Widać że to już nie beztroska zabawa która była prezentowana IV według mnie najlepszej częśc. Lucas co widać był tylko producentem tego filmu
i już nie reżyserem i scenarzystą jak przy Nowej Nadzieii.
Ale według wielu osób to jednak najlepsza część całej sagi ale ja pozostaję przy tym że to co widzimy poraz pierwszy jest najlepsze "tylko" 8/10 ale ogólnie film jest super.
Dla mnie Imperium jest najlepsze. Najbarzdeij skomplikowane pełen mroku, z najciekawszymi psychologicznie postaciami. No i konflikt syn-ojciec oparty na motywie Edypa. Film genialny!
Zgadzam sie z fidelio, 'Imerium' jest najlepsza czescia calej sagi 'Star Wars' wlacznie z epizodami od 1 do 3. To wlasnie w tej czesci dzialo sie najwiecej emocjonujacych momentow - nauki Luke'a pobierane u Yody, zamrozenie Hana, walka Luke'a z Vaderem na miecze swietlne oraz tekst 'I am your father' w wykonaniu lorda. No i poczatkowa scena na snieznej planecie tez jest bardzo smakowita. Gdzie tam ktorejs z nowych czesci do kunsztu 'Empire Strikes Back'?
pomysl co by sie dzialo jakby Imperium nakrecil David Lynch, a jak dobrze pamietam to byl do tego przymierzany:D Bardzo cenie tego rezysera, jednak mam obawy czy nie spieprzylby tej czesci. Wg mnie Irvine Kershner nie przesadzil z tym klimatem, za co mu chwala.
Troszkę sie pomyliłeś. David Lynch miał reżyserowac, ale nie Imperium tylko Powrót Jedi. Niestety Lynch wybrał Diunę, która oakazała się klęską. Myslę, ze Powrót Jedi w wersji Lyncha mógłby być naprawdę wielki.