Według mnie takie było rozumiewanie Palpatine'a:
W "Mrocznym Widmie" senator Palpatine jako Lord Sidius "zamawia" u korporacji handlowej, której nie podobało się nałożenie podatków na trasy najbardziej uczęszczane, blokady Naboo. Kiedy blokada staje się faktem i Jedi ratują Amidalę z rąk wicekróla, Palpatine podpowiada Królowej blokowanej planety zgłoszenie wniosku o wotum nieufności dla kanclerza Geranium, gdyż wie, że jako poważany senator ma wielkie szanse na objęcie funkcji kanclerza. Amidala zgłasza w senacie wniosek popierając go oskarżeniem kanclerza o brak jakiejkolwiek interwencji w sprawie blokady. Kanclerz zostaje odwołany i na jego miejsce powołany zostaje Palpatine. Następne ruchy Sitha to zdobycie władzy absolutnej. W tym celu Lord Sidious tworzy armię (oficjalnie tworzy ją były Jedi - hrabia Dooku) którą później będzie mógł pokonać jako władca absolutny. Armia powołana do rozbicia potęgi separatystów Dooku (armia klonóow) jest potężnym argumentem w ręce Palpatine'a. Może z nią zrobić co chce, gdyż ta jest mu ślepo posłuszna. Tak właśnie Sith zdobywa władzę w Republice. Motyw zamachu na Amidalę: jeżeli senator Amidala straciłaby życie dla idei powołania armii wspierającej Jedi, kanclerz Palpatine mógłby, w imię wyższych celóow, cam powołać aemię, i miałby dodatkowe poparcie.
Oto moja wizja - proszę o ewentualne korekty !!!
chętnie o tym pogadam Live - gg 1039229
dziekuje
Twoj komentarz byl bardzo przydatny dla laikow 'sagowych' takich, jak ja. Do teraz zachowania bohaterow byly zupelnie niejasne. Jest lepiej ;-). Dziekuje.
Musisz wiedzieć ...
Musisz wiedzieć, że pisząc ten komentarz nie miałem na celu tylko i wyłącznie pomagać innym to zrozumieć (nie mówię, że nie chciałem :)) ale sam chciałem sobie to wszystko poukładać ... oraz dowiedzieć się co myślą na temat mojej teorii inni fani Star Wars. Cieszę się jednak, że pomogłem Ci co nieco, i mam nadzieję, że wiadomości zdobyte podczas czytania komentarzy i oglądania filmów przyczynią się do poszerzenia szeregów akademii JEDI (mam zamiar zrobić coś takiego w HTML-u - szukam pomocy)
May The Force be with You and with all Jedi Knights.