PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671049}

Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 152517
7,0 72 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

W próżni nie rozchodzą się fale dźwiękowe.

Leif_Eriksson

w jakiej próżni

ocenił(a) film na 1
Venetor

W przestrzeni kosmicznej

Leif_Eriksson

a kto powiedział że to próżnia?

ocenił(a) film na 1
Venetor

a co znajduje się w przestrzeni kosmicznej między planetami jak nie próżnia?

Leif_Eriksson

w tej samej gdzie jest grawitacja wybuchy a wielkie lasery niszczą planety? w star wars jest inna fizyka. Nie działa jak nasza. skąd wy sie bierzecie, nagle wysyp naukowców jakby sw nie istniało od 40 lat.

ocenił(a) film na 1
Venetor

w tym filmie jest zero realizmu

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

W końcu skumałeś

ocenił(a) film na 1

to wyjaśnij mi jak to możliwe by fale dźwiękowe rozchodziły się w próżni?

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

Normalnie, za pomocą fluktuacji kwantowych wytwarzanych przez pola obronne statków kosmicznych.

Zbroje kosmiczne są zrobione ze stopu meteoru "carssund" który spadł na Currusant przed 2000 laty (stąd nazwa miasta). Dlatego też powstało tam miasto, jako religijny pomnik dla tego wydarzenia Grałeś w Kotora? To powinieneś takie rzeczy wiedzieć.

ocenił(a) film na 1

jakie fluktuacje kwantowe, nie rób z siebie kretyna

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

Pytasz to odpowiadam.

ocenił(a) film na 1

ale piszesz od rzeczy

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

W którym miejscu?

ocenił(a) film na 1

nadal nie udzieliłeś mi odpowiedzi na pytania w jaki sposób fale dźwiękowe rozchodzą się w próżni

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

Fluktuacje kwantowe tworzą mikropola energii elektromagnetycznej, które odpychają próżnie od siebie tworząc bańkę imitującą atmosferę oraz grawitację. To technologia wymyślona przez protean. Dzienniki w kotkrze o tym mówią. Dzięki temu na statkach jest grawitacja, a nawet powietrze, a efektem ubocznym jest rozchodzenie się "echa" tych fluktuacji po kosmosie. Nie są one za bardzo odczuwalne, ale powodują właśnie efekt rozchodzenia się dźwięku, możliwość sterowania statkami w kosmosie tak samo jak w powietrzu. To echo to nic innego jak mikrocząstki energii, które wibrują w momencie gdy jakakolwiek faladźwiękowa do nich dotrze. Stąd dźwięk

ocenił(a) film na 1

ale fale dźwiękowe nie rozchodzą się w próżni. Misja Apollo zrobiła doświadczenie na Księżycu.

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

I bardzo dobrze że w star wars respektują to doświadczenie

ocenił(a) film na 1

Dźwięk w próżni nie rozchodzi się, dlatego że dźwięk - to są drgania, które muszą być przenoszone przez cząsteczki. Z racji tego, iż w próżni nie ma nic, dźwięk nie może być tam przenoszony.

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

I Star Wars właśnie o to dba

ocenił(a) film na 1

no nie dba

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

Jak nie dba? W którym miejscu? Pierw piszesz, że dźwięk nie rozchodzi się w próżni, a teraz nagle mówisz, ze rozchodzi?

ocenił(a) film na 1

nigdy nie napisałem, że dźwięki rozchodzą się w próżni. Cały czas piszę , że dźwięki nie rozchodzą się w próżni.

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

A potem nagle pytasz "jak to możliwe że dźwięki rozchodzą siè w próżni". To się zdecyduj, w Star Wars rozchodzi się dźwięk w próżni czy nie?

ocenił(a) film na 1

To ''kolega'' grał w KOTOR-a ? Niesamowite...

użytkownik usunięty
Rinzler

Szok co nie? Że taki ignorant jak ja gra w grę ze świata SW.

KOTOR był świetny, ale najbardziej lubię Jedi Outcast.

ocenił(a) film na 1

Coraz bardziej mnie zaskakujesz...

ocenił(a) film na 1

kombinezony kosmiczne to jakaś parodia:
https://lumiere-a.akamaihd.net/v1/images/Darth-Vader_6bda9114.jpeg?region=0%2C23 %2C1400%2C785&width=768

Leif_Eriksson

Jak na film fantastyczny przystało. realizm w sw LOL. chyba ci się gatunki pomyliły. odsyłam do star treka.

ocenił(a) film na 1
Venetor

W jaki sposób w przestrzeni kosmicznej na statkach kosmicznych jest grawitacja? W jaki sposób przemierza się różne zakątki galaktyki?

Leif_Eriksson

LOL na tym wlasnie polega fantasy. Nie musi mieć naukowego wyjaśnienia.

ocenił(a) film na 1
Venetor

to jest science-fiction

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 1
Venetor

ten film to jakaś groteska. to mi nie pasuje miecze i statki kosmiczne

ocenił(a) film na 1
Venetor

jak ta stara kobieta przeżyła w próżni :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))))))))

ocenił(a) film na 1
Venetor

kombinezony kosmiczne to jakaś parodia:
https://lumiere-a.akamaihd.net/v1/images/Darth-Vader_6bda9114.jpeg?region=0%2C23 %2C1400%2C785&width=768

ocenił(a) film na 4
ocenił(a) film na 3
Leif_Eriksson

Nie masz większych zagwostek w życiu tylko męczysz swoją głowe takim czymś? Tak w próżni dzwięk się nie rozchodzi, realnie miecze świetlne nie istnieją, hiperprędkości w pojazdach kosmicznych też nie ma ale w końcu zauważ gwiezdne wojny to nie film dokumentalny tylko fikcja fantasy space opera częściowo zrobiona w komputerze ILM, masz jeszcze jakieś zagwostki?

użytkownik usunięty
Leif_Eriksson

A co pierwszy raz w życiu widziało się SW? SW to nie Hard SF tylko fantasy.
Albo nie wiem jaja sobie robisz.

ocenił(a) film na 1

Pewnie robi a większość się na to nabiera jak widać

użytkownik usunięty
Rinzler

Najwidoczniej ;)

ocenił(a) film na 1
Rinzler

dlaczego miałbym sobie jaja robić? w próżni fale dźwiękowe się nie rozchodzą. To chyba logiczne.

ocenił(a) film na 1
Cwel_wojskowy

też pozdrawiam. Fale dźwiękowe rozchodzą się jak Gokuss pierdnie