PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30649}

Grek Zorba

Alexis Zorbas
1964
7,8 14 tys. ocen
7,8 10 1 14055
7,5 17 krytyków
Grek Zorba
powrót do forum filmu Grek Zorba

...

użytkownik usunięty

Tak dużo osób się tym filmem zachwyca, ale ja w nim nic szczególnego nie widziałam. Zanudził mnie tak, że dotrwałam do końca...

Może nadarzy się okazja, by obejrzeć go kiedyś jeszcze raz, może wtedy zmienię zdanie...

A ja polecam zobaczyć ten film, kiedy wydaje Ci się, że życie jest do d..., a wtedy filozofia życiowa Greka Zorby pokaże Ci że wszystkie Twoje problemy są tak naprawdę błahe. No i polecam też książkę Nikosa Kazantzakisa.

"Zanudził mnie tak, że dotrwałam do końca... " o co Ci chodzi??

użytkownik usunięty
Brave_Soul

Umknęło mi "nie" przed "dotrwałam". Jak dodasz, to będziesz już wiedzieć o o co chodzi.

Widocznie jeszcze nie dorosłaś do odpowiedniego wieku, aby oglądać takie filmy.

użytkownik usunięty
Triko80

Widocznie nie znasz mnie ani trochę.

...

A Ty widocznie się nie znasz na filmach

...

użytkownik usunięty
Triko80

A kim ty jesteś, żeby to oceniać?

...

Obserwatorem

...

użytkownik usunięty
Triko80

Z upośledzonymi zmysłami.

...

A kim ty jesteś, żeby to oceniać?

...

użytkownik usunięty
Triko80

Albo jesteś głupi, albo jesteś hipokrytą. Wyżej uzurpowałeś sobie prawo oceniania mojej wiedzy i dojrzałości, a teraz pytasz kim JA jestem, żeby CIEBIE oceniać? Wnioski wyciągnij sobie sam, jeżeli potrafisz.

Ojej... Nic nie rozumiesz...

Triko80

"Widocznie jeszcze nie dorosłaś do odpowiedniego wieku, aby oglądać takie filmy." jedna z głupszych filozofii na filmwebie, zawsze poprawia mi nastrój ;]

ocenił(a) film na 8
Aganesu

a ja chyba nie dorosłem jeszcze aby głupoty pisać na filmwiebie

ocenił(a) film na 8
zulombo

ps. to nie miała być aluzja do kogokolwiek

ocenił(a) film na 10

jaka piękna

katastrofa
:))))

ocenił(a) film na 10
e_mjot

Uwielbiam ten fragment - ba! cały film na niego czekam :)

ocenił(a) film na 10

sądzę, że chyba masz rację... sama "czujesz", że możesz jeszcze zmienić o nim zdanie, kiedy - być może - obejrzysz go ponownie...
według mnie jest genialny, ale oglądałam go w dzieciństwie po raz pierwszy i zgadzam się tu z: marcindrewicz - w innych czasach, realiach, sytuacjach odbierało/odbiera się go inaczej...
ja dostrzegam w nim same atuty, nigdy się nie nudziłam, nigdy nie musiałam przy nim starać się, aby "dotrwać do końca", przeciwnie wręcz - żałowałam, że już się skończył...
a gra aktorów, zwłaszcza tytułowego bohatera, jego mimika, a także - muzyka z filmu - pierwsza klasa!
życzę Ci, aby kiedyś udało się dostrzec w tym filmowym obrazie choć część jego rewelacyjnych walorów...
warto do niego wrócić, naprawdę!
pozdrawiam serdecznie! :)))

ocenił(a) film na 4
bruce1940

całkowicie zgadzam się z carrie, film generalnie nudny, jedynymi plusami 'graka zorby' jest świetnie grający anthony quinn,grecka muzyka, krajobrazy i klimat,oraz bezkonkurencyjna irene papas, grająca praktycznie wyłącznie twarzą,mimiką.

ocenił(a) film na 10
siudka

oczywiście potwierdzam atuty filmu, o jakich wspomniałaś! :)
ja dostrzegam ich stanowczo więcej, ale to mój osobisty rodzaj odbioru tego filmu...

Podobnie jak Carrie nie rozumiem zachwytu. Wspomniano o nim na wykładzie, dlatego obejrzałem i daję 7.

ocenił(a) film na 9

ale istotne jest pytanie dokąd dotrwałaś. bo cała kwintesencja zebrana jest chyba w końcowych 30 minutach tak plus/minus. zachęcam mimo wszystko żebyś spróbowała jeszcze raz obejrzeć, nawet jak okazja nie będzie się trafiać :) mnie ten film bardzo się podobał, jako całość przede wszystkim, jest też i kilka ładnych scen.