Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153351
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Stara trylogia nie ma nawet podejścia, nie przez to, że jest zła, po prostu VIII część to niesamowita ewolucja podejścia do SW, czarne i białe powoli szarzeje i rozłam na dobro i zło ginie w zróżnicowaniu motywów bohaterów i ich podejść do otaczającego ich świata. Herosi są zastąpieni przez bohaterów wytrwałych, myślących, planujących, pracujących w cieniu. Poświęcanie się dla dobra sprawy zostało wyśmiane, a w zamian otrzymaliśmy metodyczne podejście do konfliktu, ratowanie tego, co pozostało zamiast samodzielnego niszczenia gwiazd śmierci.

ocenił(a) film na 4
pterodaktol

Śmiech na sali. SW od zawsze były "szare."
A no tak. Często zapominam że Luke który dołączył do terrorystów i wysadził milion ludzi w zemście za wujostwo i /lub wybierając między życiem setki swoich a śmiercią miliona imperialsów - jest uznawany za wzór cnót i dobra. XD

ocenił(a) film na 10
WhiteDemon

Myślę, że w założeniu nie były szare. To o czym mówisz to są chyba interpretacje po latach.

ocenił(a) film na 4
ocenił(a) film na 10
WhiteDemon

Że w założeniu Lucasa morderstwo milionów nie było rzeczą, na którą widz ma patrzeć. Widzę stare SW jako bardziej naiwne niż VIII część.

ocenił(a) film na 4
pterodaktol

Nie wiem jak wielkie trzeba by nosić klapy na oczach by tego nie zauważyć.
A, 8 część dla mnie jest zbiorkiem żenady i głupotek, obrażającym rozum ludzki co rusz. Istny cyrk na kółkach, który nigdy nie powinien powstać. Bo zwyczajnie wstyd. Nie mówiąc o infantyliźmie.

ocenił(a) film na 10
WhiteDemon

Mnie zaskoczyło, że zbiór moich przemyśleń po filmie pokrywa się z tym:

https://www.youtube.com/watch?v=65TU-Scw2mQ

ocenił(a) film na 1
pterodaktol

belkot

ocenił(a) film na 10
necrovomit74

Czemu?

pterodaktol

Ciekawe co chcial robic Poe i co robil Palpatine? czy przypadkiem nie bylo to na odwrot? hahha

pterodaktol

miło tak poczytać, że komuś się aż tak podobał ten film, że zjechał starą trylogię :D mi się ten film ani podobał ani nie podobał, po prostu wiem że są gorsze filmy od tego - mroczne widmo, łotr1, atak klonów, dziadostwo w uniwersum star wars w ogóle mnie nie dziwi, staram się już znalezc coś fajnego w każdym filmie sw, nawet jakieś drobne elementy (no może poza mrocznym widmem i łotrem1 których wogóle się nie da oglądać ) :)

ocenił(a) film na 10
dubbelvla

Żeby nie było, w kategorii ocen stawiam stare części na równi z Last Jedi, jednak ta część odrzuciła heroizm, co przypadło mi do gustu.

pterodaktol

Podsumowałabym ten film jednym zdaniem: "To nie jest odległa galaktyka dla starych Jedi" ;) i jest to ogromny komplement :) Z sentymentu stare Star Wars zawsze będą naj dla mnie, ale podoba mi się kierunek, w którym ta seria zmierza i wielowymiarowość postaci. Świetna kreacja złamanego Luka przez Marka Hamilla oraz totalnie zagubionego Bena Solo (Adam Driver jest znakomity i jeśli odpowiednio zadba o swoją karierę to nie zdziwię się z Oscara dla niego za parę lat). Oczywiście 10 jak dla mnie to duża przesada, bo było sporo niedociągnięć, ale naprawdę bardzo dobrze się to ogląda (ta ułańska fantazja w czerwieni i bieli ;) :)
Aż żal, że do roli Anakina nie zaangażowano kogoś tak utalentowanego jak np A.Driver tylko ładnego Pinokia bo na pewno Zemsta Sithów stałaby o klasę wyżej. Wojny Klonów to nawet to by chyba nie uratowało :P (chyba - mogę się mylić bo tylko raz widziałam, w kinie, i jakoś nie mam ochoty na powtórkę).