PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30649}

Grek Zorba

Alexis Zorbas
1964
7,8 14 tys. ocen
7,8 10 1 14055
7,5 17 krytyków
Grek Zorba
powrót do forum filmu Grek Zorba

Wiecej

ocenił(a) film na 8

głosujcie na ten film zasługuje na top 100!!!

ocenił(a) film na 9
Preston36

zgadzam się z Tobą. powinni emitować go kilka razy w roku w TV. fajnie by było gdyby ktoś zainwestował kase aby do podkoloryzowac, bo niestet wiele świetnych filmow są omijane przez dzisiejszych widzów tylko dlatego, że są czarno-białe.

ocenił(a) film na 10
angelomafia

ale to jest super że jest czarno-biały! W ogóle świetny film 10/10!

ocenił(a) film na 10
niebonie

Zgadzam się z Tobą do potęgi n-tej. Cudny film!! 10/10
Byłam studentką, kiedy film był pokazywany w polskich kinach po raz 1szy. Chodziłam codziennie żeby nauczyć się tańczyć "zorbę". Uważam, że jeden z uroków tego filmu to właśnie to, że jest czarno-biały. Po dzień dzisiejszy kiedy mój nastrój sięga dna, wyleczyć może mnie ta ostatnia właśnie scena. Książkę też "zaliczyłam" parę razy, ale wolę film. "Piękna katastrofa" to też moja wizja końca.

Preston36

Szkoda takiego filmu na Top 100. Piszę to ponieważ bardzo lubię ten film, mam do niego wielki sentyment,a gdyby ukazał się szerszej grupie odbiorców , jestem przekonany ,że na forum powstałoby wiele komentarzy "stare, czarno-białe, nic niewarte". Myślę, że jeśli ktoś naprawdę szuka takich filmów, chce się chwilę nad nimi zastanowić, znajdzie je bez większych problemów. Taki film nie ma szans na top 100. Może to i lepiej.

No i za niedługo "premiera" w kinie :)

ocenił(a) film na 10
Postmoderner

To nie prawda że jak ktoś chce to taki film znajdzie bez problemów, ja o Grek Zorba dowiedziałem się dzięki mojemu Tacie bo zaczęliśmy rozmowę na temat muzyki i on mówi że to jest melodia z filmu i powiedział że to bardzo dobry i znany film. Tyle że znany dla ludzi którzy mają ok 50 lat a dla mnie takiego młodziaka to wcale nie znany, więc trzeba przypominać pisać, a dyskusje niech się toczą kto ma trochę wyczucia wie że ten film jest świetny i nie ma znaczenia czy czarno-biały czy kolorowy itd. Warto młodym ludziom przedstawiać takie ciekawe i ważne dla kinematografii dzieła!

ocenił(a) film na 10
Postmoderner

W zasadzie to się zgadzam. Zaraz by sie prowokatorzy znaleźli: że to "dno" i 1/10 (chociaż nawet nie obejrzeli), a ich tematy liczyłyby po 250 odpowiedzi, w tym wiele ze słownictwem z rynsztoka.

Film piękny i okrutny. REWELACJA!!!

ocenił(a) film na 10
Postmoderner

W zasadzie to się zgadzam. Zaraz by sie prowokatorzy znaleźli: że to "dno" i 1/10 (chociaż nawet nie obejrzeli), a ich tematy liczyłyby po 250 odpowiedzi, w tym wiele ze słownictwem z rynsztoka.

Film piękny i okrutny. REWELACJA!!!

ocenił(a) film na 10
marscorpio

Sorry za zdublowany wpis - podobno "awaria systemu".

ocenił(a) film na 10
Preston36

Kurwa, ten film nawet nie ma 500 głosów a jak dla mnie to klasyka kina..
Ludzie nie głosują na stare filmy bo często po prostu o nich zapominają tak jak o : "To wspaniałe życie", "Lolita" czy nawet "Gandhi".
Jest jeszcze wiele filmów które nie są w rankingu a powinny być przynajmniej w Top 100.

ocenił(a) film na 10
stasinocox

Cóż zrobić? To tylko filmweb, nic więcej. Nie przeceniajmy filmwebu. I wszystko stanie się prostsze.

Na pewno w rasowych pismach poświęconych kinematografii (np. "Kwartalnik Filmowy") to dzieło jest bardziej cenione. Tu jednak rządzi "Avatar" itp.

Preston36

yeah zagłosujcie,jeśli tak to wystąpi on w następnej edycji Taniec z Gwiazdami!!!