Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80382
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Dlaczego Grawitacja zgarnęła wszystkie nagrody a Gra Endera nie otrzymała nawet nominacji?
Moim skromnym zdaniem Ender's Game nie ustępuje pod względem technicznym (zdjęcia, montaż,
efekty specjalne) wspomnianej Grawitacji lub innym nominowanym w tych kategoriach.
Co o tym sądzicie?
Scenariusz w obu filmach pozostawia wiele do życzenia ale interesuje mnie Wasze zdanie
względem kategorii technicznych i ewentualnych nominacji.

ocenił(a) film na 7
Tequila_Caine

Masz rację. Ale, że oscarowcy są przewidywalni to było od dawna wiadomo co zgarnie nagrody.

Tequila_Caine

ja myślę że dla Bullock i Clooney dali też nazwiska dużo robią dla produkcij chodź tu grał Ford hmmmm może efekty 3D NIE WIEM

ocenił(a) film na 2
Tequila_Caine

W grawitacji efekty specjalne to mistrzostwo, gdyż bardzo realistycznie ukazano ruchy postaci w stanie nieważkości bez wpływu grawitacji. Efekty w innych filach nijak się do tego mają.

ocenił(a) film na 3
cyfrowy_baron

Chyba coś w tym jest :)

ocenił(a) film na 3
Tequila_Caine

Gra Endera to gniot straszny.
Nie ratuje go nawet uwielbiany prze ze mnie Harrison Ford

Tequila_Caine

Dlatego bo Gra Endera to mega gniot,ten film to jakieś nieporozumienie. Film klasy B,więc gdzie mu do jakiejkolwiek nominacji.To że Tobie stanoł przy tym filmie to nie oznacza że ma zaraz dostać oskara.

ocenił(a) film na 1
tiltomasz

racja, dawno nie oglądałem takiego badziewnego filmu.

ocenił(a) film na 3
tiltomasz

Nie zrozumiałeś mnie, ale masz prawo bo po Twojej wypowiedzi wnioskuje, że nie ukończyłeś gimnazjum. Proponuje, kupić słownik :)

Porownałem Gre Endera z Grawitacją bo oceniłem oba film tak samo(bardzo nisko), ratują je tylko efekty specjalne.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Tequila_Caine

dlatego, ze filmy o glupawych gowniarzach ratujacych swiat to troche slabe porownan ie w stosunku do Grawitacji

ocenił(a) film na 8
black_bastard

W tym filmie bynajmniej nie chodziło o ratowanie świata. Chyba go wszyscy nie zrozumieliście. Ziemi nic nie groziło. Zresztą całą wojnę wywołali ludzie co było pokazane w prequelach.

barry4500

ja nawet nie ogladalem, ale po sprwdzeniu trailera odechcialo mi sie

black_bastard

Więc oceniasz film "po okładce", bardzo słaby sposób oceniania. I źle świadczy o tobie.

jetli22

ogladalem juz kilka takich filmow i schemat jest podobny, ogladalem kilka scen na przewijaniu i wrazenie mierne.

barry4500

Ziemia postanowiła zlikwidować potencjalne zagrożenie atakiem (po wcześniejszym ataku robali na ziemię). I tyle. Każda rasa jeśli miałaby takie możliwości zrobiłaby tak samo. Ze zdaniem: " Zresztą całą wojnę wywołali ludzie co było pokazane w prequelach." się nie zgodzę - wojnę niestety dla siebie sprowokowały robale.
Pierwsza bitwa z robalami - misja zwiadowcza.
Druga bitwa - misja kolonizacyjna

ocenił(a) film na 6
snowmark

Pierwsza i druga bitwa były nazywane inwazjami robali - no przynajmniej wg. autora Gry Endera

guaviareto

no ale jak widać sens wypowiedzi do ciebie dotarł.

ocenił(a) film na 6
Tequila_Caine

Tych dwóch filmów nie sposób porównywać. Jeden jest w zasadzie filmem katastroficznym, który dzieje się w kosmosie (Grawitacja) a drugi jest w zamierzeniu filmem psychologicznym, który dzieje się w przyszłości i dotyczy kontaktu z obcą cywilizacją. O ile nie wyobrażam sobie Grawitacji bez tak dopieszczonych efektów specjalnych (rewelacyjne jest pierwsze kilkunastominutowe nieprzerwane ujęcie) o tyle w Grze Endera efekty specjalne robią w zasadzie za tło w filmie (no może poza scenami walk kadetów w kosmicznej bazie).
Grawitacja bez efektów by się nie obroniła - daleko jej do Apollo 13 (moim zdaniem) , który jest utrzymany w tej samej konwencji. Nie ta dramaturgia i nie ta wiarygodność - Grawitacja jest przy nim trochę 'syntetyczna' .

ocenił(a) film na 8
guaviareto

z jednym się zgodzę....w Grawitacji efekty są świetne....ale cała reszta poległ na całości...gra aktorska to porażka...przekoloryzowana jak dla mnie....

ocenił(a) film na 6
Serenity_Kusicielka

"ale cała reszta poległ na całości" - nie dostał Oscara za grę aktorską , film lub scenariusz i to jest to co nie zostało dopracowane - a za to o te techniczne oscary moim zdaniem mógł powalczyć - nie oglądałem wszystkich filmów nominowanych więc trudno mi osądzić czy był najlepszy w tych kategoriach technicznych. Są filmy, które są genialne w całości i wtedy wchodzą do ogólnie szanowanego panteonu 'evergreenów', które ja zbieram do kolekcji i wracam do nich co jakiś czas. Są też filmy , które w jakimś aspekcie sztuki filmowej odskakują od reszty o kilka lat i do nich należy Grawitacja. Ten film można obejrzeć dwa razy - jeden z ciekawości a drugi dla przeanalizowania niektórych efektów i tyle.

ocenił(a) film na 8
Tequila_Caine

obejrzałam oba i tak jak lubię Sandrę tak stwierdzam, że nie podołała roli w Grawitacji..nie mówiąc o tym, że sam film mi się najzwyczajniej nie podobał...a lubię takie kino...
co do "gry Endera"..czytałam książkę i choć film dużo pomija i dużo przeinacza to uważam, że właśnie on powinien dostać co najmniej nominację..ale nie dostał..mówi się trudno...widocznie trzeba wstawić w film więcej znanych nazwisk aby zagwarantować nominację bądź nagrodę co oznacza, że same nagrody są bez sensu...skoro gnioty jak Grawitacja mają przynajmniej to albo i więcej...