Czyli bardziej rozbudowane pytanie:czy klony które zobaczyliśmy w tej części i następnej to też
szturmowcy z którymi bili się rebelianci w 4,5,6?
W pewnym sensie tak i nie. Akcję 3 i 4 części dzieli 19 lat. Mniej więcej w połowie tego okresu klony zaczęto zastępować normalnymi rekrutami. Gdzieś czytałem że to podobno z oszczędności, gdzie indziej, że Kamino zdradziło Imperium i Boba Fett przeprowadził szturm na Kamino w którym zniszczono kloniarnie, ale nie jestem pewien, mam nadzieję że ktoś bardziej obeznany w kanonie ci to wyjaśni.
czy moja lakoniczna wypowiedź sugeruje, że nie jestem obeznana w kanonie? czego oczywiście jednocześnie nie potwierdzam
Nie, nie sugerowałem tego. Po prostu liczę, że kolega/koleżanka zainteresuję się tematem i może sięgnie dalej, poza filmy :D choćby na Wookiepedię.
Nie Kamino zdradziło imperium tylko klony się zbuntowały, bo zrozumiały że rzekoma zdrada Jedi to spisek i dlatego przeprowadzono szturm z Boba Fett'em na czele
a ja mam takie pytanie, bo w sumie nie wiem czy to przeoczyłam. Kto zlecił w końcu 'stworzenie klonów' ? i jak to jest, że miały 'wpisany' rozkaz 66?
Stworzenie klonów zlecił Mistrz Sifo-Dyas, o którym była wzmianka podczas rozmowy Obi-Wana z tym premierem Kamino. Klony były szkolone by wykonywać każdy rozkaz bez zadawania pytań i miały rozpisaną całą listę rozkazów, z których m.in był rozkaz 66 czyli zabicie Jedi, klony jako armia Republiki miała wykonywać rozkazy Kanclerza, który w okresie Wojen Klonów miał władzę absolutną.
rozumiem..
można powiedzieć że Mistrz Sifo-Dyas kazał zaprogramować rozkaz 66?
samo zlecenie stworzenia Armii Klonów jest dość nie jasne bo przecież Rada Jedi nic o niej nie wiedziała. Czy będzie to nadinterpretacja jeśli będę się w tym doszukiwać ingerencji Sithów?
Rozkaz 66 zaprogramował Kanclerz czyli Sidious, przecież to on planował wykończyć wszystkich Jedi, tak jak wszyscy Sithowie z doktryny Darth'a Bane"a. Kiedy wydało się, że Sithowie wciąż istnieją, czyli po śmierci Qui-gona i Maula, rada Jedi nie wykonała w tym kierunku żadnego konkretnego kroku, jedynie Hrabia Dooku, który wtedy wystąpił z zakonu Jedi i jego przyjaciel Mistrz Sifo-Dyas postanowili działać. Dooku sam postanowił odnaleść Lorda Sith, a Sifo-Dyas zamówił armię klonów do obrony Republiki przed potencjalnym zagrożeniem. Nikt o zamiarach Sifo-Dyasa nie wiedział z wyjątkiem Dooku, który po zostaniu uczniem Sidiousa by ukazać mu swoją lojalność, zabił swojego przyjaciela. Po tym Dooku sam zaczął kontynuować jego projekt , m.in wynajął Jango Fetta na wzorzec klonów
Takie buty xDD dzięki wielkie :))
Czyli cała 'produkcja' klonów już od początku była sterowana przez Sidiousa?
i jeszcze Cię trochę podpytam co do Dooku to wystąpił on z zakonu Jedi już z zamiarem przyłączenia do Sidiousa czy to dopiero wyszło z czasem?
Dooku już wcześniej rozważał odejście z zakonu, gdyż coraz bardziej potępiał decyzje i działanie rady Jedi. Często dzielił się swoimi żalami z Palpatine'em (jeszcze długo zanim dowiedział się że jest Sithem) , z zakonu wystąpił dopiero po śmierci Qui-gona. Początkowo miał zamiar odnaleźć i zabić Lorda Sith, ale ten go przekabacił na swoją stronę, więc nie planował się do niego przyłączyć
Kolny powstały na rozkaz Dartha Sidiousa. To on osobiście lub Hrabia Dooku podszył się za mistrza Jedi Syfo - Dyasa.
Cała przyjemność po mojej stronie :) Jakieś jeszcze pytania ? Pisz :) Nie gwarantuję, że znam odpowiedź, ale zapewniam będę jej szukał ;)
Nie pamiętam szczerze :) Ale to dość jasno można wywnioskować także z filmu czyż nie ?
Znalazłem informację, że to Sifo Dyas zamówił armię, ale już dobór wzorca i reszta knowań to sprawka Dooku.
Co ciekawe podczas dziania się akcji Mrocznego Widma (tak przynajmniej słyszałem) Dooku nie stał jeszcze po ciemnej stronie mocy. Ale wymaga to weryfikacji. Cóż, na pewno był kiedyś Jedi i szkolony był przez mistrza Yodę.
Klony to klony a szturmowcy to głównie zwykli ludzie z poboru plus pozostałości klonów