PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476580}
8,2 444 tys. ocen
8,2 10 1 443696
7,6 80 krytyków
Gran Torino
powrót do forum filmu Gran Torino

Może ktoś mi wytłumaczy jak tak wybitne dzieło pod tak wieloma względami ( reżyseria, aktorstwo, muzyka no i wspaniały poruszający scenariusz ) nie dostało nawet jednej nominacji do oscara bądź też złotego globa ? Zazwyczaj w sporej mierze zgadzam się z akademią ale brak nominacji dla Gran Torino to dla mnie podobna pomyłka jak braki nominacji dla K-PAXA czy Wyspy Tajemnic.

użytkownik usunięty
Maniek_CK

Zapewne powodem tego była w pewnym stopniu polityczna niepoprawność i pójście wbrew temu syfiastemu trendowi jaki widzimy teraz w kinach.

ocenił(a) film na 8
Maniek_CK

Może politycznie niewygodny, a może miał zbyt silną konkurencję. Pewnie nakręcony w 2011 miałby szansę na nominacje w tegorocznych oscarach (no bo cóż właściwie tam jest...). Słusznie, Gran Torino jest bardzo dobrym filmem ale Wyspa tajemnic to jest dopiero film - kompletnie zapomniałam że "tylko" siedzę przed tv. Diabelnie dobre kino

Maniek_CK

Wiele dobrych filmów nie dostaje oscara czy innej nagrody . Nie znam odpowiedzi na pytanie dlaczego Gran Torino nie dostalo żadnej nagrody , o wiele prościej byłoby opowiedzieć dlaczego żeden polski film nie dostał oscara .

ocenił(a) film na 10
Maniek_CK

prawda