PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5933}
7,4 115 tys. ocen
7,4 10 1 115445
7,0 40 krytyków
Grease
powrót do forum filmu Grease

... tego typu produkcje wieszczą schyłek kina znaczącego, a początek takiego, które poza cukierkowatymi, figlarnymi opowieściami o bzdurnej, wakacyjnej miłości i sztywniacko-honorowym buncie przylizanej młodzieży płci podobno-męskiej oraz sztywnej, ewidentnie pozorowanej gry aktorskiej, zatopionej w tej całej lukrowanej scenerii, nie ma nic więcej do zaproponowania. Puste, prostackie, daremne och-y i ach-y z zacięciem wprost z ziejącego tandetą, familijnego niedzielnego popołudnia.
Po wielu latach przyszedł Bollywood, a obawiam się, że to jeszcze nie koniec tej niby radosnej, a w istocie ponurej ekspansji różowego plastiku, błyszczących cekinów i confetti.

... black hole sun won't you come and wash away the rain...
http://www.youtube.com/watch?v=qiSkyEyBczU

parura

No to żeś wywalił frustrację ;) A moim skromnym zdaniem takie filmy są dobre. Szkoda tylko, że jest ich taka mnogość. Bo kilka takich produckji na cały rok wystarczyłoby w zupełnośći. Trudno, należy czekać na lepsze czasy :)

ocenił(a) film na 1
whatever_rock777

Zauważ:
- dobre kino (film) nie powstaje na skalę masową, natomiast ZDARZA SIĘ, współtworząc historię kina z innymi tej rangi obrazami,
- mnogość tych produkcji świadczy właśnie o tym, że to masówka, którą SIĘ TŁUCZE jak w fabryce, taśmowo, sztampowo, niemal od jednej formy
W każdej dziedzinie sztuki dochodzi wreszcie do takiego wypaczenia i trwa to do póty, do póki nie znudzi się zupełnie, ale wówczas przygotowana jest nowa forma/matryca, więc obyś się nie zdziwił, ale lepsze czasy nie nadejdą niestety

Ale co do jednego się zgodzę (a właściwie co do dwóch spraw):
- frustracje wywaliłem ;)
- też uważam, że kilka, a nawet jeszcze mniej takich badziewi do roku zupełnie by wystarczyło w zupełności (gdyby nie chodziło o kasę)

parura

Mówiąc, że takie filmy są dobre, miałam na myśli, że się podobają i że są lubiane, przepraszam, że wprowadziłam Cię w błąd. Zgadzam się, że ambitne (dobre) filmy się zdarzają.
A według mnie lepsze czasy nadejdą. Choć może rzeczywiście szybko miną.
Mnie nie denerwuje natomiast mnogość tych sztampowych filmów. Bo mnie sprawia pewnego rodzaju frajdę wyszukiwanie w tej chałturze filmów, które się podobają i zaskakują czymś,co niekoniecznie musi być inteligentne czy odkrywcze. I tym bardziej doceniam naprawdę "mądre i sprytne" filmy.