PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10061426}

Grzesznicy

Sinners
2025
7,0 36 tys. ocen
7,0 10 1 36151
7,2 68 krytyków
Grzesznicy
powrót do forum filmu Grzesznicy

Ale mnie ten film wymęczył. I to tak na poziomie: „wytrzymaj do końca, może będzie warto” – spoiler: nie było. Film jest jak ciastko z kremem które wygląda obłędnie, pachnie bosko ale smak okazuje się nie być wartym tych kalorii.

Z plusów: muzyka – super. Ujęcia – poezja. Kostiumy, charakteryzacja - łał. Widać, że ktoś miał wizję. Problem w tym, że scenariusz chyba powstawał w tramwaju między przesiadkami, a montaż to już kompletnie inna bajka – być może robiony w aplikacji do składania weselnych filmików. Całość momentami wygląda jak zlepek cudzych marzeń, tylko że nikt nie wyjawił o czym śnią. Można by powiedzieć że zamiast wciągającej historii - dostaje się chaos ubrany w piękne kadry i dobrą muzykę. To chyba znak czasów – epoka, w której forma coraz częściej przeważa nad treścią.

Tytuł? „Grzesznicy”? No nie wiem. Jakby ktoś wrzucił do czapki przypadkowe słowa i losował – a wyszło akurat to. Nie ma to za wiele wspólnego z fabułą, chyba że grzechem było robienie tego filmu.

Aktorsko – świetnie. I tu paradoks: grają dobrze tylko nie wiadomo po co i dla kogo. To jakby zawodowy aktor recytował „Lokomotywę” w operze – robi wrażenie ale czemu to robi - nie wiadomo.

Dla równowagi dodam, że „Wszystko wszędzie naraz” też mnie nie porwało – więc może po prostu mam gust jak ziemniak.

ocenił(a) film na 3
Multivein

Jejku, myślałem już, że coś ze mną nie tak... Mamy z partnerką identyczne odczucia.

ocenił(a) film na 3
Multivein

Ja to nawet nie widzę tych plusów o których wspomnialas/es. Podobało mi się tylko kilka scen. Ujęcia nic specjalnego, muzyka wkurzająca na dłuższą metę. Okropne green screeny w ujęciach wschodu słońca

ocenił(a) film na 3
Multivein

O to to. Dawno się tak nie męczyłem czekając na koniec, którego spodziewałem się podczas filmu kilkukrotnie, ale wciąż te niemiłosierne przedłużenia. Czułem się, jakbym oglądał wytwór sztucznej inteligencji - pięknie zrobiony, ale pusty, bez ładu i składu.

ocenił(a) film na 8
Multivein

"Wszystko, wszędzie, naraz" jest akurat jak dla mnie nie do strawienia, ale ten film rewelacja, choć nie oglądam z zasady horrorów, ale tym razem dostałam bilety i jestem zachwycona przede wszystkim oczywiście muzyką, ale nie tylko, generalnie zdjęcia, dobór aktorów, super pomysł!

ocenił(a) film na 3
Multivein

Popieram w 100%. Dodlanym, że do bólu przewidywalny. Pierwszy raz zdarzyło mi się zasnąć w kinie.

ocenił(a) film na 8
Multivein

Szanuje opinie, ale nie zgadzam się film świetny muzyka. Właśnie przez taniec i muzykę mogli poczuć się na chwile wolni zapomnieć o pracy i dyskryminacji rasowej.
Muzyka bluesa wywodzi się od afroamerykanów, a film świetnie pokazał, że nawet to biali chcieli im odebrać. W filmie było wiele znaków odnośnie tak zwanej "segregacji" np Irlandzkie piwo, włoskie wino itp.

ocenił(a) film na 5
Multivein

dla mnie to nawet ładnie nie wyglądało. sceny wlokące się w nieskończoność, cukierkowo, kolorowo, muzyka... no cóż jak muzyka, dobrze dobrana ale jakaś wybitna mi się nie wydaje. dla mnie to taka produkcja w stylu apple, a horror... no cóż myślę że dla tego gatunku będzie to słaby rok. już nowe oszukać przeznaczenie jest smaczniejsze niż ten pseudo dobry film

ocenił(a) film na 7
Multivein

Film został nakręcony na kamerze Ultra Panavision 70. Dlatego wygląda tak dobrze.

Pewex1988

Wygląda tak ponieważ w postprodukcji dodali masę filtrów, wygląda to sztucznie

ocenił(a) film na 7
moscu

Nie, został nią nakręcony

ocenił(a) film na 8
Multivein

Jeśli chodzi o tytuł, to w moim odczuciu (chociaż oczywiście to interpretacja) "Grzesznicy" odnosi się do wszystkich głównych bohaterów w tym filmie, ponieważ: na początku pastor ostrzega swojego syna, że daje się porwać muzyce, jest kuszony (fragment z Nowego Testamentu o znaczeniu nieulegania pokusie), jest ostrzeżony, że "kto tańczy z Diabłem, może zabrać go do domu". Wszyscy, którzy przychodzą do muzycznej knajpy Bliźniaków, dają się zwieść tej pokusie, stają się grzesznikami razem z Sammim. Wampiry, żeby dopaść resztę, muszą wejść do domu zaproszone, co jest bezpośrednim nawiązaniem do słów pastora. Do tego cała sekwencja z kuszeniem przez wamiry poszczególnych bohaterów, żeby dali im wejść, jest właśnie sceną kuszenia, pokusy. Ostatecznie bohaterowie giną, bo dali się jej przekonać (nie wszyscy co prawda, niektórzy się poświęcają, jak Anna czy Pianista). Ofc to tylko interpretacja otwarta na dyskusję, ale ja bym to tak widziała.

ocenił(a) film na 5
Multivein

Pierwotnie porzuciłam oglądanie po 30 min bo tak mnie znudził. Jako że podobno później się rozkręca obejrzałam do końca. Faktycznie jest lepiej ale to jednak bez sensu męczyć się przez połowę filmu. Nie tak film powinien być skonstruowany

ocenił(a) film na 8
Multivein

Właśnie za muzyke, zdjęcia, gre aktorską dałem 8. Ale zgadzam się, że końcówka bardzo kuleje. Spodziewałem się jakiejś ciekawej rezolucji ze względu na wysoką jakość filmu przez cały czas.
Niestety mocno się zdziwiłem i rozczarowałem rozwiązania sprawy z wampirami :D. Ale poza tym, 80% filmu jest bardzo solidne!

Multivein

Lo stary, nic dodać nic ująć do Twojego opisu. Zaskakują mnie podjarani recenzenci ale tam może działać na plusa sam fakt rasizmu w filmie. To od razu dodaje parę punktów do oceny.