PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=681825}

Gwiazd naszych wina

The Fault in Our Stars
2014
7,4 230 tys. ocen
7,4 10 1 229605
5,3 46 krytyków
Gwiazd naszych wina
powrót do forum filmu Gwiazd naszych wina

Wygląda tak jakby go ktoś wrzucił do google translatora. Dalej nie moge uwierzyć w to, że to oficjalny tytuł w Polsce. :/

Saku_2

Tytuł był wyjaśniony w książce i pochodzi z fragmentu sztuki Szekspira "Juliusz Cezar". Konkretnie nawiązuje do tego cytatu: "To nasza tylko, nie gwiazd naszych wina." Także polskie tłumaczenie jest jak najbardziej na miejscu ;)

ocenił(a) film na 10
Saku_2

Co za młot ja yebie... Przetłumaczą źle to krzyk co to za tytuł. Przetłumaczyli 100% poprawnie to i tak się znajdzie młot co mu źle. Co wy macie w tych głowach to szok.

PoProstuTomek

Ok, najwyraźniej nie masz pojęcia co do tego jak się prowadzi kulturalną konwersację. Nie czytałem książki, dlatego dzięki thaurantiell za wytłumaczenie, ale poprostu sam tytuł wydaje się strasznie nie gramatyczny

Saku_2

Właśnie brak gramatyczności, jak to ładnie ująłeś, w mojej opinii jest jak najbardziej na miejscu. Na prawdę, tytuł jest cudowny :).

ocenił(a) film na 9
Saku_2

wydaje się, owszem... ale w szerszym kontekście, właśnie w ujęciu Juliusza Cezara jest przepiękny :)

przeczytaj książkę, pełno w niej takich właśnie perełek - nie wiem, jak jest w filmie, ale Hazel była miłośniczką literatury i często cytuje fragmenty utworów

ocenił(a) film na 10
Saku_2

Przepraszam mocno, ale nie potrafię przejść obok przy tematach jak ktoś ma ból o polskie tłumaczenie. Dobre to źle, złe też źle ; D

A polski dystrybutor, wydawca nie ma obowiązku tłumaczyć dokładnie. Ale polski człowiek nigdy tego nie zrozumie ; )