W sieci pojawiły się spoilery z E VIII. Informator ujawnia też prawdopodobny tytuł nowego Epizodu. Wszystkie informacje należy traktować z rezerwą, ponieważ są to plotki, niepotwierdzone przez Disney ani Lucasfilm.
SPOILER:
]
Film nosi tytuł „Echoes of the Dark Side” (Echa Ciemnej Strony).
Fabuła filmu w pewnym sensie przypomina drugą część Ojca Chrzestnego, pojawia się kilka scen retrospekcji.
Akt1
Finn zostaje wysłany na misję w celu odkrycia sekretnej intrygi jaką zaplanował Najwyższy Porządek. Bohater jest w drodze na spotkanie z gangsterami na planecie będącej źródłem podziemnego świata przestępczego (czyżby Nar Shaddaa?).
Leia udaje się na pogrzeb za uśmierconych ludzi na Hosnian Primie, planety zniszczonej w Epizodzie VII przez Bazę StarKiller (zginął tam również przywódca Republiki). Istnieje wiele kontrowersji wokół obsadzenia nowego przywódcy Republiki, zdania wobec Lei są podzielone, zwłaszcza kiedy ujawniono, że Darth Vader był jej prawdziwym ojcem.
Lei towarzyszy Poe Dameron, który jest odpowiedzialny za jej ochronę.
Luke jest niechętny do trenowania Rey. Rozmawia w tej sprawię z duchami Anakina,Obi-Wana i Yody, wszyscy troje przekonują go do wyszkolenia dziewczyny.
Akt 2
Finn po odkryciu planu Najwyższego Porządku, polegającego na zamachu wszystkich przywódców Republiki (włączając w to Leie) stara się ostrzec Republikę.
Jednak powstrzymuje go Kapitan Phasma, która w Epizodzie VIII odgrywa znacznie większą rolę niż Boba Fett w Imperium Kontratakuje.
Najwyższy Porządek na czele z Kylo i Rycerzami Ren atakują przywódców na pogrzebie, zabijają wszystkich, oprócz Lei, która zostaje poważnie ranna i zapada w śpiączkę).
Ruch Oporu pod wodzą Poe Damerona z trudem ucieka, udając się do Bazy Republiki, którą okazuje się być Statek/Okręt.
Galaktyka zostaje pogrążona w chaosie po tym jak w jednej chwili wszystkie planety tracą swoich przywódców w zamachu, a Republiki zostaje zniszczona.
Postać w którą wciela się Laura Dern przejmuje dowództwo nad Ruchem Oporu ale jej taktyka jest kontrowersyjna.
Luke wyczuwa co się stało Lei. W końcu zgadza się opuścić planetę Anch-to wraz z Rey. W celu znalezienia bazy Republiki muszą najpierw odszukać Finna, który zna lokalizację. Przybywają na planetę podziemnego świata przestępczego aby uratować Finna z niewoli u Kapitan Phasmy.
Akt 3
Kylo Ren wyczuwa, że jego matka jest w śpiączce. Zaczyna wątpić w swoje dotychczasowe czyny. Wygląda na to, że Leia będąc śpiączce jest w stanie z nim swobodnie komunikować, co niemal doprowadza go do szaleństwa.
Snoke jest świadomy, że Kylo nie będzie w stanie zabić własnej matki, więc postanawia zlecić postaci Benico Del wytropienie i zniszczenie Ruchu Oporu. Del Toro wciela się w postać bezwzględnego najemnika-komandora wynajętego przez Najwyższy Porządek. Wszyscy odnoszą się do niego jako Łowca.
Kylo dostaje zadanie schwytania Rey i przyprowadzenie jej przed oblicze Snoke`a. Luke i Rey rozdzielają się, stary Skywalker ratuje Finna.
Rey walczy z Kylo. Dziewczyna niemal zabija Rena, ale jednak Kylo udaje się odciąć jej rękę, po czym wyjawia wielką tajemnicę, mówiąc słowa: „No, Luke is your father” (Nie, Luke jest twoim ojcem). Luke powiedział Rey, że nie jest jej ojcem a jej rodzice nie żyją.
Akt 4
Postać Laury Dern decyduje się zaatakować Najwyższy Porządek wszystkimi siłami, przez co wyjawiają swoją pozycję. Ruch Oporu wpada w pułapkę. Postać Laury Dern zostaje zabita.
Baza Ruchu Oporu zostaje napadnięta przez ludzi Benico. Poe i pozostali przy życiu piloci muszą bronić Okrętu. Niektórzy piloci nawet poświęcają swoje życie. Finn walczy z Kapitan Phasmą i ledwo ucieka.
Kylo ma zamiar odejść od Rey, kiedy słyszy głos Luke`a.
Kylo i Rycerze Ren walczą przeciwko staremu Skywalkerowi. Niestety nie udaje im się podejść zbyt blisko Luke`a, ze względu na jego wielką potęgę.
Luke wymawia kwestię, gdzie padają słowa „fallen padawans” (upadli padawani/uczniowie).
Finn kradnie kody do osłon od jednego z członków lokalnego gangu. BB-8 włamuje się na statek Del Toro.
Kylo zamierza uciec z Rey, jednak ją zostawia.
Finn ratuje Luke`a/Rey ale poświęca się i zostaje złapany przez lokalny tłum.
Jednak udaje się wszystkich uciec z planety, odlatując Sokołem, który pilotowany jest przez Lando. Calrlissian, który zna bardzo dobrze świat przestępczy, słyszał plotki o powrocie Skywalkera.
Finał
Ruch Oporu z trudem odpiera atak Del Toro, ledwo udaje się wszystkim uciec. Kiedy osłony zostają wyłączone, pozostałe siły Ruchu Oporu specjalnie wlatują w Okręt Del Toro aby go zabić. Będzie to naprawdę tragiczna scena (podobna jak w Powrocie Jedi przy strąceniu Gwiezdnego Niszczyciela klasy Super).
Leia zostaje wybudzona ze śpiączki i w końcu widzi Luke`a na własne oczy. Oboje wdają się w pełną emocji rozmowę. Leia wykończona umiera…
Poe zostaje oficjalnym dowódcą resztek Ruchu Oporu.
Luke decyduje, że musi wyszkolić własną córkę i przeciągnąć Kylo spowrotem na Jasną Stronę Mocy aby pokonać Snoke`a.
Snoke wyczują, że Kylo nie sprowadzi do niego Rey, przez co wpada w furię. Hux składa raport o tym, że Ren jeszcze do nich nie przybył.
Pojawiają się niezwykle przerażające sceny retrospekcji, w których młody Snoke rozmawia z Kylo Renem.
Nie zostaje ujawnione kto jest matką Rey ale pojawia się kilka informacji. Matka pozostawiła Rey na Jakku, uprzednio wymazując jej pamięć. Po odlocie została wytropiona i zabita.
Rycerze Ren to byli uczniowie Luke`a Skywalkera.
Jednym z powodów udania się Luke`a na wygnanie było to, że czuł w sobie mrok po zdradzie uczniów. Skywalker naprawdę waha się korzystać ze swoich mocy. Luke myślał, że jego córka nie żyje. Jednak, kiedy zdał sobie sprawę, że ocalała, nie mógł jej tego wszystkiego wyjawić.
Dodatkowe informacje
Lando mógł również postrzelić Rena w trakcie ucieczki na końcu filmu, ale Chewie go powstrzyma.
Główny zwrot akcji
Kiedy Kylo wyjawi, że Luke jest ojcem Rey, dziewczyna będzie zszokowana faktem, że Skywalker nie mógł jej tego powiedzieć. Ren potem ujawni, że nie mógł jej tego powiedzieć, ponieważ oboje Rey i Kylo go zdradzili. Ona nigdy nie została pozostawiona na Jakku jako młoda dziewczyna. Rey została tam zesłana przez matkę aby nigdy nie zostać Rycerzem Jedi. To dlatego Luke tak waha się aby ją wyszkolić i nie chce jej ujawnić, że jest jej ojcem.
Pamięć Rey została wymazana a nowe wspomnienia wszczepione Mocą w taki sposób aby myślała, że została zesłana na Jakku jako dziecko.
http://star-wars.pl/News/20717,Fabula_i_tytul_EVIII.html
Ogólny zarys mi się spodobał, ale zwątpiłem w momencie odcięcia ręki Rey przez Kylo. Sami zwyrodnialcy w tej odległej galaktyce... ;) Ale i tak jest lepiej niż w wersji w której Luke mówi Rey, że to ona jest jego ojcem. ;)
Trochę to pokręcone, ale nawet fajne. Mam nadzieję, że scena z Luke jest twoim ojcem nie będzie tak okropna jak mi się wydaje
W zasadzie większość zarysu fabuły mi się nawet podoba, choć nieco jednak zajeżdża tu "Imperium Kontratakuje". To tylko plotki. Ale nie jest źle, choć ciągle mam nadzieję, że Rey nie jest córką Luke'a (reinkarnacją Anakina tym bardziej). Pamiętam jak swego czasu były informacje, że Rey to córka Hana i Lei i się to nie sprawdziło, więc może teraz będzie podobnie. A scena, w której miałaby walczyć z Renem niebywale komiczna i ta odcięta dłoń. Litości! Aż się zaśmiałam gdy doszłam do tego momentu.
Co do tytułu. Wolałabym, aby składał się z tylko dwóch wyrazów: Pasowałoby tu bardziej "Echoes of Darkness" - Echa Ciemności.
Ten zarys bardzo mi się podoba poza tym..
(Rey walczy z Kylo. Dziewczyna niemal zabija Rena, ale jednak Kylo udaje się odciąć jej rękę, po czym wyjawia wielką tajemnicę, mówiąc słowa: „No, Luke is your father” (Nie, Luke jest twoim ojcem. Luke powiedział Rey, że nie jest jej ojcem a jej rodzice nie żyją.) to trochę głupie i trochę skopiowane z 5 części
To byłaby wręcz chińska podróba z TESB. Teraz każdy plot-twist miałby mieć obowiązkową oprawę w stylu "utrata ręki + dramatyczny tekst "ten to twój ojciec" ".... I w dodatku pomysł, że Ren ZNOWU prawie ginie z ręki Rey...To znaczy że co, że Ben jest jednak popier*dółką a nie kilerem? Disney tylko potwierdzi, że odgrzewa kotlety, zamiast samemu coś wymyślić, a jeżeli coś już wymyślił samodzielnie, to jest to tylko pseudo sith w rurkach, od którego nawet dziewczyna ma większe "jaja".
Spokojnie... To są tylko plotki. Pamiętam jak było przed premierą siódmej części niejaki Spoiler Man i plotki z Latino Review mówiły, że:
- tytuł miał tyć "The Ancient Fear", jest The Force Awakens. ;)
- Rey ma na imię Kira, córka Hana i Lei. Natomiast z VII nic nie wiemy o jej rodzicach, można tylko się domyślać.
- Mówiono również, że miecz Skywalkerów będzie dryfował w kosmosie z odciętą ręką Luke'a... O ile wiem, był taki pomysł, ale całe szczęście z niego zrezygnowali.
- No i oczywiście to Finn miał być "nowym Luke'm Skywalkerem" głównym bohaterem, a nie Rey. Zwiastuny też oszukiwały.
- "The Force Awakens" miało być mroczniejsze od "Imperium Kontratakuje"... Pokazali trochę więcej krwi niż zwykle, ale tak w ogóle to jest na dość stabilnym poziomie, dzieci spokojnie mogą go obejrzeć. "Zemsty Sithów" pod względem mroczności i tak nie przebił.
- Kapitan Phasma miała być ważna dla fabuły, a jak się okazało to anonimowy szturmowiec grany przez Craiga skradł całe show. ;)
Debilizmów i ślepych uliczek w plotkach była cała masa. Jedyne z tych przewidywań się sprawdziło, to tylko to, że Kylo Ren jest wnukiem Vadera.
Jakkolwiek te plotki dotyczące ósmego epizodu nie brzmiałyby komicznie... Mają szansę zwyczajnie się nie sprawdzić. ;)
zgadza się, spoor było plotem o TFA, ale co jest najgorsze, plotki brzmiały lepiej niż efekt końcowy. Z tego, co pamiętam, miało być kilku mrocznych jedi, postaci akrobatów, oraz sith, który spoczywał w grobowcu, który miał być tym "ancient fear". Zdecydowanie wolałbym starożytnego sitha, niż jakiegoś Snoke'a ;). Kylo Ren miał być fanatycznym wojownikiem, a nie rurkowcem.
Sama fabuła VIII podoba mi się. Mam nadzieję, że będzie więcej egzotyki w tym epizodzie, a nie środowisk kalkujących naszą rodzimą Ziemię, oraz, że nie będzie klasycznych zagrywek z OT po liftingu.
Przydałoby się więcej mroku, chciałbym, żeby VIII była jak TESB pod względem jakości, a nie kopii.
Nowe postaci po obydwu stronah konfliktu, równie nonszalanckie jak lando, i równie ikoniczne jak boba fett. Kylo Ren mógłby nieznacznie zmienić styl, podobny do poprzedniego stroju, ale nieco ulepszony, ciekawszy, aby było widać, że rozwija się, i doskonali swoje umiejętności.
Wiesz, może to Snoke miał być tym starożytnym zagrożeniem. Serkins powiedział, że to dość stara postać, która obserwowała przez swoje życie losy starego i młodego Skywalkera. Przy okazji zaprzeczył, że to Plaguies.
Równie dobrze może okazać się, że to wygnany jedi, jeszcze z czasów około 'Phantom Menace'.
Też możliwe, Leia gadała o ni jakby go dobrze znała... Tyle, że w nowelizacji Przebudzenia Mocy jest wspomniane, że Snoke obserwował Skywalkerów i widział powstanie i upadek Imperium.
Nowelizacje Star Wars nigdy nie był jakimiś bestselerami, ale miło się je czyta. Fabuła jest bardziej rozbudowana. Czytałam już wszystkie nowelizacje 1-6, to i "Przebudzenia Mocy" też nie mogę przegapić! ;D
To już wiem, ale nawet ten chłopiec z wizji Rey, o którym tyle ludzie z USA mówią. Chętnie przeczytam.
najbardziej podoba mi się ostatni akapit któy by wyjasniał skąd rey potrafi walczyć i zna moc, bo same wiezy krwii to za mało, ale skasowanie pamięci i podmiana wspomnien już mi się bardziej podoba, być może nawet rey chciała zdradzić tak jak kylo ale matka szybko jej skasowała pamięc, i dlatego luke nie chce szkolić rey bo boi się iż rey też go zdradzi