PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=525}

Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
1980
8,1 312 tys. ocen
8,1 10 1 311580
8,7 71 krytyków
Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje

A więc, kilka części widziałem(tylko nie wiem jakie d). Chciałbym obejrzeć all jeszcze raz tylko nie znam kolejności ; o
bo jest np. "Część 5" z 1980roku a także "Część 1" z 1999
jak to jest ? zrobili nową wersje czy po prostu kręcili od tyłu ?; d
najlepiej by było jakby ktoś napisał tu w jakiej kolejności oglądać, jaka nazwa, rok itd. ;d

ocenił(a) film na 10
Raiton

IV Nowa nadzieja (1977)
V Imperium Kontratakuje (1980)
VI Powrót Jedi (1983)
I Mroczne Widmo (1999)
II Atak klonów (2002)
III Zemsta Sithów (2005)

Najpierw zrobiono części 4-6, bo były ograniczenia techniczne w produkcji efektów specjalnych spełniające wymagania Georga Lucasa, a po drugie głównym motywem do powstania części 1-3, było ukazanie genezy najbardziej tajemniczej postaci oryginalnej trylogii - Dartha Vadera. Radzę zacząć oglądać od części czwartej, bo wtedy łatwiej połapać się w fabule, a po obejrzeniu klasycznej trylogii rozpocząć nową trylogię.

ocenił(a) film na 9
Raiton

Radziłabym od początku, bo wtedy wszystko jest bardziej zrozumiałe, a poza tym po obejrzeniu pierwszych trzech najlepsze dopiero nastąpi. I w tych najlepszych, starych częściach lepiej wiedzieć o co chodzi, bo jest większa przyjemność z oglądania z pełnym zrozumieniem. Chociaż ja oglądałam odwrotnie, bo części 1-3 nakręcono później, ale w każdym razie wydaje mi się, że lepiej oglądać to teraz od 1 do 6.

ocenił(a) film na 9
edyta981

Właśnie lepiej oglądać najpierw 4-6 bo jak się obejrzy 1-3 to potem nie ma tego zaskoczenia w niektórych momentach

ocenił(a) film na 9
Joker_27

Tak, ale to zaskoczenie to głównie scena z końca 5. części (Vader i Luke), też relacja Luka i Lei, co akurat nie jest takie istotne. Rozumiem, że postać Yody też może wydawać się ciekawsza, ale mimo wszystko uważam, że od początku lepiej.

ocenił(a) film na 9
edyta981

No to jak już kto tam chcę. Ja uważam że jak na pierwszy raz to najlepiej oglądnąć najpierw 4-6 a jak się potem znowu ogląda to już można i zacząć od 1-3.

ocenił(a) film na 9
Joker_27

W sumie jak ktoś woli ten element zaskoczenia w częściach 4-6, to jest to jakieś wyjście.

ocenił(a) film na 10
Joker_27

A ja popieram, popełniłam błąd oglądając najpierw 1-3, a potem 4-6. Lubię element zaskoczenia, którego mi w takiej kolejności brakowało.
Jednakże ciężko jednoznacznie orzec, która kolejność jest lepsza, wszystko zależy od tego co kto lubi. Chcesz mieć wielkie "oooo!", oglądaj od 4-6. Chcesz obserwować odkrywanie tajemnic z przeszłości przez bohaterów, oglądaj 1-3.