Gra Endera

Ender's Game
2013
6,4 80 tys. ocen
6,4 10 1 80384
5,7 21 krytyków
Gra Endera
powrót do forum filmu Gra Endera

salutował mu po raz pierwszy? byłam dość zaskoczona.

ocenił(a) film na 9
Whiskerss

Uznał go za autorytet, osobę godną miana dowódcy. Zresztą tak samo, jak Szkoła Bojowa, to było tuż po awansie.

Whiskerss

Albo w Szkołe Bojowej dowódca drużyny ma wyższy stopień niż sierżant zajmujący się Starterami, albo po prostu chciał mu okazać szacunek.

Whiskerss

@Whiskerss
Filmy stanowi 40% tego co bylo napisane w ksiazce. Polecam sobie sciagnac audiobooka odsluchac, a dopiero potem obejrzec film. Film jest okropnie streszczona ksiazka i gdybym nie sluchal audiobooka uznalby ten film za dno nieco lepsze od marnego skyline. (Ksiazka to dobry temat na 2 czesciowy film). Film to zalosny kikut ksiazki.

Sierzant Dap zasalutowal enderowi w dowod uznania jego licznych mini awansow nim zostal dowodca smokow. Przedterminowo dostal sie do szkoly bojowej, przedterminowo zwerbowano go do salamandry a potem przeszedl szlak bojowy jeszcze przez z 2-3 druzyny, gdzie poznal kilku nowych sojusznikow i wrogow jako rekrut, nim sam dostal przedterminowo swoja armie. I wszedzie wzorowo wywiazywal sie ze swoich obowiazkow. SPOILER
Armia Smoka w wiekszosci skladala sie ze zoltodziobow z ktorymi mial zaledwie 1 miesiac szkolen gdy juz musial walczyc z innymi, zaprawionymi w boju, druzynami. W ksiazce pisalo ze walczyl wbrew regulaminowi 7 dni pod rzad i 7 razy wygrywal. To zostalo okrojone w filmie a walka filmowa z formacja lyzki to byla finalowa walka 2 druzyn przeciw jednej i dodatkowo wpuszczonych wczesniej do sali niz ekipa Endera. Po tym zwyciestwie Ender rezygnuje z dalszej gry a potem powraca znow awansujac przedterminowo tym razem do szkoly bojowej dla doroslych nastolatkow kompletnie na innej juz planecie..
Tak wiec sierzant Dap salutujac Enderowi juz wiedzial ze byl liderem inwidualnym w tabeli punktowej i juz znacznie odbiegal jako jednostka swoimi umiejetnosciami od innych dzieci. W ksiazce zawarto informacje ze 40! czlonkow Armii Smoka zajmowalo miejsce w pierwszej 50 najlepszych zolnierzy w turnieju, ale by to wiedziec trzeba bylo przeczytac ksiazke badz jej posluchac nim sie ogladnie film.

xaoon22

dzięki za obszerną odpowiedź. przyznam, że w filmie nie bardzo rozumiałam co ten Ender takiego zrobił, że Dap zmiękł tak nagle. teraz ma to sens. pozdrowienia.

ocenił(a) film na 5
Whiskerss

Miałam tak samo! Nic wielkiego nie zrobił, a ten mu salutuje! wtf? Dla mnie ten film nie trzymał się kupy!