Tak mnie zastanawia jedna rzecz, którą zauważyłem dopiero dzisiaj. W mrocznym widmie Qui-Gon próbuje wpłynąć na myśli Watoo podczas zakładu. Na co ten odpowiada mu że nie działają na niego te sztuczki Jedi. A dzisiaj w ataku klonów patrzę, a tam Watoo jest podatny na sugestię Anakina. Czyżby była to wpadka czy po prostu Anakin potrafi o wiele lepiej wpływać na umysły innych?
A ja mam inny punkt widzenia. Watto po prostu potraktował go jak starego przyjaciela i bez przeszkód dał mu adres Larsów. Chociaż mam znajomego, który uważa, że Watto się po prostu przestraszył Anakina i nie chciał mu podpaść.
Anakin był jedi(co prawda padawanem ale jedi).Poza tym Watoo lubił jako tako Anakina i powiedział mu co się stało z jego matką.
No sorry, ale który handlarz, który jest oszustem nie mając nikogo do
pomocy sprzeciwiłby się Jedi? Anakin grzecznie zapytał, a Watto wolał nie
zadzierać z Jedi- przecież 10 lat wcześniej jeden go wykołował.
Dokładnie tak było jak piszą inni, Anakin pomógł Watoo na początku ich rozmowy, tak samo jak pomagał wielokrotnie niegdyś. Watoo traktował go jak sojusznika, poza tym prawodpodobnie wystraszył się go też nie co. Widział, że Anakinowi bardzo zależy na znalezieniu matki i wolał nie ryzykować odmawiania.