w jakiej kolejności powinno sie oglądać filmy : wg kolejności epizodów czy chronologicznie wg lat, w jakich powstawały filmy?
Po raz pierwszy oglądałam ani nie chronologicznie, ani nie za kolejnością powstawania, ale maraton 6 filmów wspominam świetnie.
Sądzę, że należy je oglądać tak by tworzyły spójną historię. Nie mówcie mi tylko, że widz traci wtedy "niespodziankę" z Imperium Kontratakuje, bo nie wieżę by uchował się na naszej planecie ktoś kto nie słyszał o Viaderze co miał syna co o tym nie wiedział:)
Gdy oglądasz Sagę w kolejności chronologicznej powstaje niezamierzony a znakomity efekt: widzimy kipiącą kolorami, elegancką Republikę, monumentalne budynki, majestatyczne ceremonie i pyszne kreacje, a po nastaniu imperium wszystko staje się szare, mniejsze, przygaszone, zniszczone i trochę brudne. Naprawdę wzmaga to wymowę filmów
A co zaskakuje?
"Im your father" jest chyba najbardziej znaną sceną filmową i nie uwierzę, że ktoś o niej nie słyszał.
nie chodzilo mi ze zaskakuje w czesciach 4-6 tylko 1-3.. bo wtedy nagle pojawia sie mały Anakin i tam takie.. :)