PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=163903}

Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80174
5,6 29 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

Card był na planie, aby nakręcić epizodyczną scenę ze swoim udziałem. Twierdzi, że ekranizacja może być stresująca dla wielkich fanów jego książki, cytuję:

-Mało scen w filmie pochodzi z mojej książki, więc jest to trochę zabawne, kiedy pytają mnie, jak się czuję, gdy moja historia ożywa. Moja książka już żyła w głowie każdego czytelnika. To jest film Gavina Hooda, więc są to jego słowa i jego wizja - opowiadał. Innymi słowy jest więcej zmian, niż fani książki mogli by tego chcieć. Card jednak podkreśla, że podobało mu się to, co zobaczył. Twierdzi, że "Gra Endera" będzie wyglądać świetnie."

ocenił(a) film na 5
k_wegrzyn

Ma u mnie dużego plusa za taką wypowiedź.

ocenił(a) film na 6
michal.2907

A ja coraz bardziej boję się tego filmu.

ocenił(a) film na 5
nightgale

Filmu też się boję.

k_wegrzyn

pewni możemy być jednego - typowej amerykańskiej, hollyłódzkie,j nastawionej na ohy i ahy widzów oprawy. Zapewne dzieło artystyczne to to będzie. Będzie roiło się od efektów specjalnych i wgle. Prorokuję, że film zrobi furorę. Nawet ośmielam się napisać - wielką furorę i zgarnie mnóstwo kasy. Ale niestety dla nas... dla ludzi którzy znają tę historię z książki będzie porażką. A to dlatego że nie będzie w pełni adaptacją.
Zostaje nam tylko obejrzeć film, nie odnosząc się do książki, obejrzeć tak - bezmyślnie nieco niczym Zombie, albo frustrować się i wylewać jad na forum (co do niczego nie prowadzi)
musieli dać duuuużo piniendzy Cardowi, skoro pozwolil w końcu na takie zmiany...

mephistoself

"musieli dać duuuużo piniendzy Cardowi, skoro pozwolil w końcu na takie zmiany... " - kasę dostał sprzedając prawa do ekranizacji a na scenariusz filmu raczej nie miał wpływu jeśłi tego nie zastrzegł w umowie. Pozostaje tylko poczekac na efekt końcowy :-)

boromeusz

W umowach jest, że osoba sprzedająca prawa do ekranizacji ma także prawo ingerencji w scenariusz. Może Card po prostu chciał, aby film był inny niż książka. Każdy książki odbiera inaczej, i to jest w nich wspaniałe. Film będzie pokazywał to, jak "Grę Endera" odebrał Gavin Hood. Nie wiem nawet, czy to nie lepiej dla książki, że film będzie od niej odbiegał.

ocenił(a) film na 7
Haqu22

Nie.
W umowach może być klauzula zastrzegająca prawo do ingerencji w scenariusz. Może, ale praktycznie nigdy jej nie ma.

Dealric

Tak się składa, że Card ma takie prawo.

ocenił(a) film na 7
k_wegrzyn

Wypowiedź Carda bardzo mnie niepokoi.... Wciąż się łudziłam, że chociaż on sprawuje nad tym jakiś nadzór i dzięki niemu całość będzie trzymać poziom. Poza tym trochę szkoda, że po obejrzeniu filmu moje własne wyobrażenia wszystkich miejsc i postaci ulegną zmianie na te z 'ekranizacji'.. Zawsze tak mam i potem trudno przywołać mi poprzednie obrazy do głowy ;)

aureoline

zwyczajnie przyjmij, że film jest niewart oglądania i nie oglądaj prosta sprawa. Osobiście wiele filmów pomijam z tego co czytałem i powiem ci, że nie żałuję, będąc nawet do bólu szczerym jestem szczęśliwszy bo mam niezmącony własny świat tych książek co jest wart dużo więcej niż 1.5 godziny i bilet za 30zł.
Jeśli już taką informację podał Card to uwierz mi, że nie warto.

k_wegrzyn

Dokładnie jego książka żyje już w głowie czytelnika. Niedługo będę musiał podjąć ważną decyzję czy obejrzeć film (ekranizacji Diuny Herberta nie odważyłem się ani jednej). Czytając pierwsze książki z Sagi Endera , odrywając się, a następnie wracając przed to samo biurko gdzie czytam książki i korzystam z laptopa, zdarzało mi się wciskać spację w lapku (dla niezorientowanych - chciałem wznowić odtwarzanie filmu).

k_wegrzyn

dużo rzeczy wygląda świetni niestety nie o to chodzi w filmie. Sądzę, że będzie to kolejne jedynie widowisko bez polotu i pomysłu. Takie wodotryski w stylu teledysków.
Już jestem pewien, że film vs książka może jednak ponownie sobie przeczytać książkę.
Card naprawdę świetnie pisze przyjemnie się czyta.

k_wegrzyn

a co innego miał powiedzieć.....