PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10061426}

Grzesznicy

Sinners
2025
7,0 32 tys. ocen
7,0 10 1 32465
7,2 67 krytyków
Grzesznicy
powrót do forum filmu Grzesznicy

Bardzo dobry

ocenił(a) film na 8

Spokojne budowanie historii, odpowiednio wydzielony czas dla wielu nawet pomniejszych postaci, charyzmatyczny Michael B. Jordan (x2), fantastyczna muzyka (Boże, ta wersja rocky road to Dublin!!!), miejscami nawet lekkie skojarzenia z Tarantino.

Przyczepiłbym się do jednej rzeczy - i nie, nie będzie to "nachalnie" ukazana kwestia konfliktów rasowych (które są tutaj w sumie tylko tłem + są uzasadnione, lata 30, południowe Stany, pola bawełny, elo, ma to swoje miejsce w historii, ma to nawet spore uzasadnienie dla tej historii, nie wygląda jak na szybko doklejony wątek aby odhaczyć punkty inkluzywności, czemuś to służy) - przyczepiłbym się do ostatniej sceny...

(SPOILER): Bardzo mi się nie podobało, że w ostatniej scenie pojawia się młodszy brat Smite wraz ze swoją wampirzą kochanką i jeszcze zachowuje się w taki sposób, jakby nadal byli sobą. To absolutnie burzy moim zdaniem wizerunek tych wampirów, sprawia że nie są złymi duchami, nie są wygłodniałymi łowcami, tylko znowu jakimiś złagodzonymi wariantami krwiopijców co tak naprawdę są ludzcy, zamiast być drapieżnikami z dostępem do wspomnień swojej ofiary, co tylko udaje dawnego bliźniego. Za to odjąłem filmowi jeden punkt. Uczłowieczanie wampirów, zabawa w jakieś szarości zamiast postawienia mocnego akcentu na to, że zło jest złem, wampir jest wampirem... no nie, totalnie nie.

ocenił(a) film na 7
Mich_14

Była też taka scena podczas walki finałowej (SPOILER)(SPOILER)(SPOILER) że jeden z braci zabija swoją ukochaną by ta nie przemieniła się w wampira, po czym wspomniany przez Ciebie brat i jego wampirzyca byli zrozpaczeni z tego powodu. Co nawiązuje do twojej wypowiedzi, że byli bardziej ludzcy niż nam chcieli to pokazać.

ocenił(a) film na 9
Krizer

Ja to zrozumiałam tak, że "mieli na nią jakiś plan", chyba nawet użyli tych słów. Więc raczej nie chodziło o to, że byli zrozpaczeni, że umarła, tylko o to, że się nie przemieni.

ocenił(a) film na 7
popoerdolona

Chyba masz rację, bo ona znała "czary" więc mogli mieć motyw przejęcia jej wspomnień, a i również jej szybkiej byłoby przekonać brata by dołączył do nich.

ocenił(a) film na 8
Mich_14

Film powinien się skończyć wraz z nadejściem świtu - scena (SPOJLER!!!) strzelaniny do członków KKK, którzy ni z dupy pojawili się nagle przed knajpą była kompletnie niepotrzebna i na siłę. Za to też odjąłem 1 oczko, po prostu Coogler nie wyczuł odpowiedniego momentu aby zakończyć film.

ocenił(a) film na 10
_dominic_

Ta scena nie jest z dupy:) ich pojawienie się było zapowiedziane przez trójkę pierwszych wampirów - dwóch z nich było członkami KKK i miało przygotowane ciuchy w domu, przemienienie ich w wampirów spowodowało że się nie pojawili nad ranem

ocenił(a) film na 8
_dominic_

Jak to niepotrzebna!? Przecież to był ważny moment, wendetta, odwet na białasie, który sprzedał braciom lokal i na innych członkach KKK!