PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Witam
Zakładam sondę który według was film jest lepszy Imperium Kontratakuje vs Powrót Jedi. Tutaj wpisujcie co wam się bardziej podoba TYLKO TRZEBA UZASADNIĆ DLACZEGO akurat ten film bardziej się wam podoba.
Według mnie Imperium Kontratakuje jak i większości fanów to najlepsza część starej trylogii. Głównie dzięki klimatowi i efektom specjalnym dzięki czemu przez te dwie godziny nie można się nudzić daje 10/10. Powrót Jedi według mnie jest troche gorszy od Imperium Kontratakuje, ponieważ sceny uwolnienia Hana Solo z rąk Jabby są trochę nudne przez ały film czeka się tylko na walkę o gwiazdę śmierci i pojedynek Lucka z Vaderem. Ewoki trochę mnie wkurzały takie dziecinne, rozumiem gdyby zginęło 50 ewoków to troche nie był by taki dziecinny, ale zginął jeden i w dodatku ewoki przycziniły się do upadku Imperium daje 8/10.

ocenił(a) film na 9
AIF

Imperium Kontratakuje na fenomenalny klimat i miedzy innymi dlatego uważam ten film za najlepszą część Gwiezdnych Wojen.
Natomiast Powrót Jedi uważam za najgorszy film trylogii, głównie z powodu braku klimatu z poprzedniej częsci oraz zwyczajnej nudy jaka towarzyszy oglądaniu tego filmu. Oczywiscie film jest dobry i ma sporo świetnych momentów, ale niestety strasznie nierówny.

Imperium Kontratakuje: 10/10
Powrót Jedi: 7/10

ocenił(a) film na 9
AIF

"ale zginął jeden i w dodatku ewoki przycziniły się do upadku Imperium daje 8/10"

Sorry za błąd Powrót Jedi 7/10

AIF

Lubię i TESB, za Imperial March, za Walkę Luke`a z Vaderem, za bitwę o Hoth, za pojawienie się pierwszy raz Yody oraz za rozmowy między Hanem a Leią xD (i za I love you! / I know! )
A RoTJ za walkę z Jabbą, za Imperatora, za Vader vs. Luke i rozmowy miedzy nimi... za Bitwę o Endor - walka na 3 fronty...
I muzyka. cudowna muzyka.
Nie potrafię wybrać między nimi... ;)

ocenił(a) film na 10
Alice_Skywalker

Wolę "Imperium" za Vadera i Marsz, za Hana Solo i Leię, za niesmiertelne: "Wasza Kultowość" oraz "Kocham Cię. -Wiem!"), za wyjawienie prawdy o ojcu Luke'a.
Nowa nadzieja troszeczkę się dłuży na samym początku... Ale też ją uwielbiam :D

ocenił(a) film na 9
Vivasco

Obejrzałem sobie ostatnio Starą Trylogię zmieniłem danie10/10. W Powrocie Jedi mi się jakoś odmieniło stawiam mu 10/10 i cofam wszystkie złe opinie, bo jakoś jak go obejrzałem uznałem,że to genialny film, tak samo jak Imperium i cała stara trylogia.
Powrót Jedi 10/10
Imperium Kontratakuje 10/10
Nowa Nadzieja 10/10

AIF

zgadzam się z przedmówcą dla każdej części 10/10

ocenił(a) film na 8
kamilx98

ja równiez sie zgadzam, star warsy zasługują na 10 pkt.

ocenił(a) film na 8
AIF

- Nowa Nadzieja 8/10
- Imperium kontratakuje 8/10
- Powrót Jedi 8/10

Jedna z najlepszych trylogii wrzechczasów. Moja ulubiona część to epizod IV.
Imperium kontratakuje > Powrót Jedi

Imperium kontatakuje cenię bardzo za kilka scen. Świetna jest Bitwa o Hoth ,Miasto w chmurach ,Boba Fett ,sceny Luke'a z Yodą ,zamrożenie Solo i jazda na "wielbłądach".

Powrót Jedi natomiast posiada Ewokó ,jazdę "skuterami" ,często pokazywanego Hana Solo ,Nową Gwiazdę Śmierci i w końcu ostatnią scenę kontrataku. Jednak w tej części trylogii miłosna przygoda Hana Solo i Leili jest zbyt mocno wyeksponowana.

ocenił(a) film na 10
Maro_13

Imperium za fenomenalny klimat świetną muzyke i walkę Luka z Vaderem poezja! Powrót nie ma już takiego klimatu i jest trochę zbyt dziecinny ale i tak uważam go za świetny film
Imperium-10\10
Powrót-9\10

użytkownik usunięty
bonecrusher22

Oba są świetne , jednak stawiam na "Powrót Jedi"

użytkownik usunięty
Maro_13

imperium kontratatatatatatakuje!!! kryc sie czesci iv i vi. walka z vaderem bardzo mroczna bitwa Luke-Vader, bitwa o Hoth ,Miasto w chmurach ,Boba Fett ,sceny Luke'a z Yodą ,zamrożenie Solo i jazda na "wielbłądach". tutaj normalnie est gwintesencja sw