Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153351
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Świetna gra aktorska, akcja, tempo, zerwanie z utartymi schematami, znakomity scenariusz. Gdyby nie parę małych mankamentów, byłoby doskonale.
Opinie malkontentów oderwane od rzeczywistości, ale czego innego się spodziewać po ramach prequeli, z których reżyseria zakpiła, ukazując im jak sztywny pal mają w trzewiach.
Dysonans poznawczy trzeba redukować, bo wyszli w tym momencie na idiotów, co przez dwa lata snuli coraz bardziej niedorzeczne teorie o Rey, Snoke'u, Luke'u czy Renie, a najprostszym sposobem jego redukcji jest jazda po bardzo dobrym filmie.

Recenzje krytyków nie pozostawiają złudzeń co do jakości tego dzieła. Z głównej RT możemy wyczytać, że to najlepszy epizod od czasów ESB. I nie ma w tym krzty przesady.

Nie lubisz The Last Jedi? Nie lubisz Gwiezdnych Wojen, bo nigdzie ich nie dostaniesz więcej, niż w tym filmie. Nie marnuj kasy na bilety i ludziom czasu na czytanie Twojego bólu tyłka.

ocenił(a) film na 8
Slonx

Pełna zgoda, sam chciałem założyć temat o podobnym wydźwięku, ale nie ma sensu się powielać. Ilość bezbeków i malkontentów na filmwebie jest zaskakująco duża, ale taki już chyba bagaż Gwiezdnych Wojen, trzeba to przeżyć.

ocenił(a) film na 3
badpotato

Ile wam płacą za te wpisy?

ocenił(a) film na 10
Karolcjusz82

Sixteen portions.

ocenił(a) film na 8
Karolcjusz82

Nic, lepiej sam napisz co w tym filmie jest takiego strasznego. Gwiezdne Wojny to jest typowy film popcornowy, na którego przychodzi się do kina z takim samym nastawieniem jak na filmy Marvela. W kategorii filmów rozrywkowych nowe GW sprawdzają się znakomicie, a tu czytam jakieś płacze o to, że za dużo humoru, czy że jakaś tam scena jest nielogiczna- sorry ludzie, ale weźcie może lepiej 5 głębokich oddechów i może sami sobie uświadomicie jak żenująca jest krytyka tego rodzaju.

ocenił(a) film na 10
badpotato

Antyfani SW nie mają żadnych poważnych argumentów, nie ma sensu się nimi przejmować. Film zbiera świetne recenzje, znowu zarobi, dzięki czemu będziemy się cieszyć kolejnymi częściami, w których znowu fani prequeli dostaną świądu odbytu.

ocenił(a) film na 1
badpotato

No to mogli poinformowac wczesniej ze nowe SW bedzie dla retardow i nie byloby niespodzianek

ocenił(a) film na 8
badpotato

oglądaj te swoje popcornowe marvele, a zostaw w spokoju sagę Star Wars, w której chodzi o coś zupełnie innego niż akcja i sztuczny humor.

ocenił(a) film na 8
Geisler

Raczej ty powinieneś sobie odpuścić już sagę, skoro obcowanie z nią powoduje u ciebie taki nieżyt odbytu.
Wnioskując po twoim uczuleniu na humor, to proponuję śledzenie polskich kabaretów, nowe hobby zawsze się przyda mordeczko.
https://www.youtube.com/watch?v=z_amLLo_PE4

ocenił(a) film na 4
Karolcjusz82

dużo, brzmi jak szablonowa odpowiedź marketingowców. Scenariusz przewidywalny do bólu a słaby jak cholera. Postacie irytujące, płaskie i bez wymiarowe. Widzieliście głowę Jody? Gdzie byli animatorzy i project directorzy? Heroizm wpychany na siłę, dowcipy tak suche że aż żałosne. Myślę że SW disneja na fali rosnącej na fali popularności marvela ( o dziwo i polepszającej się jakości) chciało obrać utarty sprawdzony temat. Wyszło beznadziejnie. (SPOILER) zgorzkniały osamotniony zblazowany Luke, wyrzuca nonszalancko miecz świetlny przez ramię absurd.(KONIEC SPOILERA). Film byłby dobry gdyby zamiast śmieszkowania włożyli bardziej dojrzałe i poważne kwestie. Nie wspominam o tym jak zachowuje się Kylo, rozumiem że film skierowany jest do młodzieży max 16 lat, bo tak właśnie się zachowuje buzują hormony okres buntu itd. Pojęcie i symbolika MOCY została przypomniana po macoszemu, a wręcz wykpiona. Dużo by opowiadać. Maniakiem SW nie jestem lubie dobre kino s-f, cenię trylogię, uważam że rogueONE był takim filmem SW nowego pokolenia jaka powinna być kontynuacja pierwotnej sagi. Ale to co zrobili to nie zakrawa o profanację. Po prostu słaby film s-f.

ocenił(a) film na 10
spokolokoluzispontan

Przewidywalny XD
Aha, SW to nigdy nie był fil. Sci-Fi, tylko jak już to Space Opera.

ocenił(a) film na 3
Slonx

Pseudo fan powiedział co wiedział. Film to syf. I za 10 lat będziesz go przełączal z niechęcią i zażenowanie w tv. Wpadłeś w hajp-train i już w nim zostałeś. Disney właśnie na takich Januszu jak Ty liczy najbardziej gdy pisze scenariusz na kolanie który zamiast wątki z poprzedniej części pod dywan. Oni wyprodukowała ten film. To żadne dzieło żaden film to dobrze rozleklamowany produkt.

ocenił(a) film na 3
Kubson85

Szybko się zgraliście. Czekam na więcej.

ocenił(a) film na 3
Karolcjusz82

Do Kubsona85 - na temat wad tego filmu zostało napisane już całkiem sporo w innych wątkach, i dlatego ja sam nie zamierzam się powtarzać. Wiem też, że każdy mój argument zostanie zbity przez fanów "tego dzieła" i skończy się to pyskówką. Dlatego sobie odpuszczam.

ocenił(a) film na 8
Karolcjusz82

Dobrze mądralo "Inni napisali, sam sobie poszukaj" "wiem, ale nie powiem" "Nie dla psa kiełbasa, dla pana to" i tak dalej...

Jakoś wiedziałem, że nie będziesz miał niczego sensownego do napisania, szokujące.

ocenił(a) film na 3
Kubson85

racja to bylo bardzo salabe postacie slabo napisane brak wielu rzeczy LUK potraktowany jak maly chlopiec gdzie to jest bohater legenda ,,, nie chce mi sie nawet pisac dalej bo juz sie wypowiadalem na ten temat ale nie ratuje tego filmu nic

ocenił(a) film na 4
pawlo_19

jak wszystko w tym filmie. Zastanawia mnie jedno dlaczego Chewwie, Luke i Rey byli tego samego wzrostu.

ocenił(a) film na 6
Slonx

Wszystko co wymieniłeś to bzdury z wyjątkiem tego, że jest akcja, bo trochę jej jest.

ocenił(a) film na 9
Slonx

Pełna zgoda.

ocenił(a) film na 1
Slonx

Ale w tej części nie było prawie ani trochę Gwiezdnych Wojen.
W star wars zakochałem się w dzięki religi jedi i sithów oraz finałowych walk na miecze świetlne,a w tym filmie nie ma ani finałowej walki na miecze świetlne,sithów już nie ma i odcinają się na naszych oczach od jedi,więc jakim cudem jest to star wars?
toż to bardziej przypomina superbohaterów z avengers.
Co wnosi Finn do Star Wars?nic zwykły żołnierzyk.
Snooke?kierowany na super poteżną osobę,a tu bum,padł jak zwykły amator.
Humor kolejna sprawa,to te Star Wars z części 1-6?bo nie sądzę,tam tego nudnego i głupkowatego humorku nie było.
-Niepotrzebne wątki,czyli ten haker,po co on?
Oni się odcięli o prawdziwych Gwiezdnych Wojen i tyle,tu nie ma tego co było w częściach 1-6

ocenił(a) film na 8
Slonx

ty pało

ocenił(a) film na 4
Slonx

"Nie lubisz The Last Jedi? Nie lubisz Gwiezdnych Wojen, bo nigdzie ich nie dostaniesz więcej, niż w tym filmie. Nie marnuj kasy na bilety i ludziom czasu na czytanie Twojego bólu tyłka."

Dzięki za otworzenie mi oczu, od teraz wiem, że oszukiwałem się, myśląc, że lubię Gwiezdne Wojny :v
Co fanom nie podoba się między innymi w tym filmie? Idiotyczna fabuła, jak Leia-Superwoman, BB-8 sterujący AT-ST, Snoke kreowany na intrygującą, potężną postać, która ginie niewiele mniej spektakularnie niż jego straż, w sumie nie wiemy kim był, jak poznał i nawrócił Bena, kompletnie nic.
Co jeszcze irytuje fanów? Twórcy zapowiadający, że to będzie niczym nowe "Imperium Kontratakuje" pod względem klimatu. W ESB klimat był tak ciężki, że miejscami można go było ciąć nożem, a tutaj stężenie gagów na godzinę jest porównywalne do populacji Porgów na tej wyspie. O poprawności politycznej nie wspomnę, bo szkoda strzępić.

ocenił(a) film na 7
Slonx

Bardzo dobry.

ocenił(a) film na 1
Slonx

Doceniam bait
9/11

ocenił(a) film na 6
Slonx

hahahahaha ja pitole, ale pierniczysz człowieku, Mogę się założyć, że to tylko dlatego, że jesteś fanem sagi i bolą Cię te negatywne komentarze i fakt, że ocena leci na łeb na szyję w dół. Po prostu postanowiłeś dać 10 na przekór wszystkim, przykre...

Slonx

Aleś jesteś odważny. Bawią mnie te kilkudniowe trollkonta, jak widać portal spełnia swoją powinność.

ocenił(a) film na 1
Slonx

"wypowiedzi krytków" to tylko płatne peany mające na celu ściągnięcie was do kina by Disney mógł bić rekordy kasowe.