Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153323
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Podołał

ocenił(a) film na 5

O wiele lepszy od Force Awakens, fajnie że postanowili zrobić to co w Star Wars najlepsze, czyli bawić się oczekiwaniami.

Luke który wyrzuca miecz odrazu po dostaniu go, lub śmierć Snoke'a w połowie filmu. Tego nikt się nie spodziewał. Podoba mi się również pomysł z więzią między Kylo a Rey; ciekawy pomysł dzięki któremu widz dowiaduje się jak jest po drugiej stronie barykady i co najważniejsze bardzo dobrze zrealizowany. Zdecydowanie najciekawszy wątek tego filmu. Na plus zasługuje to że każdy coś robił, każdy miał swoją małą rolę - np. Poe na temat bycia bohaterem i dowodzenia, był nawet smaczek Lei używającej mocy, Chewie i porgi, każdy miał swoje 5 minut.

Śmieszne sceny były śmieszne, co według mnie nie zawsze wychodziło w poprzedniej części, co prawda inaczej sobie wyobrażałem trening Luke'a i Rey, samą postać dorosłego Luke'a inaczej widziałem (i Hamill chyba też) ale widać że nie jest to "another epic story" gdzie głównie bohaterowie są idealni. Yoda zaliczył bardzo dobry powrót, czegoś takiego od dawna mi w SW brakowało, tego jego śmieszkowania, no i wariat pewnie wiedział że Rey zabrała księgi dlatego nie wachał się przed spaleniem świątyni. Dla mnie wisienką na torcie była scena gdzie Kylo i Rey walczyli na moc o miecz, ta scena odkupuje wszystkie winy żałosnej sceny walki na moc Obi-Wana i Anakina.

Na minus myślę zasługuje to że Luke nie podołał do końca. Nie w sensie aktorskim Mark Hamill bo był bardzo dobry, tylko w sensie fabularnym. Czegoś w nim mi po prostu brakowało. Scena jak walczy z Kylo fajna ale za mało i nie potrzebnie były te cięcia ze slow motion, to trochę ujęło dynamiki. Nie podobała mi sie też postać Rose (Hehehehe) Tico. Serio? Wsadzanie wątku obrony zwierząt na siłę jakoś mi nie spasowało, ta postać jest tak prosto napisana że jest aż do bólu nudna, płaska niczym decha od klopa.

Teraz czas na moje przewidywania. Myślę że dziewiątka będzie się dziać jakiś czas (np.kilka lat) po ósemce, Rey z zajumanych ksiąg zbuduje podwójny miecz. Kylo nada sobie tytuł Dartha. Na końcu ósemki Rey symbolicznie odcięła ich połączenie mocy, jednak myślę że do tego powrócą. Myślę też że Kylo ostatecznie przejdzie na jasną stronę mocy w konfrontacji z matką. Hana chciał zabć, Luke'a chciał zamordować ale Lei nie był w stanie zabić. Myślę że to ona jest tu kluczem. Wydaje mi się też że to Kylo ostatecznei będzie głównym bohaterem najnowszej trylogii, czyli jego droga od mrocznej strony mocy do jasnej. Nowa trylogia opowiadała o Anakinie a stara o Luke'u. Pasowało by następny Skywalker kontynuował tradycję. Drugi argument jest taki że rodzicami Rey okazali się jacyś nic nie znaczący ludzie, a trzeci jest taki że nikt by się tego nie spodziewał.

Ogółem film bardzo dobry, świetnie się w kinie bawiłem.

ocenił(a) film na 10
EMERSION

Również uważam, że jest to część lepsza od przebudzenia mocy. Poszedłem na ten film do kina, ale nie mając żadnych oczekiwań. Ta część zafascynowała mnie jednak od pierwszych sekund aż do końca, a dawno mnie tak żaden film nie wciągnął. Fabuła jest spójna z poprzednimi częściami i bardzo podoba mi się, że zostały powielone stare dobre schematy znane z SW, a podane jedynie w lepszej technice. Czekam teraz na wydanie BD lub UHD, bo szczerze mówiąc jakość obrazu w kinie pozostawiała dla mnie sporo do życzenia :), a z chęcią obejrzę ten film drugi raz.

ocenił(a) film na 8
pawel86ck

A ja czekam na wycięte sceny i sekwencje, bo podobno ma być ich mnóstwo w dodatkach.

ocenił(a) film na 8
pawel86ck

Cudów podczas oglądania SW w domu bym się nie spodziewał, bo akurat w przebudzeniu mocy najbardziej zafascynował mnie obraz i efekty, podczas seansu w kinie. Potem gdy oglądałem to samo w domu, wypadło wszystko dużo gorzej, mało efektownie.

ocenił(a) film na 10
bytrek

W kinie nie miałem idealnej czerni, oraz kontrast nie był tak dobry jak mam w domu na plazmie GT60 czy nawet na moim drugim tv, LCD 4K sony. W kinie po prostu widać, że obraz puszczony jest z projektora.

ocenił(a) film na 8
EMERSION

Tyle ze aktorka grająca Leie już nie żyje, wiec jak pociągną watek z nią i nawracającym się synem dla niej? I mimo że to jest film, nie trawie przebaczenia osobie która zabiła własnego ojca, wybiła wielu pewnie młodych Jedai. Do tego jedna z pierwszych scen w Przebudzeniu mocy, gdy Kylo wydaje wyrok śmierć na bogu ducha winnych wieśniaków z Jaku. Nie wiem jakim cudem z takiej osoby chcą zrobić dobra postać. Poza tym za dużo antagonistów to w tej trylogii nie pozostało, a przecież motywacja jaką ma Kylo jest bardzo perspektywiczna, trudno o lepszą. Chęć wytępienia całej jasne i ciemnej mocy, przejecie władzy absolutnej i stworzenie nowego świata, przynajmniej tak zrozumiałem to podczas jego rozmowy z Ray po śmierć Snoke'a

ocenił(a) film na 5
bytrek

Carrie Fisher ponoć zdążyła nagrać wszystkie sceny, najwyżej zrobią ją komputerowo tak jak zrobili Tarkina.

A co do Kylo, wydaje mi się że nie robi tych wszystkich rzeczy bo jest zły, tylko dlatego że chce przed samym sobą udowodnić że jest zły.

ocenił(a) film na 8
EMERSION

Tak w ogóle czemu Leya nie przystąpi do syna? Przecież mogą przejąc władze nad galaktyką, a wcale nie musza prowadzić rządów terroru.

ocenił(a) film na 5
bytrek

Ale tak było wcześniej. Rebelia wygrała i założyła Republikę gdzie ne było rządów terroru a zakon Jedi z Kylo był częścią tego precedensu. Tylko Kylo się odłączył ponieważ on chce rządzić a'la Vader.