W czasie filmu zorientowałem się, że pan Quentin dalej kultywuje tradycję nawiązywania do swoich wcześniejszych produkcji. Ja wyłapałem zaledwie (tylko to mi teraz przychodzi do głowy) Big Kahuna (Pulp Fiction) no i melodyjka w telefonie to ta sama pieśń którą gwizdała sobie bodajże Elle w Kill Billu. Piszcie, czy jeszcze zauważyliście jakieś nawiązania.
Był jakiś moment w dialogu o masażu stóp z tego co pamiętam. I ogólnie wyeksponowanie owych stóp <pulp fiction>
cóż, z pewnych względów go rozumiem ; p
tak z innej beczki - brakowało mi w Death Proof Umy :(
Mnie też, Uma po PF i Kill Bill`ach nieodzownie kojarzy mi się z filmem Tarantino. Mogła by chociaż epizod w Death Proof zagrać?
Mogłaby zagrać tą pannę którą Stuntman Mike zabił jako pierwszą, a którą miał tylko podwieźć :) jeśli chodzi o epizodzik :) pasowałaby jak ulał :)
Pozdrawiam
W każdym jego filmie pojawiąją się zbliżenia kobiecych stóp. A co do fetyszyzmu, to wyobraźcie sobie jaką musiał mieć radochę podczas kręcenia pewnej pamiętnej sceny w "Od zmierzchu do świtu" :D
w każdym filmie quentina jak również i tym, było ujęcie z bagaznika samochodu :)
Samochód którym jeździ Stuntman Mike -> 1971/1972 Chevy Nova to ten sam model który prowadził Jules jadąc z Vincent'em w PF.
Ponownie pojawia się wymyślona przez Tarantino marka papierosów - RED APPLE.
Na liście piosenek w szafie grającej w bardzie jest kawałek "Misirlou" Dick'a Dale'a - jest to utwór otwierający PF.
Oczywiście zauważyłem też Big Kahuna i melodyjkę ;)
Pozdrawiam
No powiązań było sporo, melodyjka z komórki, samochód w kolorze dresu Panny Młodej, szeryf z synem z Kill Billa, w sumie ten sam szeryf zarobił kulke od Chilla w "Od Zmierzchu do Świtu". Od imienia Chill również nazwano chyba barw którym siedziały dziewczyny.
Na mustangu dziewczyn z tyłu jest napis o podobnej czcionce, ale nie mogę się doczytać.
Teraz jestem w 100% pewny, że na żółtym Mustangu jest napis "Pussy Wagon". Można go zobaczyć na zdjęciu (w galerii na filmwebie) kiedy Lee rozmawia przez telefon, a za nią stoi samochód.
w knajpie przychodzi Quentin i wszyscy pija wodke...teaquille chyba..no i jest ta scena z od zmierzchu do switu z uderzaniem kieliszkami o blat stolu...to samo robil razem z g.clooneyem :)
Co więcej Quentin nadmienia - "tasty beverage" - jest to nawiązanie do Pulp Fiction
Tak, nawiązań jest sporo. Ja jeszcze zauważyłem kolesia którego zabija Beatrix zaraz po przebudzeniu w Kill Bill, to ten sam który sprzedaje wóz dziewczynom tzn chce sprzedać. Gdzieś przeczytałrm też że w filmie występuje O-Ren i że gra ją Lucy Liu ale jakoś jej nie wyczaiłem. Będę musiał iść drugi raz. Smacznych ćwierćfunciaków życzę dla wszystkich fanów Tarantino
ja zaliczę też do nawiązań samą Zoe Bell. Dlaczego ?? Była ona dublerką Panny Młodej w Kill Bill'ach :)
"Była ona dublerką Panny Młodej w Kill Bill'ach"
O, a to dobre, nie wiedziałem, dzięki.
Nawiązań jest sporo. Ja zauważyłem jeszcze kolesia (klienta Buck'a) którego zabija Beatrix zaraz po przebudzieniu w Kill Bill. To tan sam który sprzedaje wóz dziewczynom tzn. chce sprzedać. Palant nawet się tak samo śmieje;) Gdzieś taż przeczytałem że w filmie pojawia się O-ren grana przez znowu Lucy Liu, ale jakoś jej nie wyłapałem. Będę musiał iść raz jeszcze. Smacznych ćwierćfunciaków życze wszystkim fanom/fanatykom QT.
Wiesz czemu mówią na niego ćwierćfunciak z serem? Bo mają system metryczny :DDD
Nawiązaniem do "Kill Billa" może być też fakt, że ex-chłopak jednej z bohaterek bzyknął Daryl Hannah.:-)
Wiedziałem, że w końcu znajdzie się smaczek. Pytanie tylko jak ex-chłopak bohaterki filmu bzyknął aktorkę w rzeczywistości.... ?:):):)
Z tego co pamiętam (a mogę pamiętać niezbyt dobrze) to ex-chłopak był reżyserem filmu w którym grała Daryl Hannah. Świntuch zrobił to w dzień urodzin owej bohaterki (nie Daryl, tylko Rosarii Dawson).
A ile oczu miała Derryl Hannah? ;) Z tego co pamiętam po ostatniej współpracy z Tarantino niewiele widziała.
Aktor grający Jasper'a w Death Proof, Buck'a w Kill Billu gra również w Jackie Brown.