PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=219933}
7,1 181 tys. ocen
7,1 10 1 180594
7,0 59 krytyków
Grindhouse: Death Proof
powrót do forum filmu Grindhouse: Death Proof

W czasie filmu zorientowałem się, że pan Quentin dalej kultywuje tradycję nawiązywania do swoich wcześniejszych produkcji. Ja wyłapałem zaledwie (tylko to mi teraz przychodzi do głowy) Big Kahuna (Pulp Fiction) no i melodyjka w telefonie to ta sama pieśń którą gwizdała sobie bodajże Elle w Kill Billu. Piszcie, czy jeszcze zauważyliście jakieś nawiązania.

ocenił(a) film na 10
Butch

Tata i synek z policji ? ci sami co w Kill Bill`u!

ocenił(a) film na 8
Nachtjager

Był jakiś moment w dialogu o masażu stóp z tego co pamiętam. I ogólnie wyeksponowanie owych stóp <pulp fiction>

ocenił(a) film na 10
adriano

Nie do końca. Quentin jest fetyszystą stóp, dlatego tak je eksponuje.

ocenił(a) film na 10
Stuntman_B_

Tak, stóp to było sporo w Death Proof, hehe mistrz się musiał dobrze bawic.

ocenił(a) film na 10
Nachtjager

cóż, z pewnych względów go rozumiem ; p
tak z innej beczki - brakowało mi w Death Proof Umy :(

ocenił(a) film na 10
Stuntman_B_

Mnie też, Uma po PF i Kill Bill`ach nieodzownie kojarzy mi się z filmem Tarantino. Mogła by chociaż epizod w Death Proof zagrać?

ocenił(a) film na 9
Nachtjager

Mogłaby zagrać tą pannę którą Stuntman Mike zabił jako pierwszą, a którą miał tylko podwieźć :) jeśli chodzi o epizodzik :) pasowałaby jak ulał :)

Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Quentin_Tarantino

Uma nie pasowałaby do death proof,
dla mnie zostanie czarną mambą z kill billa

ocenił(a) film na 10

Dla mnie Mia Wallace

ocenił(a) film na 7
Stuntman_B_

W każdym jego filmie pojawiąją się zbliżenia kobiecych stóp. A co do fetyszyzmu, to wyobraźcie sobie jaką musiał mieć radochę podczas kręcenia pewnej pamiętnej sceny w "Od zmierzchu do świtu" :D

ocenił(a) film na 10
Butch

w każdym filmie quentina jak również i tym, było ujęcie z bagaznika samochodu :)

ocenił(a) film na 9
Butch

Samochód którym jeździ Stuntman Mike -> 1971/1972 Chevy Nova to ten sam model który prowadził Jules jadąc z Vincent'em w PF.

Ponownie pojawia się wymyślona przez Tarantino marka papierosów - RED APPLE.

Na liście piosenek w szafie grającej w bardzie jest kawałek "Misirlou" Dick'a Dale'a - jest to utwór otwierający PF.

Oczywiście zauważyłem też Big Kahuna i melodyjkę ;)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Quentin_Tarantino

No powiązań było sporo, melodyjka z komórki, samochód w kolorze dresu Panny Młodej, szeryf z synem z Kill Billa, w sumie ten sam szeryf zarobił kulke od Chilla w "Od Zmierzchu do Świtu". Od imienia Chill również nazwano chyba barw którym siedziały dziewczyny.

ocenił(a) film na 6
siLk_2

a cipkowóz? to nic że wygląda inaczej ale jednak.

ocenił(a) film na 10
everysmith

Na mustangu dziewczyn z tyłu jest napis o podobnej czcionce, ale nie mogę się doczytać.

ocenił(a) film na 10
KamiLPArsenal

Teraz jestem w 100% pewny, że na żółtym Mustangu jest napis "Pussy Wagon". Można go zobaczyć na zdjęciu (w galerii na filmwebie) kiedy Lee rozmawia przez telefon, a za nią stoi samochód.

KamiLPArsenal

http://26.media.tumblr.com/tumblr_l1nkzyLLLH1qbrn64o1_500.png

Butch

w knajpie przychodzi Quentin i wszyscy pija wodke...teaquille chyba..no i jest ta scena z od zmierzchu do switu z uderzaniem kieliszkami o blat stolu...to samo robil razem z g.clooneyem :)

ocenił(a) film na 9
john_doe_7

Co więcej Quentin nadmienia - "tasty beverage" - jest to nawiązanie do Pulp Fiction

ocenił(a) film na 9
Butch

Tak, nawiązań jest sporo. Ja jeszcze zauważyłem kolesia którego zabija Beatrix zaraz po przebudzeniu w Kill Bill, to ten sam który sprzedaje wóz dziewczynom tzn chce sprzedać. Gdzieś przeczytałrm też że w filmie występuje O-Ren i że gra ją Lucy Liu ale jakoś jej nie wyczaiłem. Będę musiał iść drugi raz. Smacznych ćwierćfunciaków życzę dla wszystkich fanów Tarantino

ocenił(a) film na 9
Lord_RABRAK

mamy system metryczny więc mówimy "Royal with Cheese" hehe ^^

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Butch

ja zaliczę też do nawiązań samą Zoe Bell. Dlaczego ?? Była ona dublerką Panny Młodej w Kill Bill'ach :)

ocenił(a) film na 9
ProZak

Słuszna uwaga :)

Pozdrawiam Wszystkich

ocenił(a) film na 10
Quentin_Tarantino

"Była ona dublerką Panny Młodej w Kill Bill'ach"

O, a to dobre, nie wiedziałem, dzięki.

ocenił(a) film na 9
Butch

Nawiązań jest sporo. Ja zauważyłem jeszcze kolesia (klienta Buck'a) którego zabija Beatrix zaraz po przebudzieniu w Kill Bill. To tan sam który sprzedaje wóz dziewczynom tzn. chce sprzedać. Palant nawet się tak samo śmieje;) Gdzieś taż przeczytałem że w filmie pojawia się O-ren grana przez znowu Lucy Liu, ale jakoś jej nie wyłapałem. Będę musiał iść raz jeszcze. Smacznych ćwierćfunciaków życze wszystkim fanom/fanatykom QT.

ocenił(a) film na 10
Lord_RABRAK

Wiesz czemu mówią na niego ćwierćfunciak z serem? Bo mają system metryczny :DDD

ocenił(a) film na 10
Nachtjager

oops, miało byc NIE mówią...

ocenił(a) film na 9
Nachtjager

To może odarzu powiesz jak wygląda Marcellus Wallace? :D:D:D

Butch

Nawiązaniem do "Kill Billa" może być też fakt, że ex-chłopak jednej z bohaterek bzyknął Daryl Hannah.:-)

Gerard_Polanski

Wiedziałem, że w końcu znajdzie się smaczek. Pytanie tylko jak ex-chłopak bohaterki filmu bzyknął aktorkę w rzeczywistości.... ?:):):)

1hero2

Z tego co pamiętam (a mogę pamiętać niezbyt dobrze) to ex-chłopak był reżyserem filmu w którym grała Daryl Hannah. Świntuch zrobił to w dzień urodzin owej bohaterki (nie Daryl, tylko Rosarii Dawson).

Gerard_Polanski

A ile oczu miała Derryl Hannah? ;) Z tego co pamiętam po ostatniej współpracy z Tarantino niewiele widziała.

ocenił(a) film na 10
Butch

Aktor grający Jasper'a w Death Proof, Buck'a w Kill Billu gra również w Jackie Brown.

Butch

w filmie Mokra robota, jest ta sama dziennikarka grana przez Kelly Praston, która opowiada o braciach Gecko!
Quentin był jednym ze scenarzystów "mokrej roboty" stąd nawiązanie :)