Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80382
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Książka miała ogromny potencjał do ekranizacji, ale oczywiście film musiał był zamerykanizowany.
Co to oznacza? Spłycono fabułę, dodano wątek miłosny (obowiązkowy w amerykańskich
produkcjach), ta niepotrzebna przekoloryzowana wzniosłość niektórych momentów (typowo
amerykańskie), a u Endera jest straszna rozbieżność, gdyż raz jest niepewną siebie sierotką, a raz
pewnym siebie szarmanckim kasanovą (w książce najpierw był sierotką, a potem stopniowo
nabierał pewności siebie. nie powinno to występować jednocześnie). W książce najlepsze było to,
że był przedstawiony sposób myślenia Endera, a tu go nie ma. Czemu? Osobiście uważam, że to by
wiele dało filmowi.
Moja ocena: straszny przeciętniak

fmularzuk

Też z nadzieją podszedłem do ekranizacji kultowej książki S-F i zawiodłem się srogo. Nie będę analizował farsy za farsą, po prostu napiszę jedno: to jest film nadający się tylko na emisję na Disney Channel (zaraz po Hannah Montana, zresztą jeden z aktorów - karłowaty dowódca Endera - grał w HM... i wiem to od żony, sam w życiu nie zdzierżyłem dłużej niż 30 sekund owego programu. ;) ).
Film dla dzieci w wieku komunijnym. Plus za CGI - jest bardzo ładne.