7,1 182 tys. ocen
7,1 10 1 181516
7,0 47 krytyków
Grindhouse: Death Proof
powrót do forum filmu Grindhouse: Death Proof

Czy samochód dziewczyn (zanim obraz zrobił się czarno biały) miał inny kolor niż potem, czy mi się zdawało. Bo chyba na początku był biały, a dopiero potem żółty???

użytkownik usunięty
Nachtjager

tak, ja też to zauważyłem, CHYBA biały,
może dlatego, że dużym efektem było jak pokazały się kolory i zobaczyliśmy piękną dziewczynę obok pięknego samochodu, ach chciałbym takim jeździć!

ocenił(a) film na 10

A kto by nie chciał jeżdzić Mustangiem?

PS. Jaki jest rok produkcji tego Mustanga na filmie?

ocenił(a) film na 10
KamiLPArsenal

Ok, juz wiem. Jakby co to dla zainteresowanych 72.

ocenił(a) film na 9
Nachtjager

Ale chyba nie widać tego wozu przed sceną czarno-białą. Było tak: Mike jedzie nową furą i ciach, obraz robi się czarno-biały. Chwilę później zajeżdża na parking i pierwszy raz widzimy Mustanga i wydaje się biały. Na pewno nie było wcześniejszej sceny z Mustangiem.
Czemu był biały? Użyto specjalnego filtru na kamerze. W fotografii czarno-białej rutynowo używano kolorowych filtrów. Filtr o określonym kolorze blokuje kolory dopełniające. Użycie żółtego filtru sprawi, że lakier samochodu wyda się jaśniejszy od tapicerki czy koloru skóry. Do tego korekta ekspozycji i wyda nam się, że samochód jest biały. Po powrocie do obrazu kolorowego widzimy, że zostaliśmy oszukani. Można się tu przekonać, jak silnym bodźcem jest barwa.

ocenił(a) film na 10
Sertan

mi tez sie wydaje ze tak było, ze nie było widać jaki ma kolor...ale pewna nie jestem.

ocenił(a) film na 8
balerina

Scena z samochodem jest od razu czarno biała. Tak mi sie przynajmniej wydaje ;)

ocenił(a) film na 10
malin_00

Na początku jest kolorowa i odrazu zaczyna się rozjaśniać.