PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

George Lucas

ocenił(a) film na 10

Apeluje do wszystkich fanów. Kto chce że by George Lucas zaistniał w Top ludzie. ale niestety sam sie to nie zrobi proszę was wchodźcie na George Lucas i dawajcie mu 10/10 chyba każdy chciał by zobaczyć nazwisko George Lucas na samej górze listy.

Niech moc będzie z wami.

ocenił(a) film na 10
Jedi1991

ze ci sie chcialo!! nie apeluj!! robisz to na kazdym temacie! kazdy go oceni wedlug własnej opini!! mimo ze kocham gw i indiane to nie zasluzyl miom zdaniem na 10, jako scenarzysta jest fenomenalny jako rezyser...pozal sie boze

ocenił(a) film na 9
LaraNotsil

Fakt, to samo napisałem w takim samym temacie przy innym epizodzie sagi.
Jeśli chodzi o reżyserię, to Georgowi świetnie wyszły w zasadzie 3 filmy:
American Grafitti, THX... (wyleciało mi z głowy jakie cyderki były w tytule), oraz Nowa Nadzieja. Nienajgorzej wyszła mu tez Zemsta Sithów... i to w zasadzie tyle. Pozostałe filmy w jego reżyseri sa słabiutkie, czego przykładem jest chociazby Mroczne Widmo.
Jednak Lucas jest niezastąpiony jako pomysłodawca filmów, ich scenarzysta, producent oraz asystent produkcji (znaczy się jest cały czas z reżyserem na planie i razem ustalają, jak wszystko ma wyglądac).
Dzieki temu jestem mu w stanie dac */10, w porywach do 9/10, ale dyszki mu niestety z czystym sumieniem dac nie mogę.