Mam 13 lat i mieszkam w Lublinie. Odkąd zobaczyłam, że film jest od 15 lat, załamałam się :). Czy
ktoś w moim wieku, ,,wkradł" się do kina i jak to zrobił? I jak sądzicie czemu jest wymagany taki
wysoki wiek?
Myślę, że osoby starsze bardziej rozumieją ten film ze względu na swoje doświadczenia życiowe. No i główni bohaterowie mają 17 i 18 lat. Byłam w cinema city i nie wpuścili parę osób w wieku gimnazjalnym.
Moim zdaniem te 15 lat to za dużo o.O Powinno być od 13, nie ma tam scen nie wiadomo jakich. Pomaluj się (oczy w szczególności) i wpuszczą bo będziesz wyglądała na troszkę starszą :) Nic nie szkodzi spróbować, jak nie wpuszczą to będą musieli zwrócić kasę za bilet. Obok mnie w kinie siedziały jakieś dzieci (nawet mniej niż 13 lat) i nikt nie sprawdzał legitymacji.
Wiem, że to mało ,,dorosłe', ale jeśli rodzic napisze ci pozwolenie lub przyjdzie i powie, że wyraża zgodę, to puszczą?
Do jakich Wy kin chodzicie? W Krakowie wpuszczają na 18+ kompletnie bez legitymowania...
A złote rady pani wyżej, bezcenne.
To jest film dla nastolatek i filmem dla nastolatek pozostanie, nie wiem więc, po co udawać, że tak nie jest i dowalać takie ograniczenia wiekowe.
Pokazanie Gusa bez protezy, Isaac ''dotyka' pierś Monici, tematyka choroby głownych bohaterów. Nie każdy 13latek może to zrozumieć.
Wiesz, biorąc pod uwagę jak idiotycznie są dobierane ograniczenia wiekowe... W innych filmach ludzie się wyrzynają na potęgę, ale nie ma krwi (krwi, siniaków itp, ale zabijanie jest) i nagości, więc jest okej, dajmy od 12 lat. Po czym pojawia się taki "Gwiazd Naszych Wina", który jest bardzo dobrym filmem, który prosto i jednocześnie dobrze przybliża problemy pierwszej miłości, choroby, umierania itp. i NIE, będzie od 15 lat. A czemu? Bo jest obmacywanie piersi (przez bluzkę), pokazanie człowieka bez protezy (przecież tacy ludzie są, i to w każdym wieku... co w tym takie bulwersującego?), i może nagie (o zgrozo) plecy głównej bohaterki. Dzieci w młodszym wieku umierają na raka. Nie widzę nic niestosowanego w ograniczeniu wiekowym +12. Właśnie tematyka jest dobra. Za dużo jest teraz w kinach zabijania bez konsekwencji, nieśmiertelności, bohaterowie (też nastolatki) umierają i 'zmartwychwstają'. TFIOS jest tu dobrym antidtum, a przy okazji to piękna historia :)
Spoko, po prostu już mnie to wkurza i Twój post zadziałał jak 'ostatnia kropla' i musiałam gdzieś to napisać : D
Mnie normalnie wpuścili na Zmierzch, jak miałam 11 lat, ale nie wiem jak ww twoim mieście. W razie czego polecam książkę. :)
Ograniczenia wiekowe są sugerowane. Oczywiście oprócz tych +18 albo +23, bo tutaj akurat sprawdzają (mają w obowiązku) dowód osobiste/legitymację ze szkoły średniej, studiów.
Wszystko zależy od tego, jak bardzo dojrzałą osobą jesteś. Oraz radziłbym zapoznać się z książką, ot co. <:
Nie radź, bo zapoznałam się z nią co najmniej z 5 razy; wciąż załamuję się na tym samym rozdziale :( . W innym razie nie zmartwiłabym się jak napisałam na początku mojej wypowiedzi xdd.