PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190316}

Grudge - Klątwa 2

The Grudge 2
2006
5,9 30 tys. ocen
5,9 10 1 29619
4,8 4 krytyków
Grudge - Klątwa 2
powrót do forum filmu Grudge - Klątwa 2

Kto ogladal ten film uwaznie. sluchajcie chcialbym wyjasnic pare rzeczy z wasza pomoca zwiazanych z:
-wzmocnieniem klatwy jak przenoszenie sie jej na ludzi ktorzy nie wchodzili do domu
- na to ze siostra karen zostala wciagnieta dodomu w magiczny sposob :p
- i najbardziej nurtujaca mnei rzecz to przeszlsc kayako zwiazana z jej matka i odstraszaniem duchow

pomozcie mi zrozumiec ten film bo troche bym hmmm powalony.

przebojowiec

nie oglądam takich gniotów :D
...............>>>
...............>>>

masterofvirus

ej no nikt nie ogladal filmu, ludzie no podzielcie sie uwagami do tego co napisalem

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
przebojowiec

Ty no tamta dziewczyna pociągnela za sobą chlopca , ale jak to sie stalo ze gineli inni w kolo to sam nie wiem ;] Samemu chyba do tego sie nie dojdzie moze to mialo cos wspolnego ze spaleniem domu ze niby duchy nie mialy gdzie mieszkac , nie wiem nie mam pojecia.

ocenił(a) film na 5
przebojowiec

Przypomnijcie sobie początek filmu jak ojciec dostaje patelnia po glowie :) dlaczego? Bo psychicznie znęcał się nad żoną nic mu nie odpowiadało, w scenie gdy ona rozmawia przez telefon a on wchodzi do domu widac jak ze złości zazdrości zaciska rękę- być może zachowanie męża cała ta sytuacja jest analogią do życia głównej bohaterki, którą mąż zabił bo był zazdrosny, zaborczy? Tylko tym razem role się odwracają to kobieta morduje czyli nasza zjawa odpłaca się.

Lucy_Liu

Ja oglądałam japońską dwójkę. Była troche straszna, ale przedewszystkim obrzydliwa. Czy w amerykańskiej główna bohaterka pod koniec filmu rodzi klątwę ( bez przenośni! chodzi o tą kobietę która została zabita w domu i od tego się zaczeło)
To by7ło okropne. No wyobraźcie sobie, że widzicie jak jakaś kobieta rodzi inną kobietę (całą we krwi i z tymi długimi czarnymi włosami) i drze się z bólu. Jak ten moment też jest w amerykańskiej to ja nie oglądam.

A poza tym dwójka była strasznie pokręcona i trudno było coś zrozumieć. Amerykańska też tak ma ??

Izumi

w amerykanskiej nie ma nic takiego, jest zupelnie inna niz japonksie kontynuacja czesci pierwszej. amerykanie postawili w swojej dwojce na zupelnie inny scenaiusz. Kurde ale ciagle mnei kwurza bo nie wiem jak to sie stalo ze siostre karen reka wciagnela do domu. Albo ze ta vanessa czy jak jej tam bylo uciekla z japonii i jeszcze dlugo chowala sie w jakims obskurnym mieszkaniu przed klatwa i przy okazji zarazaal nia innych. myslalem ze matka kayako wyjasni wszystko przed smiercia a tak naprawde powiedziala tylko ze proba spalenia domu przez karen pogorszyla wszystko, no ale moje pytanie ze dlaczego pogorszyla wlasnie??

przebojowiec

eh chyba bede musial poczekac az film wejdzie do kin u nas to wtedy wiecej osob bedzie mialo tu cos do powiedzenia :D:D:D:D

ocenił(a) film na 10
przebojowiec

"a tak naprawde powiedziala tylko ze proba spalenia domu przez karen pogorszyla wszystko, no ale moje pytanie ze dlaczego pogorszyla wlasnie?? "

A no dlatego że, ta klątwa, stała się silniejsza i zaczeła niszczyć wszystko co miało z nią jakikolwiek kontakt, nawet jeżeli ktoś nie miał kontaktu z nawiedzonym domem, za to miał kontakt z osobą która w tym domu była, to i tak zginie, wkońcu tu nie chodziło o dom, tylko o cierpienie Kayako.

Syaimaral_sama

sam juz nie wiem co o tym myslec ale dzieki dla poprzednika za sugestie ;p

ocenił(a) film na 7
przebojowiec

Amerykańska wersja jest zwalona i nie trzyma się kupy. Japońska wersja jest lepsza, bo przynajmniej nie ma takich pierdół, jak w amerykańskiej (które ładnie wyłapałeś).

Est85

Dzieki Est. Wlasciwie to doszedlem do wniosku ze amerykanie chcieli wprowadzic wiecej watkow aby bardziej zagmatwac fabule filmu tylko ze sami sie chyba pogubili w tym co robie i nie wiedzeli co wymyslic aby wyjasnic nowe zjawiska w filmie. A wy ludzie co o tym sadzicie?

przebojowiec

kurde wywalili moj temat tak nisko zeby o bzdurach pisac ze film byl super albo nie, eh... Jak macie uwagi to tu juz je zamieszczajcie a nie wszyscy tworza nowe posty

przebojowiec

hmm a mi sie wydaje ze ten stwor jak juz zabil kogos w jednym domu to musial tez zabic innych mieszkancow..i tych ktorzy byli z nimi jakos powiazani...no ale tak i tak trudno ten film jakos konkretnie zrozumiec..to byla komedia...fajny byl moment jak typa pila mleko...nie to byla totalna zenada...ale przynajmniej sie usmialam...

dajekt

a mnie to sie nawet smiac nie chcialo bo wkurzalo mnei ze pogmatwali film tak beznadziejnie i poslzi w zla strone. Poza tym wkurzylem sie juz wtedy jak sarah michelle gellar spadla z dachu i sie zabila bo liczylem ze bedzie grala w tym filmie znowu glowna role a tu na 3 minuty ja dali w sumie. KWAS :/

przebojowiec

Zdecydowanie częśc druga dużo gorsza niż jedynka. Jest bardzo przewidywalny, nie trzyma w napięciu, od razu wiadomo kiedy coś się wydarzy, nie ma elementów zaskoczenia. Ponadto tak jak wspomnieliście już mnóstwo wątków jest niewyjaśnionych i niedopowiedzianych. O ile z tą ręką wciągającą do domu to jeszcze mogę przeboleć to faktycznie motyw matki, odstraszania duchów i karmienia nimi właśnej córki trochę dziwny i nie wnoszący nic do filmu, bo jak matka sama stwierdziła nie ona i jej działania uczyniły z jej córki złego ducha. To po co było wprowadzać ten wątek? I dlaczego niektórzy w tym filmie giną po kilku dniach od pierwszego kontaktu z klątwą (np. pani psycholog ze szkoły), a inni po latach (młody dziennikarz, Allison)??

ocenił(a) film na 7
DemonsBride

Z matką Kayako chodziło o to że przez ti iź ona karmiała córke złymi "mocami" itp itd to ona była potężna jako duch. Przecież tysiące ludzi umiera w głębokiej nienawiści i klątwa jaka powsdtaje w takim miejscu nie jest aż tak silna jak ta Kayaoko, bo gdyby tak było to na ziemi już by ludzi nie było tylko same Klątwy ;D

Daroo_3

ale mlody dziennikarz i allison nie umarli po kilku latach, przeciez akcja filmu rozpoczyna sie na kilka dni po zakonczeniu wydarzen z czesci pierwszej i dziennikarz wlasnie w ciaglu tych kilku dni byl w domu kayako, a z ta alison to sam nie wiem bo nie wiadomo czy akcja w tokyo dziala sie w tym samym czasie co w chicago czy jak to bylo. Wogole to zauwazylem jeszcze jeden blad jak na poczatku filmu trzy laski ze szkoly poszly do domu to vanessa opowiadala allison ze w tym domu "dwa lata temu dziewczyna z miedzynarodowego collegu zabila swego chlopaka a potem podpalila dom". A przeciez akcja rozgrywa sie jak juz pisalem kilka dni pozniej wiec to bylo mylace troche jak zmieniali fabule a potem marka karen mowi do jej siostry ze rozmawiala wlasnie z kims z tokyo ze zabrali karen do szpitala. ktos jeszcze zwrocil na to uwage?? :p

przebojowiec

znowu na 1 miejscu :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D::D:D

przebojowiec

Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu tego filmu. Wydaje mi się, że nie ma błędu o którym wspominasz. Akcja Karen, jej siostra i młody dziennikarz, moim zdaniem działa się wcześniej niż historia trzech młodych dziewczyn. Zauważ, że gdy te dwie dziewczyny zamknęły Allison w szafie to ona widziała ducha siostry Karen, a nie Kayako.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
lola_23

dżizus co za gniot. Już wole obejrzeć jakiś dobry horrorek klasy B niż jakieś podróbki japońskich horrorów.

Luki_1

dzieki malutka bo wlasnie wogole nie moglem pod koniec filmu sie kapnac jak bylo to przypominanie sobie wszystkich wydarzen kim jest duch pojawiajacy sie ze strychy ktorego widziala allison heh. no dobra ale na poczatku filmu przy tej samej scenie to nie siostra karen byla tym duchem tylko kayak, dlaczego? hmm.....

przebojowiec

Ja mam lepsze pytanie... jakim cudem matka Kayako (która dla zmylania widza nazywana jest ..(panem?) lol) mówi z siostrą Karen po..angielsku? Cała droga tej dziewuszki w środowisku Japońskim to bariery językowe, tymczasem na koniec trafia do jakiejś zapadłej wioski i prowadzi zawiłą konwersacje w swoim języku:D
Jeśli to ja się zgubiłem to poprawcie, bo w tym filmie najstraszniejsze jest chyba odstraszanie widza:>

P.S. Japoński oryginał rządzi;)