PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=219933}
7,1 181 tys. ocen
7,1 10 1 180575
7,0 59 krytyków
Grindhouse: Death Proof
powrót do forum filmu Grindhouse: Death Proof

Obejrzałam Kill Billa i sceny walk zbytnio mnie nie ruszyły (oczywiście film świetny!),więc czy w Death Proof jest gorzej?

eyjafjallajokull

W "Death Proof" tak szczerze mówiąc jest bardzo mało drastycznych scen, ale jedna z nich, moim skromnym zdaniem, bije na głowę scenę torturowania policjanta ze "Wściekłych psów". Generalnie 14-latka bym na ten film nie puścił, i nie chodzi tylko o przemoc. Wątpię bym 14 latek byłby w stanie wyczuć bluesa tego filmu

ocenił(a) film na 10
eyjafjallajokull

Iść może, ale jak zwykle przy tego typu produkcjach - nie polecam. Głównie dlatego, że mało jest osób, które w wieku 14 lat ogarną wszystkie dialogi w filmie, dostrzegą typowe dla tego filmu smaczki etc. W filmie są tylko 2 sceny krwawe ( +, są to sceny krótkie, nie tak jak w Kill Billu ).

However, film polecam.

ocenił(a) film na 9
eyjafjallajokull

Film niby jest od 12 lat ;) co mnie nieco dziwi... jak dla mnie to może iść ale nie wiem czy zrozumie wszystko co powinien ;)

Polecałbym zobaczyć przed tym filmem jakieś klasyki żeby, jak napisał kolega, poczuć blues'a ;) VANISHING POINT (1971) no i BULLITT (1968) ;) i może jakąś szmirę z kategorii exploitation ;)

Po tym powinno nie być źle - wiele osób nie zna takich filmów a później narzeka, albo jeszcze gorzej - miesza z błotem Death Proof...

Pozdrawiam i dobrej zabawy - jeśli zdecydujesz się pójść (obejrzeć film) to napisz jak było bo sam jestem ciekaw - chyba że to nie Ty masz 14 lat a ktoś inny ;) Chodzi mi jednak o opinię tego jeszcze dziecka na temat filmu (gdyby go obejrzało)

Pozdro

ocenił(a) film na 9
Quentin_Tarantino

Witam
Mam 14 lat i byłem ostatnio na maratonie Quentina w multikinie. Death Proof bardzo mi sie podobał. Dialogi na początku nie były nużące, a wręcz przeciwnie, pozwalały się wkręcić w klimat filmu. Późniejsze sceny pościgów były naprawde dobrze zrobione i wciskały w fotel. Kreacje aktorskie były ciekawe i kontrastowe, ale nie aż tak jak w filmach np. David Lyncha(którego również barzo cenie). Na film poszedłem nastawiony na czystą dozę rozrywki(bez skomplikowanej fabuły, wielu zagadek i przenośni) i taki obraz właśnie dostałem. Siedząc w kinie można było śmiać się i odpocząć. Blues`a poczułem ponieważ oglądałem wyżej wspomniane klasyki. Brutalność w tym filmie była znikoma(w porównaniu z np. Kill Billem). Było kilka krwawych scen ale nijak nie wstrząsały ani nie przerażały(co jest również zasługą ogólnego "żartobliwego" wydźwięku filmu). Ścieżka dźwiękowa jak zwykle w filmach QT była bardzo dobra. Podsumowując, uważam że film był naprawde świetny, za swój klimat, wkręcające dialogi, ekscytujące pościgi, formę(filtry sprawiające wrażenie kiepskiej jakości taśmy, urywane rolki, oddanie klimatu kiczowatych filmów klasy B) i za owe smaczki z klasycznych filmów akcji. 10/10

ocenił(a) film na 9
mukunio

WOW! Aż ciężko uwierzyć, że masz tylko 14 lat :) cóż za wypowiedzi i znajomość klasyków kina :) nieźle nieźle :)

Kiedy przyjdzie czas udania się na studia zastanów się nad dziennikarstwem - bo piszesz naprawdę jak "nieczternastolatek" ;)

Gratuluję obeznania z historią kina i dobrego gustu.

Pozdro i dzięki za opinię :D

ocenił(a) film na 9
Quentin_Tarantino

Bardzo mi miło że masz o mnie dobre zdanie. Ostatnio czytając wypowiedzi innych osób w moim wieku na filmwebie czy innych forach zastanawiam się czy to ja i wielu moich przyjaciół i osób w moim otoczeniu jesteśmy jak
"nieczternastolatkowie" czy też właśnie nasi internetowi rowieśnicy są mało dojżali na swój wiek. Bardzo mnie denerwują wypowiedzi młodych(13-14 lat) ludzi typu: "Gupi film, wy siem wogle nie znacie na kinie spiderman był lepszy". Przez to właśnie panuje ogólny pogląd, że ktoś kto ma owe 13-14 jest kimś kto nie potrafi napisać kostruktywnej opinii i nie zna się na kinie. Są jednak osoby w tym wieku(nie wiem czy jest ich dużo), które są dojrzałe, inteligentne, oczytane i obeznane z kinem.
Tak więc apeluje do wszystkich, aby nie generalizować i nie osądzać kogoś tylko i wyłącznie po wieku.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
mukunio

Hehe ;) ależ ja nie oceniam nikogo po wieku tylko niestety prawda jest taka jak mówisz - "Gupi film, wy siem wogle nie znacie na kinie spiderman był lepszy" ...więcej mówić nie trzeba ;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Quentin_Tarantino

Oczywiście że "skumałam Blues'a" :D Jako jedna z niewielu osób w moim wieku jestem zafascynowana twórczością Quentina Tarantino. Po obejrzeniu "Pulp Fiction" i "Kill Billa" stwierdziłam, że ten facet ma niezwykły talent do tworzenia dialogów i przeistaczania zwykłej, krwawej jatki w dzieło sztuki, dlatego bardzo chcę iść na "Death Proof" :)

użytkownik usunięty
eyjafjallajokull

tu chodzi o dialogi,
wątpię by 14latkowi chciało się dużo czytać, a trzeba, poza tym nie zrozumie większości żartów,

ocenił(a) film na 9

Gdybyś się choć trochę wysilił zauważyłbyś, chyba że bystry nie jesteś, że nie wszyscy 14-latkowie są tacy jakimi ich widzisz... przeczytaj post mukunio - naprawdę uważasz, że młodszy kolega nie zrozumiał dialogów etc? Jest lepiej obeznany z kinem niż niejeden człek uważający się za "wyjadacza" ;p

Quentin_Tarantino

Pewnie, że może... Nawet 8-letnie dziecko może na to iść. Jakieś gadki, że to wpłynie źle na psychikę dziecka to bzdury zwykle wymyślane przez stare baby. Ja jak byłem mały to wszystko oglądałem i jestem jakoś względnie normalny.

użytkownik usunięty
Quentin_Tarantino

"nie wszyscy 14-latkowie są tacy jakimi ich widzisz..." wiem, uogólniłem to, bo wiadomo, są wyjątki.

ocenił(a) film na 7
eyjafjallajokull

Filmy są dla wszystkich, a jeżeli ktoś jest pasjonatem kina to wiek nie gra roli

użytkownik usunięty
beegeess

"Filmy są dla wszystkich"
nie,
po to są ograniczenia wiekowe

Gdyby młody Tarantino respektował ograniczenia wiekowe, podejrzewam, że nie byłby tym samym twórcą, jakim jest dzisiaj:) Ale to tak na marginesie.

użytkownik usunięty
Gerard_Polanski

no dobra, ja ich też nigdy nie respektowałem
ale teraz to sobie mogę mówić :P

ocenił(a) film na 10
eyjafjallajokull

Mam 12 lat i byłem w kinie parę dni temu musze przyznać że film zrobił na mnie olbrzymie wrażenie
Ta niby zniszczona taśma, genialne aktorstwo, i oczywiście wspaniała muzyka
Polecam 10\10 Aha mając 14 lat spokojnie może iść na Death Proof

ocenił(a) film na 10
tomb_legend

Myślę że mając 14 lat można zobaczyc Death Proof.

ocenił(a) film na 10
Nachtjager

To był czadowy film!! Te ekscytujace pościgi, szalona Zoe... Nieźle się ubawiłam, a zdarte taśmy rzeczywiście świetne. Takie filmy Tarantino mógłby robić częściej :D

ocenił(a) film na 10
eyjafjallajokull

Mam jeszcze pytanie. Ponieważ spóźniłam się rochę na film i wylądowałam w sali kiedy pojawiały się napisy, nie wiem czy były wyświetlane owe zapowiedzi nieistniejących filmów.

eyjafjallajokull

Nie było żadnych zapowiedzi, niestety... Ale wszystkie można zobaczyć na youtube.

użytkownik usunięty
eyjafjallajokull

w kinie ARS w Krakowie...gdzie pracuje, szefostwo zadecydowalo ze wstep na film maja osoby od 18 roku zycia..ogldalaem ten film i rzeczywiscie w filmie scen brutalnych niema az tak duzo (tylko 2 ) ale klimat filmu wymaga aby byly to osoby dorosle...

użytkownik usunięty

w gazetach wypisują "niemożliwie brtalny" albo "przemoc seks i seks" a to raczej nie pokrywa aż tak się z death proof, ogólnie z filmami exploitation tak, ale nie konkretnie z death proof.

ocenił(a) film na 10

To co piszą w gazetach w dużej mierze zależy od nastawienia autora tekstu do reżysera, gatunku, aktorów etc. Czasami zadziwiają mnie "4 gwiazdki" dla szmiry, której bym drugi raz kijem nie dotknął, i na odwrót.

ocenił(a) film na 9
Stuntman_B_

Film od 18. ---> http://www.filmweb.pl/FilmUpdate?id=219933&contrib.id=2410480 Nie wiem dlaczego normalnie cały czas pokazane jest,że od 12 ...

CiasteczkOwy_Potwor

W ogóle nie chcę nic mówić, ale "Death Proof" w gruncie rzeczy nie ma zbyt wiele wspólnego z explotitation, w związku z czym nie jest zbyt konsekwentny w swoich postanowieniach... Jestem przekonany, że tego pomysłu bliższy będzie Rodriguez ze swoim "Planet Terror".

ocenił(a) film na 9
Albertino

Raczej tak - jedna z głównych bohaterek która ma zamiast nogi karabin maszynowy mówi wszystko... ;)

Pozdro