Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153351
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Porównując oceny krytyków i widzów nie da się uniknąć poważnego dysonansu poznawczego. Podczas gdy widzowie ocenili film na poziomie kina klasy B który można z braku laku obejrzeć w czwartkowy wieczór, to zachwyt krytyków sugeruje, że mamy tu do czynienia z arcydziełem które zmieni kino na zawsze. Pośród krytyków znajdziemy nie jednego, nie dwóch, ani nawet nie czterech, ale OŚMIU redaktorów Filmwebu którzy bez wyjątku zachwyceni są filmem i dali mu osiem albo dziewięć gwiazdek. Dla porównania oceniło go tak zaledwie 1/3 użytkowników. Oprócz tego mamy jeszcze wysyp prasy niezwiązanej z kinem, gdzie od razu rzuca się w oczy dziewiątka od Gazety Wyborczej.

Nie chcę tutaj politykować i opowiadać o promowaniu słusznych idei, ale zwracam po prostu uwagę na niepokojące zjawisko. Film został nakręcony dla mediów. Dla krytyków. Oczywiście film był sukcesem kasowym, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Każdy film który ma w tytule Star Wars z automatu przynosi zyski. Nawet badziewiaste prequele zarobiły ciężkie miliardy dolarów. Ludzie zapłacili, ale byli niezadowoleni. Reżyser poleciał. Box office nawet spadł o 1/3 od poprzedniej części. Ale krytycy i dziennikarze byli zachwyceni.

ocenił(a) film na 7
Rozczarowany

Nie jestem ani krytykiem ani dziennikarzem i też mi się podobał. Fakt, czytam Wyborczą.

ocenił(a) film na 1
Agatonik

Nie martw sie , nikt nie jest doskonaly.