Dokładnie. Podpisuje się za tym stwierdzeniem obiema rękoma. W tym filmie Tarantino pozwala sobie na wszystko i jest tak jakby kwintesencją jego pomysłów. Z filmów podobnych polecam: Planet terror, Maczeta, Hell Ride, Pulp Fiction, zresztą wszystkie filmy Tarantino i Rodriguez'a :)
A tak poza tym wszystkie wymienione produkcje czyli Maczeta, Hell Ride, Planet Terror i oczywiście Death Proof można obejrzeć za darmo i LEGALNIE !!! na vodtube.pl Niestety brakuje jeszcze Pulp Fiction :(
Dla myślących? Niby dlaczego? Moim zdaniem to jest bardzo lekkostrawny film, przy którym właśnie można spokojnie wyłączyć myślenie i cieszyć się dobrą rozrywką.
W przypadku każdego filmu Tarantino "wyłączenie myślenia" spowoduje że stracimy wiele z zawartości obrazu, by w pełni docenić filmy Tarantino trzeba skupiać się na dialogach bo to podstawa jego twórczości.
No dobrze, ale podaj mi proszę choćby jeden dialog z tego filmu, przy którym trzeba było intensywnie używać szarych komórek.
Nie mówię o wysokich obrotach, ale kompletne wyłączenie myślenia nie pozwoli docenić dialogów w tym filmie.
Rozmowa o atrakcjach oferowanych przez bar, moment gdy Marcy odgrywa scenkę, rozmowa dwóch szeryfów w szpitalu (swoją drogą Tarantino wciska szeryfów o południowym usposobieniu do wielu ze swoich filmów), rozmowa kaskadera Mike'a z Motylkiem itd To jest jeden z najprzystępniejszych filmów Tarantino, nie można tego ukrywać, ale ma swój niepowtarzalny styl który ciężko docenić po wyłączeniu myślenia.
Wydaje mi się też że temat został błędnie nazwany bo akurat w przypadku tego filmu ważniejsza jest warstwa emocjonalna, wczucie się w sytuację bohaterów i odpowiednia wrażliwość.
Wiadomo, że wyłączyć myślenia całkowicie się nie da (chociaż niektórzy faceci twierdzą, że potrafią), ale też żeby docenić te smaczki o których piszesz wcale nie trzeba używać mocno mózgu :) Sam dobrze napisałeś, że najważniejsze jest wczucie się w film i tutaj zgadzam się z Tobą w 100%
W tym zapomnianym wątku jest wiele ciekawych dialogów http://www.filmweb.pl/film/Grindhouse%3A+Death+Proof-2007-219933/discussion/Najl epsze+cytaty+z+filmu,676781#
Dziś miałem okazję spróbować tego filmu po raz pierwszy bez lektora, i teraz gdy już przestały mnie rozpraszać pozbawione klimatu polskie dialogi muszę stanowczo stwierdzić że ciężko zgodzić się z tezą jakoby w tym filmie nie było błyskotliwych i wymagających myślenia fragmentów.