A więc, kilka części widziałem(tylko nie wiem jakie d). Chciałbym obejrzeć all jeszcze raz tylko nie znam kolejności ; o
bo jest np. "Część 5" z 1980roku a także "Część 1" z 1999
jak to jest ? zrobili nową wersje czy po prostu kręcili od tyłu ?; d
najlepiej by było jakby ktoś napisał tu w jakiej kolejności oglądać, jaka nazwa, rok itd. ;d
IV Nowa nadzieja (1977)
V Imperium Kontratakuje (1980)
VI Powrót Jedi (1983)
I Mroczne Widmo (1999)
II Atak klonów (2002)
III Zemsta Sithów (2005)
Najpierw zrobiono części 4-6, bo były ograniczenia techniczne w produkcji efektów specjalnych spełniające wymagania Georga Lucasa, a po drugie głównym motywem do powstania części 1-3, było ukazanie genezy najbardziej tajemniczej postaci oryginalnej trylogii - Dartha Vadera. Radzę zacząć oglądać od części czwartej, bo wtedy łatwiej połapać się w fabule, a po obejrzeniu klasycznej trylogii rozpocząć nową trylogię.
Radziłabym od początku, bo wtedy wszystko jest bardziej zrozumiałe, a poza tym po obejrzeniu pierwszych trzech najlepsze dopiero nastąpi. I w tych najlepszych, starych częściach lepiej wiedzieć o co chodzi, bo jest większa przyjemność z oglądania z pełnym zrozumieniem. Chociaż ja oglądałam odwrotnie, bo części 1-3 nakręcono później, ale w każdym razie wydaje mi się, że lepiej oglądać to teraz od 1 do 6.
Właśnie lepiej oglądać najpierw 4-6 bo jak się obejrzy 1-3 to potem nie ma tego zaskoczenia w niektórych momentach
Tak, ale to zaskoczenie to głównie scena z końca 5. części (Vader i Luke), też relacja Luka i Lei, co akurat nie jest takie istotne. Rozumiem, że postać Yody też może wydawać się ciekawsza, ale mimo wszystko uważam, że od początku lepiej.
No to jak już kto tam chcę. Ja uważam że jak na pierwszy raz to najlepiej oglądnąć najpierw 4-6 a jak się potem znowu ogląda to już można i zacząć od 1-3.
W sumie jak ktoś woli ten element zaskoczenia w częściach 4-6, to jest to jakieś wyjście.
A ja popieram, popełniłam błąd oglądając najpierw 1-3, a potem 4-6. Lubię element zaskoczenia, którego mi w takiej kolejności brakowało.
Jednakże ciężko jednoznacznie orzec, która kolejność jest lepsza, wszystko zależy od tego co kto lubi. Chcesz mieć wielkie "oooo!", oglądaj od 4-6. Chcesz obserwować odkrywanie tajemnic z przeszłości przez bohaterów, oglądaj 1-3.