PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Klasyka lato 80

ocenił(a) film na 10

Właśnie jestem w trakcie tworzenia listy wszystkich filmów z lat 80. które trzeba obejżeć. Chciałabym pokazać młodszej siostrze, że stare nie znaczy gorsze, a często w prost przeciwnie. Już obejrzałyśmy razem kilka filmów, ale to zapewnie tylko ułamek z tych które oglądałam jako dziecko, a wszystkiego nie pamiętam. Tak więc mam prośbe, dodawajcie swoje pozycje do listy. Zależy mi bardziej na tych bardziej baśniowych, ale pewnie załapiecie jak poczytacie liste poniżej.
Filmy które już obejżałyśmy:
1. Gwiezne Wojny (stara i nowa trylogia - wiem że nie wszystkie są z lat 80. ale moim obowiązkiem jest pokazać młodemu pokoleniu to w całości)
2. Indiana Jones Trylogia (jak wiadomo niema czegoś takiego jak czwarta część ;) )
3. Sok z żuka
4. Pogromcy duchów I i II
5. Gremliny (wszystko)
6. Zaklęta w sokoła
7. Narzeczona dla Księcia
8. E.T
9. Powrót do przyszłości Trylogia
10. Batman
11. Terminator
12. Predator

saphira123

13. Dirty Dancing
14. Szklana pułapka
15. Łowcy Androidów
16. Akademia Policyjna

ocenił(a) film na 9
3sjc

17.Rambo: Pierwsza Krew
18.Obcy : Decydujące Starcie
19.Rocky IV
20. Cobra

użytkownik usunięty
saphira123

Jeśli chodzi o GW, cytuję: "moim obowiązkiem jest pokazać młodemu pokoleniu to w całości" - bardzo ładnie!
Można by dorzucić jeszcze Robocopa Verhoevena, Conana Barbarzyńcę i Niszczyciela z Arnim, Mad Maxiora z Gibsonem, Legendę z Tomkiem Cruisem i jak chcesz - dla mnie genialny horror - czyli Coś Carpentera.