanej do nauki walki i strategii przez 4 lata (prawie połowę swojego życia). To tyle :). Mam nadzieję, że chociaż trochę rozwiałem wątpliwości.
P.S.: Elijah Wood (Frodo w LOTR), też nie jest jakiś specjalnie niski, a hobbita z niego jednak zrobili :)
Moja ulubiona książka.
Ciekawym pomysłem byłoby wyszkolenie jakiegoś 6-7 latka do roli Endera przez 5-6 lat i za tyle lat zacząć kręcić film.