Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80384
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

mam wrażenie, że sam pomysł, który pojawił się w 1985 roku,został zaczerpnięty z inspiracji Starship Troopers (film 1997) ,robale...hmm -raczej książki Starship Soldiers (1959) tudzież filmu The Last Starfigter (1984).taki mix..niemniej de ja vu

zeps

Gra Endera (ang. Ender's Game) – książka z gatunku science fiction, najbardziej znana powieść Orsona Scotta Carda. Jest pierwszą z cyklu powieści o tytułowym Enderze. Pierwsze wydanie w 1985 ukazało się nakładem Tor Books (USA)

ocenił(a) film na 3
qqe

możliwe że Starship Soldiers byli inspiracją, Orson Scott Card napisał opowiadanie które rozineło się w grę endera bodajże jak miał 17-18 lat. Notabene zawsze mnie dziwiło że Heinlein napisał Starship, które jest pochwała wojskowości, w przerwie pisania Obcego w obcym kraju, która jest powieścią skrajnie pacyfistyczną.

ocenił(a) film na 6
ulvar

Może nie tyle pochwałą wojskowości ale innego sposobu rozumienia władzy - chodzi o krytykę demokracji, państwa "opiekuńczego". W książce Heinleina istotny był fragment dyskusji uczniów z nauczycielem o świecie sprzed globalnej wojny, dla których kara nawet cielesna jest czymś normalnym i nie rozumieją, że można zamykać do więzienia po to, by znowu tam wsadzić gagatka i trzymać na koszt obywateli (oraz nieudolnie resocjalizować na ich koszt, jakby sprawca był ważniejszy od ofiary). Sam "militaryzm" wiązał się tam z faktem, że poprzez służbę wojskową cywil staje się pełnoprawnym obywatelem, którego głos się liczy w polityce i może głosować. Cywile robią, co chcą, ale muszą płacić podatek. Wręcz apoteoza państwa minimum ;)
Tyle odnośnie Heinleina.

ocenił(a) film na 3
Kopromill

Wiem. Przedstawiony system tam niezwykle mi się podoba. Ale nie zmienia to faktu że ksiażka była pochwała wojskowości, żołnierskiego honoru i poświecenia. System ten stworzyli weterani kolejnej wojny światowej jako odpowiedź na bezhołowie demokracji. Dziwi mnie fakt, że książka była napisana w przerwie pisania Obcego, który ma zupełnie odmienną wymowę.

ocenił(a) film na 6
ulvar

Ja się zastanawiam, czy ta książka jest pojmowana z zamierzeniem autora. Wszak w obu krytykował ten sam system.

ocenił(a) film na 3
Kopromill

Jemu się nie podobał chyba ówczesny stan demokracji w Ameryce. Starship napisał po obejrzeniu w telewizji bodajże protestów nakłaniających Amerykanów do jednostronnego rozbrojenia atomowego. Nie dziwię się że po wysłuchaniu ich "genialnych" argumentów wymyślił system w którym glosować mogli ludzie którzy odbyli służbę wojskową.