PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Widać że to już nie beztroska zabawa która była prezentowana IV według mnie najlepszej częśc. Lucas co widać był tylko producentem tego filmu
i już nie reżyserem i scenarzystą jak przy Nowej Nadzieii.
Ale według wielu osób to jednak najlepsza część całej sagi ale ja pozostaję przy tym że to co widzimy poraz pierwszy jest najlepsze "tylko" 8/10 ale ogólnie film jest super.

ocenił(a) film na 9
Pacino

Dla mnie Imperium jest najlepsze. Najbarzdeij skomplikowane pełen mroku, z najciekawszymi psychologicznie postaciami. No i konflikt syn-ojciec oparty na motywie Edypa. Film genialny!

ocenił(a) film na 9
fidelio

Zgadzam sie z fidelio, 'Imerium' jest najlepsza czescia calej sagi 'Star Wars' wlacznie z epizodami od 1 do 3. To wlasnie w tej czesci dzialo sie najwiecej emocjonujacych momentow - nauki Luke'a pobierane u Yody, zamrozenie Hana, walka Luke'a z Vaderem na miecze swietlne oraz tekst 'I am your father' w wykonaniu lorda. No i poczatkowa scena na snieznej planecie tez jest bardzo smakowita. Gdzie tam ktorejs z nowych czesci do kunsztu 'Empire Strikes Back'?

ocenił(a) film na 10
Pacino

pomysl co by sie dzialo jakby Imperium nakrecil David Lynch, a jak dobrze pamietam to byl do tego przymierzany:D Bardzo cenie tego rezysera, jednak mam obawy czy nie spieprzylby tej czesci. Wg mnie Irvine Kershner nie przesadzil z tym klimatem, za co mu chwala.

ocenił(a) film na 9
sleash

Troszkę sie pomyliłeś. David Lynch miał reżyserowac, ale nie Imperium tylko Powrót Jedi. Niestety Lynch wybrał Diunę, która oakazała się klęską. Myslę, ze Powrót Jedi w wersji Lyncha mógłby być naprawdę wielki.

ocenił(a) film na 10
fidelio

Fakt.. zamiast ewoków mielibyśmy planetę... królików :)