PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1465}

Gwiezdne wojny: Część II - Atak klonów

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
2002
7,2 231 tys. ocen
7,2 10 1 231126
5,4 60 krytyków
Gwiezdne wojny: Część II - Atak klonów
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część II - Atak klonów

9/10

ocenił(a) film na 9

Przede mną jeszcze tylko "Zemsta Sith'ów" do obejrzenia, a jak na razie "Atak klonów" moim zdaniem bije na łeb wszystkie części sagi. Scenariuszem, wykonaniem i efektami. Dosyć dobrze (w porównaniu do "Mrocznego Widma") podkreślona styczność ze starą trylogią. Super. 9/10 ode mnie, bo innej oceny sobie nie wyobrażam. Czemu nie 10? Po prostu arcydziełem mi tu nie pachnie...

ocenił(a) film na 6
pachomir

Akurat "Atak Klonów" to najsłabsza część Gwiezdnej Sagi (gdzie mu tam do np. genialnego "Imperium kontratakuje"???). Świetne efekty i klika udanych akcji to jednak za mało. Scenariusz według mnie do bani (nagroda Złotej Maliny!) - mógł być lepszy, aktorstwo przeciętne, a wątek miłosny jest tak mdły i nudny, że głowa boli. Jedyne co ratuje ten film to: wspomniane wcześniej efekty specjalne (zasłużona nominacja do Oscara), bardzo dobre walki na miecze świetlne i odwołania do wcześniejszych (o niebo lepszych) części serii. Niestety tylko 5/10.

ocenił(a) film na 7
pachomir

ja sobie odświeżam serię i mimo, że darzę sympatią pierwszy epizod (wiadomo, Darth Maul :>), to jestem zdanie, że ta część jest lepsza od poprzedniej..
nie jest już tak infantylna, postacie są bardziej dopracowane i nie są kukłami, choć uważam, że Portman jakoś specjalnie się nie spisała.. miała być dojrzalsza od Anakina (Hayden - rewelka), ale miałam wrażenie, że jest wyzuta z uczuć.. nie było w niej pasji czy cienia zauroczenia Skywalkerem :| ..
pomimo niektórych dłużyzn, film ma ciekawe sceny, które, imo, trzymają w napięciu np ta w barze na Coursant.. normalnie jakby Brian De Palma stał za kamerą! :D

poza tym film jest pełen humoru, wręcz ironii.. ja to kupuję

diana6echo

Zdecydowanie najlepsza część! To jest nie jest film... to jest arcydzieło!!! 10/10