Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153351
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

moze czegoś się naucza :P rekordów na pewno nie bedzie!

https://www.the-numbers.com/movie/Star-Wars-Ep-VIII-The-Last-Jedi#tab=box-office

vood76

To raczej normalne, że przy takim filmie wszyscy lecą na premierę, a potem są spadki. Wiadomo, że tyle co Przebudzenie mocy nie zarobi, bo jest 2 w kolejności. Przebudzenie było 1 filmem SW po latach przerwy. Tak czy inaczej swoje zarobi.

kamilxxx09

Batman v superman i Justice League tez zarobiło swoje... krytyka fanów i zyski nie takie jak oczekiwali producenci jednak zmieniło podejscie do tematu i odsuniecie Zacka ;)

vood76

A co ma piernik do wiatraka?

kamilxxx09

To, że krytyka fanów i niezadowalające zyski może odsunął Riana od gwiezdnych wojen... mam taką nadzieje.

vood76

Niezadowalające zyski? Film już ma ok. 500 mln $ na koncie. Po premierze w Chinach pewnie padnie 1,5 mld albo coś koło tego. Nie wiem, jak można nazywać to niezadowalającymi zyskami.

kamilxxx09

Ja obstawiam, że nie przebije mld. Trzeba też pamietać, że na taki film wydaje się drugie tyle na marketing. 500 mln w tej chwili nie oznacza zysku.

kamilxxx09

mogę jeszcze raz przytoczyć analogię z justice league który zarobił 600 mln $ a jednak warner bros podjeło decyzje o zmianie strategii... nie bedzie universum DC jak to jest u marvela tylko samodzielne filmy.

vood76

Oby tylko Disney nie doszedł do wniosku, że to przez "inność" epizodu 8 na tle innych. Bo inaczej to przy epizodzie 9 znowu nas czeka kalka od Abramsa, który powróci by naprawić "zuo" po Johnsonie w taki sposób jak naprawiał "zou" po Lucasie kręcąc odtwórcze TFA.

cloe4

jeżeli pracuje tam ktoś z olejem w głowie to zauważy, że po Rogue one nie było takich kontrowersji :) a po last jedi są... rogue one to świetnie zrobiony film i inny niż reszta gwiezdnej sagi.

vood76

Rogue One to film, który w Disneyu się nie spodobał. W otatniej chwili przed premierą usuwali parę scen by zastąpić je swoimi, ale na szczęście film tak czy siak okazał się świetny... Nie zmienia to jednak faktu, że to własnie reżyser R1 został odsunięty do stanowiska względem reżyserii przy Gwiezdnych Wojnach.

Czy Riana odsuną od najnowszej (planowanej) trylogii? Tego nie wiemy. Ale niestety nie usuną Abramsa... A to wg mnie największy szkodnik dla SW...

cloe4

Główna saga po Last jedi moim zdaniem jest już nie do uratowania.

vood76

Nie jest... Ale dla mnie już po TFA do odratowania nie była. Zbyt dużo sensu wcześniejszych epizodów tam zniszczyli. Dlatego od 8 epizodu nie oczekiwałam cudów. A wyszło... jak na fanfik całkiem nieźle. ;) Dużo elementów zdecydowanie na plus... Niestety są i minusy.

cloe4

Ja wręcz przeciwnie. Po słabym TFA oczekiwałem jakiejś rehabilitacji i nowej nadziei na przyszłe filmy z uniwersum Star Wars... a dostałem ciepłe kupsko na mrozie....

vood76

Nadzieja pozostaje w spin-offach. xD

ocenił(a) film na 1
cloe4

Widać, że nie mieli pomysłu na tą trylogie. Jar Jar Abrams swoje, Rian swoje. Przy okazji zbezcześcili stare postacie tylko po to by przyciągnąć starych fanów wykorzystując nostalgię.

dagothversur4

Tak! Z perspektywy czasu uważam, że stare postacie były tam zwyczajnie niepotrzebne. Z taką fabułą jaka się zarysowała w Sequelach akcja mogła się odgrywać nawet 100 lat po ROTJ czy 1000 lat przed TPM. A postacie Luke'a, Hana czy Lei byłyby zupełnie inne (w sensie inne by ich zastąpiły), a przy okazji te z OT pozostałyby uszanowane.