PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=219933}
7,1 181 tys. ocen
7,1 10 1 181093
7,0 61 krytyków
Grindhouse: Death Proof
powrót do forum filmu Grindhouse: Death Proof

zakochalem sie w klimacie tych lat, lecz nie wiem, czy sa to 70' czy 80'

ocenił(a) film na 7
joeyg

Akcja "Death Proof" toczy się w czasach współczesnych, jednak poprzez soundtrack i stylistykę film nawiązuje do grindhousowego kina z lat 70-tych.

UNCLE_filmweb

ok, rozumiem. a czy lata 60 sa podobne do 70? pytam z ciekawosci

ocenił(a) film na 7
joeyg

Trudne pytanie :) ale jako że lata 60-te to moja ulubiona dekada (zarówno jeżeli chodzi o film jak i o muzykę) postaram się Ci odpowiedzieć.

Lata 60 zaczynają się od rock'n'rolla, kultu Elvisa, rewolucji obyczajowej. Sukces odnoszą pierwsze filmy z Jamesem Bondem (Dr. No z 1962 r.), The Beatles zastępują Elvisa:), potem pojawia się amerykański ruch kontrkultury, krytyka wojny w Wietnamie, hipisi, psychodeliczny rock "Easy rider". Kino staje się mniej konserwatywne - kino amerykańskie idzie w ślady europejskiego (przede wszystkim francuskiej nowej fali) i coraz częściej łamie zasady (w tym kodeks Haysa). Pojawiają się coraz odważniejsze sceny przemocy i mitologizacja przestępców ("Bonny i Clyde"). Amerykańskie westerny inspirują się włoskimi spaghetti westernami (np. "Dzika banda"). W tej dekadzie podoba mi się to, że można wyczuć w niej szyk i klasę lat 50-tych połączony z nadchodzącym szaleństwem, swobodą obyczajów i łamaniem zasad.

Lata 70 - wszystko staje się jeszcze odważniejsze i szokujące. Miejsce przesłodzonych hollywoodzkich produkcji zajmują bardziej realistyczne i często niejednoznaczne produkcje np. "Taksówkarz" lub "Ojciec chrzestny. Rozpoczyna się era disco, spodnie- dzwony zastępują rurki. Rozwój kina klasy B (chyba żadna inna dekada nie kojarzy się z takim wysypem tandety i podwójnymi seansami w kinach samochodowych). To lata sukcesów Roberta De Niro, Ala Pacino, Martina Scorsese, F.F. Coppoli, W. Allena i wielu wielu innych. Afera Watergate.

Ograniczyłem się tylko do USA i tylko do największych popkulturowych zjawisk (choć na pewno znajdą się tacy którzy wytkną tu rażące braki).

UNCLE_filmweb

bardzo Ci dziekuje za przyblizenie mi tych dwoch dekad :D jestem bardzo wdzieczny ! :)