PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Jeżeli naprawdę kochacie SW, to pomóżcie tej części zdobyć 1 miejsce. Nawet jak ocenilibyście ją 9/10, to oceniajcie 10/10, żeby przybliżyć ten film do miejsca 1. Nawet jak nie lubicie zbytnio tej części, a całą serię tak, to głosujcie na nia, aby SW znalazl sie na 1 miejscu.
Niech moc bedzie z fanami SW!!!

ocenił(a) film na 10
darthbergi

Właściwie to cóż, jest to chyba najlepsza część ze starszej trylogii.
Po za tym każdy fan SW chciałby, żeby Gwiezdne Wojny miały dobre miejsce w rankingu. Dlatego popieram.

alpaktu

i jeszcze, jak kiedyś oceniliście np. na 9, a chcecie aby SW miało wyższe miejsce, to zmieńcie na 10

darthbergi

Dla mnie też jest najlepsza ale zagłosowałam 9/10 i tego nie zmienię bo było by to wbrew moim odczuciom a tego nie chcę.Wiem że wam zależy na tym żeby ta część była I ale to ma być uczciwe a jeśli nie jest to dla czego?

MorganaBlackcat

Dobra dołożę mu z jedną gwiazdkę bo i tak dla mnie osobiście pod pewnymi względami jest to najlepsza część Wyłączając I do której mam stosunek czysto emocjonalny .No i z ostatnich części na uwagę zasługuję III część

ocenił(a) film na 7
alpaktu

Lubię ten film. Sympatyzuję z postaciami i podobają mi się przedstawione światy. Mimo to uważam, że 9/10 i 10/10 to nieporozumienie. reżyser chyba nie ma spójnej koncepcji jak ma wyglądać szkolenie Luke'a, a to jeden z głównych motywów fabuły. Romans jest tu pokazany co najwyżej niezręcznie, ani tajemniczo ani namiętnie. cały humor ma się opierać na Franku Ozie, para robotów wypada tu blado w porównaniu z "New Hope"? Gra aktorska jest dobra/bardzo dobra, w żadnym razie nie rewelacyjna. Mark Hamill to pomyłka castingu, facet jest stworzony do roli złoczyńcy.

Film nie potrzebuje być arcydziełem, by tworzyć historię kina.

miszcz12

Oczywiście że masz rację że film tworzący historię kina nie musi być arcydziełem. I sprawa gwiazdek jest marginalna wsparłam założyciela tematu
w jego potrzebie.Top na film@webie tak naprawdę nie tworzą arcydzieła tylko ulubione filmy użytkowników co widać na pierwszy rzut oka.To co zauważyłeś
jako wadę to niestety zaleta filmu.Reżyser bardzo dokładnie przeanalizował motyw szkolenia Luke'a i użył użył gry pomiędzy światłem i cieniem prawie że namacalnie.w szkoleniu widać było wpływy szamanizmu i innych koncepcji psychologicznych. Roboty statki pomieszczenia oraz ludzie wypadli blado ponieważ chciano pokazać zmęczenie ciągłą walką i sprzęt był brudny jakby zniszczony i w burych kolorach bez blasku. To co zauważyłeś to były najczęstsze zarzuty krytyków pod adresem filmu.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
alpaktu

Przynajmniej w pierwszej 10, bo najlepszy to może film nie jest.

ocenił(a) film na 9
darthbergi

"Pomóżcie TESB zdobyć 1 miejsce!!!"

Jak by był tak świetny to by zapewne był na pierwszym miejscu. Widocznie jednak czegoś mu brakuje do tego,
aby przebić Godfather'a, Milczenie Owiec, Skazanych na Shawshank czy LNKG. Czy tego nie widzisz?

"Jeżeli naprawdę kochacie SW, to pomóżcie tej części zdobyć 1 miejsce"

Jeżeli naprawdę kochacie Polskę to pomóżcie Sami Swoi dostać się na pierwsze miejsce...

"Nawet jak ocenilibyście ją 9/10, to oceniajcie 10/10"

A napis nad gwiazdką Rewelacyjny, a Arcydzieło. Sens tych dwóch słów jest jednak inny. Teraz wiem, że nawet
jak obejrze ten film i mi się spodoba na powiedzmy 8 to i tak wystawię 1 żeby zrównoważyć trochę tych
naciągnięć. Bez sensu jest zawyżanie ocen filmom tylko po to żeby był na pierwszym miejscu.

"Nawet jak nie lubicie zbytnio tej części, a całą serię tak, to głosujcie na nią"

Człowieku (a może dziecko?) tu się nie głosuje na serie/sagi tylko na poszczególne odsłony. Owszem można
się odnieść do innych części serii/sagi, ale nie zapominaj że oceniasz tą część nie całą sagę/serię.

ocenił(a) film na 7
proud

Nie uważasz, że ocenianie 1/10 jest równie nieuczciwe jak 10/10?

#1 Na pierwsze miejsce nie winduje "jakość" filmu, ale głównie popularność.
#2 Wymieniłeś kilka tytułów, to nie jest argument. Wyjaśnij w jaki sposób KAŻDY z tych filmów (albo wszystkie naraz) jest lepszy niż TESB.
#3 Czytasz "lubicie", czy nie. Jeśli uważasz, że ocenę filmu można wysunąć na podstawie takiej wartości to równie dobrze można oceniać na podstawie serii, innych filmów reżysera, innych filmów aktora, innych filmów scenarzysty, innych filmów choreografa. Uważasz, że można oceniać cokolwiek czego w filmie nie widać, czy nie słychać?
Pokój

proud

"Teraz wiem, że nawet
jak obejrze ten film i mi się spodoba na powiedzmy 8 to i tak wystawię 1 żeby zrównoważyć trochę tych
naciągnięć. Bez sensu jest zawyżanie ocen filmom tylko po to żeby był na pierwszym miejscu."
Nie ma to jak rankingowy histeryk. Może niektórzy jeszcze nie wiedzą, że ranking na FW nie jest w pełni obiektywny i sprawiedliwy.Nawiasem mówiąc pokażcie mi taki , a będę wdzięczna. Każdemu podoba się inny film i 10/10 dla niego może być w sam raz, a dla innego to za dużo, ale największą głupotą jest dawanie 1/10 tylko dlatego żeby film nie był za wysoko w rankingu.

ocenił(a) film na 9
darthbergi

Zgadzam się to jest moja ulubiona część w całej gwiezdnej sadze i chętnie na nią zagłosuje. Zasługuję na pierwsze miejsce poniewarz, mroczny klimat tego filmu jest naprawdę świetny dużo się w tym filmie dzieje przedstawia on bardzo dobrą fabułę i efekty specjalne które jak na tamte czasy są swietne. Film zasługuję na pierwsze miejsce.

ocenił(a) film na 9
darthbergi

Wszędzie piszą że najlepszy jest ten niby Powrót Jedi nawet na Bastione Polskich Fanów Star Wars cytuję "W plebiscycie na najpopularniejszy film wszechczasów przeprowadzonym wśród studentów amerykańskich college'ów zwyciężył "Powrót Jedi" Tak piszą na bastionie ale bez wątpienia to dla mnie i tak "Imperium Kontratakuje" jest najlepsze.

darthbergi

TESB jest dobrym filmem i najlepszą częścią sagi, ale - nie oszukujmy się - bez względu na jakikolwiek szacunek czy sentyment nie zasługuje na pierwsze miejsce w rankingu!

ocenił(a) film na 10
exile

Ja tam dałam 10/10 i jestem zadowolona. Ludzie, dlaczego ten film jest dopiero na 25. miejscu? Nawet władca pierścienia go przebił!!! NIE DAJMY SIE!!!

darthbergi

ja dalem wszystkim 6 czesciom 10/10
za krótki za krótki za krótki za krótki za krótki za krótki

ocenił(a) film na 10
fajnyjakub

O! Też dobrze zrobiłeś! Ja pierwszemu dałam 7, drugiemu 9, trzeciemu 9, czwartemu 9, piątemu 10 i szóstemu 9. Trzeba było piątą część jakoś wyróżnić. A pierwszej dałam siedem, bo usnęłam (nudna była) i być może (miejmy nadzieję) coś ciekawego przegapiłam. A może podwyższę do 8? Tak, nie będę taka wredna;)