Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80384
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Koniecznie muszę to zobaczyć. Czytałam książki, są Super. Mam wielką nadzieję na ten film.

ocenił(a) film na 8
BeatriX_filmaniak

Czytałam książki: Cień Hegemona, Gra Endera, Mówca umarłych

ocenił(a) film na 8
BeatriX_filmaniak

Całość składa się z 8 (ośmiu) części. Jak chcesz, podam listę (mam całość, i oczywiście całość czytałem).

ocenił(a) film na 8
AJGOR_2

Oczywiście poproszę, listę :D :)

ocenił(a) film na 8
BeatriX_filmaniak

Pomyliłem się. Jest 9, a nie 8. Mam nadzieję, że nie pomylę kolejności:

1. Gra Endera
2. Mówca umarłych
3. Ksenocyd
4. Dzieci umysłu
5. Cień Endera
6. Cień Hegemona
7. Cień olbrzyma
8. Teatr cieni
9. Ender na wygnaniu

ocenił(a) film na 8
AJGOR_2

Dzięki :)

AJGOR_2

5-8 to już tak zwana "Saga cienia", chociaż zaczyna się w mniej więcej tym samym momencie i częśc fabuły dzieje się w tym samym miejscu co Gra Endera. Powstał również zbiór opowiadań "Pierwsze spotkania świecie Endera", gdzieś też wpadłam na "Doradce inwestycyjnego" - również skrawek ze świata Endera. Jednak odnosze wrażenie, że większosc tworów w stylu Endera na wygnaniu to już tylko odcinanie kuponów od sukcesu pierwszej książki. Osobiście najbardziej ukochałam pierwsze 3 tomy, plus ewentualnie czwarty na doczepkę. ;)

ocenił(a) film na 8
Innoame

Oczywiście, że wszystko, co było po Ksenocydzie to było odcinanie kuponów od trylogii. Saga cienia jest jednak bezpośrednio związana z Enderem. Pokazuje między innymi losy członków jego drużyny.

AJGOR_2

"Dzieci Umysłu", o ile dobrze się orientuję pierwotnie były wydane razem z "Ksenocydem" jako całość. W związku z czym też należą do trylogii.

ocenił(a) film na 8
Innoame

Święte słowa :)