PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476580}
8,2 444 tys. ocen
8,2 10 1 443696
7,6 80 krytyków

Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

Nie wiem jak to się stało, że film Gran Torino nie dostał nominacji do Oskara. Nie mam pojęcia .
Mogę tylko podejrzewać, że Akademia to ciołki i leśne dziadki, które w swej prostocie dostrzegaja tylko wątek rasistowski.
Przecież ten film jest o życiu, które można przeżyć jako porządny człowiek niezależnie od wyznawanych poglądów.
Zbiór uniwersalnych wartości, które są znane ludziom od tysiącleci powinien być stosowany przez wszystkich niezależnie od wyznania, przynależności politycznej itd.
Film mówi nam, że nie zawsze rzeczy są takimi na jakie wygladają.
Mówi o tym, że wychowanie człowieka i danie mu właściwego wzoru do naśladowania to podstawa.
Wskazuje też na to, że tzw. wychowanie bezstresowe to brednia. Jeżeli funkcjonuje system nagrody i kary to gdzie tu miejsce na brak stresu ?
Mówi tez o patriotyzmie, miłości bliźniego, poświęceniu .
Zapewne nie wymieniłem wszystkich ważnych tematów poruszanych w filmie ale tylko te wystarczą aby uznać go za jeden z najlepszych filmów w historii.
Teoretycznie Clint zagrał jak zawsze . Od kiedy pamiętam (spagetti western)pluł tytoniem ze skrzywionej gęby. Tylko, że teraz ta poza pasowała do scenariusza idealnie. Był świetny !
Nie znam wyników oglądalności filmu w Ameryce ale znając poziom intelektualny większości obywateli USA, sądzę, że po prostu nie znalazł on aż takiego uznania, które pozwoliłoby mu zdobyć nominację do Oskara.
Róznie bywa z ocenami "Filmwebowiczów". Jednak nieczęsto zdarza sie aby film miał w ocenie "rewelacyjny". Kiedy sprawdzałem nominowane filmy to chyba żaden nie zdołał osiagnąć takiej oceny . To też o czymś swiadczy.Pozdrawiam wszystkich.

zukow

Wymieniłeś już bardzo wiele i to trafiłeś w sedno:)Ja też nie mogę do dzisiaj uwierzyć, że Gran Torino nie dostało nominacji,a Changeling tak! Przecież Clint jest świetny, niesamowicie pozytywnie film mnie zaskoczył, ktoś wcześniej czepiał się fabuły,a przecież ta jest świetna. Zrobił na mnie ogromne wrażenie, i historia, i to co przekazuję, i scenariusz no i Clint rewelacyjny. Zostanie w mojej pamięci na długo. Clint wyrobił sobie markę, żaden z niego brudny Harry. polecam koniecznie!:)

elwajra

Walt Kowalski nie chciał by pewnie żeby ten film dostał Oskara :).

MeRkUrY92

gdyby ten film nominowali to byłaby dopiero kompromitacja

zukow

Nie widziałem jeszcze 'frost/nixon' i 'oszukanej' ale uważam że 'Gran Torino' powinien otrzymać nominację do oskara zamiast 'Milka'. O czym mówi Milk? O tolerancji dla homoseksualistów i dążeniu do celu... NUUUDAAA! Tutaj temat jest dużo bardziej przystępny dla każdego widza. No i jak zauważyłeś ten film porusza wiele tematów. No ale tak to już jest z tymi oskarami..

zukow

Po pierwsze oscary to forsa, a eastwood już wiele razy był nagradzany, a tym bardziej nominować film o rasiście. Coś ty lepiej nominować film o tolerancji do pedałów.

zukow

Ja na to patrzę z innej strony. Przecież o tym kto dostanie Oskara, bądź nominację nie decyduje jedna osoba, tylko cały sztab krytyków filmowych ! Poza tym, musiałbyś oglądnąć inne filmy, które dostały nominacje, żeby oceniać Gran Torino na Oskara ;) Wg mnie film bardzo dobry 8/10, ale oglądałem już lepsze, które dostały nominacje ( np. Slumdog millionare ) Pzdr !

zukow

Aha jeszcze dodam, że na największym amerykańskim portalu filmowym ( o ile nie największym na świecie ) - IMDB, Gran Torino ma ocenę 8,5, więc wśród nich także cieszy się uznaniem ;)

fail

no tak ale jak już napisałem wcześniej, widziałem już 'Milka', 'Slumdoga' i 'Benjamina Buttona'. Uważam, że 'Milk' absolutnie nie zasłużył na nominację. To jest po prostu solidny film z fenomenalną kreacją aktorską Seana Penna. Zdecydowanie lepszym filmem jest 'Gran Torino'. Problem jednak tkwi w tym, że nominująć 'Gran Torino' nominowane byłyby 2 filmy Clinta Eastwooda.

Kedzior_

Pisałem w odnośni do autora tematu :) Powiem szczerze, że widziałem wszystkie filmy, oprócz Milka ;) I pamiętaj - pisz, że twoim zdaniem jest zdecydowanie lepszy Gran Torino ;)

fail

Mimo wszystko trzeba przyznać, że film który jest tak dobrze oceniany przez widzów został skrzywdzony brakiem nominacji do oskara. Na prawdę nie mogę zrozumieć dlaczego tak dobra kreacja Clinta nie została nagrodzona chociażby nominacją.

Grant Torino wg mnie jest dużo lepszym filmem od poprzedniego jego dzieła, czyli Za wszelką cenę obsypanym oskarami i innymi nagrodami. Nawet bardzo przeciętne "Listy z Iwo Jimy" otrzymały nominację w kategorii najlepszy film.

Jak więc wytłumaczyć brak choćby jednej dla "Gran Torino" ? Slumdog i Button w pełni zasługują na miano najlepszych 2008 roku (choć ten drugi pełnymi garściami czerpie z historii forresta gumpa), ale The Reader ? Milk ? Pean i Winslet są ozdobą tych filmów i w pełni zasługują na nominację w kategorii najlepszy aktor/aktorka, ale nie ukrywajmy tego i postawmy sprawę jasno: bez nich te produkcje straciły by co najmniej połowę swojego uroku.

Dla mnie brak choćby jednej nominacji dla Gran Torino to "rozbój w biały dzień". Na szczęście to widzowie są najważniejszą częścią tego biznesu, a nie nagrody przemysłu filmowego. Przykład: Obywatel Kane - film który zdobył oskara jedynie za scenariusz. W kategorii najlepszy film przegrał z... hmmm czy ktoś pamięta co to było ? :)