PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Gwiezdne Wojny

ocenił(a) film na 10

Który epizod lubicie najbardziej: 4 (Nowa Nadzieja), 5 (Imperium Kontratakuje) czy 6 (Powrót Jedi)? Dla mnie najlepszym epizodem jest Epizod 5: Imperium Kontratakuje.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Redox

Dla mnie też, ta część po prostu wymiata

[za krótki]

ocenił(a) film na 10
_Andrzej_

Imperium kontratakuje - mroczny klimat, utrzymana w przygnębiającym tonie, właściwie niewiele dobrego się tu dzieje...nawet nie kończy się dobrze... jest KAPITALNA. To tu po raz pierwszy pojawiają się postacie istotne dla świat SW : Yoda i Palpatine.

Nie ma w sobie infantylizmu Mrocznego Widma...
Nie ma w sobie ociekającej lukrem miłości Ataku Klonów...
Nie ma w sobie dłużyzn Nowej Nadziei...
Nie ma w sobie żenujących, puchatych stworzeń Powrotu Jedi...

Tylko Zemsta Sithów zbliża się do tego poziomu.. ale to i tak nie to, co zrobił Kershner.

Moja opinia:) Oczywiście lubię całą 6-tkę.

ocenił(a) film na 10
Jackie_Sparrow

Zgadzam się, choć mnie się Zemsta Sithów w ogóle nie podoba. Po drugim i trzecim obejrzeniu doszedłem do wniosku że Lucas w ogóle nie powinien reżyserować. Dlatego właśnie V epizod jest taki dobry...

ocenił(a) film na 10
Redox

Zgadzam się z poprzednikami. "Imperium Kontratakuje" to zdecydowanie najlepsza część gwiezdnej sagi. Urzekł mnie w nim klimat, fabuła a w szczególności muzyka.

VaDeR_ek

O tak;) Wg mnie "Imperium Kontratakuje" to zdecydowanie najlepsza część serii. Kultowe postacie Dartha Vadera, Hana Solo i mistrza Yody w najwyższej formie, świetny, mroczny klimat i doskonała muzyka tworzą jeden z najlepszych filmów przygodowych jakie kiedykolwiek istniały (a moim subiektywnym zdaniem tylko trylogia Indiany może się z nim równać). Pozdrawiam:)

użytkownik usunięty
Pride

komercyjna papa duetu spielberg i lucas, george lucas

Pewnie uważasz, że jesteś zbyt mądry na ten film?

ocenił(a) film na 10
Nature_Girl

zdecydowanie ,,Imperium Kontratakuje" najlepsze , fabuła, pościgi za Hanem, walka Luka z Vaderem...etc. itp. i ten otaczający całą historie mrok, idealnie ;)) Chewiee odpalaj !!... -Przecież mówili że działa :D

ocenił(a) film na 9
ad_85

Piątka jest najlepsza. Na drugim miejscu dałbym szóstkę, na trzecim trojkę.

ocenił(a) film na 10
BladeMaster

Yoda jest w szczytowej formie w trzeciej części w Imperium Kontratakuje jest już nieco starszy, w Zemście Sithów uwielbiam walke Anakina z Obi Wanem. Jest po prostu mistrzowska, najbardziej lubię trójkę a z reszty wszystkie lubie jednakowo

lord_of_the_rings

Moj ranking
1.Epizod VI i III
2.Epizod V i I
3.Epizod IV i II

użytkownik usunięty
Maniek2008

Jak dla mnie "Empire Strikes Back";)

ocenił(a) film na 10
Redox

A ja lubie Zemste Sithów szczególnie za walke Obi Wana z Anakinem, ale tak naprawde uwielbiam wszystkie Star Warsy :)
pzdr

ocenił(a) film na 9
Redox

Oczywiście Imperium Kontratakuje.
1. Niepowtarzalny Mroczny Klimat
2. Fabuła
3. Efekty Specjalne

ocenił(a) film na 10
AIF

1. EPIZOD 5
2. EPIZOD 3
3. EPIZOD 4
4. EPIZOD 2
5. EPIZOD 6
I daleko za nimi...
6. EPIZOD 1

Epizod 5 podobał mi się najbardziej, ma u mnie 10/10 punktów. Szczególnie przypadły mi do gustu te sprzeczki Leili z Hanem;)