Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80384
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Serio, wyobrażacie to sobie na ekranie? Bohaterami książki są dzieci od 6 do 12 lat. Masakrujące się nawzajem. Pomyślcie o Stilsonie. O tym, jak Ender wykończył Bonza. Poza tym to książka o psychicznym łamaniu dzieci. Żeby adaptacja była porządna, wymagania wobec małych aktorów grających Petera, Endera resztę musiałby być dla nich niszczące. Nikt moralny nie mógłby się na to zdecydować. A adaptacja bez tych najbardziej drastycznych elementów nie ma najmniejszego sensu, bo oznacza kastrację dzieła. Lepiej więc się tego nie tykać.

Yorick

Myślę, że adaptacja byłaby możliwa gdyby pójść w stronę animacji - bo klasyczny film faktycznie może być ciężki w wykonaniu.

Innoame

jezeli film wyjdzie, co mnie bardzo ucieszy:D, to bedzie albo naprawde CHORY albo beznadziejny. Juz ksiazka byla swietna, ale raczej nienormalna
ps. Ewentualnie, moze animacja w stylu final fantasy:D

ocenił(a) film na 8
pungushe

Final Fantasy jest piękne, ale najbardziej wbija mnie w fotel najnowsze wydanie Evangeliona. Stworzenie Gry w tym samym studiu i przez tych samych twórców byłoby genialnym posunięciem... Co ty na to?

Yorick

Jak się postarają, pewnie dadzą sobie radę. Nie wiem, kto mógłby zagrać w tym filmie, ale pewnie znajdą jakichś odpowiednich, młodych aktorów. Film ma być na podstawie "Gry Endera" i "Cienia Endera", więc muszą poprawnie połączyć wszystkie wątki. Scenariusz pisze sam autor cyklu powieści, a jego wizje mogą okazać się ciekawe. Liczę, że unikną nakręcenia jakiegoś gniota...

Yorick

Lepiej by sobie odpuszczono adaptacje filmowa... Sceny walk i konfliktów miedzy dzieciakami są zbyt istotne by je wykluczyc lub złagodzic,tak sie zwyczajnie nie da. Czytanie juz stanowi dla naszej wyobrazni wyzwanie,bo jak tu teraz postawić 6 latka w mundurze ktory z pelna swiadomoscia tłucze innego dzieciaka (scena pod prysznicem chociazby). Ender został NAPISANY i niech tak pozostanie!
(zrobic z tego kolejny film hollywoodzki to jak zbeszczescic Biblie.)

annvolden

jaką biblię, chrzanić ją- z wyobrażeniem sobie 6 latka w mundurze nie miałem problemu - jak nie wyobrazić go sobie gdy widziało się np. Władcę Much ???!!! albo chociażby wie się że jego świadomość przewyższa w stu procentach każdego gówniarza jakiego w życiu widziałem ? to nie 6 latek tak na serio w związku z czym ciężko z wyobraźnią u mnie nie było...

ocenił(a) film na 5
SFDrake001

Zgadzam się z tym. Nie bulwersujcie się tak, jest pełno filmów, w których wykorzystywane są małe dzieci i jakoś ich psychika szczególnie na tym nie cierpi, zwłaszcza że dzieci często grę w filmach traktują jako zabawę.

gorylica

Dokładnie tak. Dzieci mają dużo mniejsze problemy psychiczne tego typu ponieważ nie zdają sobie z tego sprawy, w odróżnieniu od ludzi dojrzałych. Moim zdanie ogromnym wyzwaniem psychicznym było zagranie Jokera przez Heath'a Ledger'a.

ocenił(a) film na 7
Yorick

Tez sądzę że może to wypaść dziwacznie. Ale od czasu jak dzieciakowaty syn Willa Smitha naparzał małych Chińczyków w Karate Kid wiedziałem że Grę zekranizują. Dzieciaki będą się biły, najwyżej nie będzie krwi żeby można było dać PG-13.
Co do kastracji dzieła to obawiam się że mając w oczach znaki dolarów i potencjalną schedę po zakończonej serii Harrego Pottera studia nie zawahają się przed niczym.

ocenił(a) film na 6
miszatujest

FIlm nakręcą, po prostu aktorzy grający role będą w starszym wieku. Co wg mnie mija się z celem. Książka rewelacyjna.