Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 153 tys. ocen
6,8 10 1 153323
6,9 66 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Rian Johnson

ocenił(a) film na 5

Dalej nie mogę zrozumieć, dlaczego on? Dlaczego produkcję nad takim filmem powierzono amatorowi? Ja rozumiem, że nakręcił jakieś tam chwalone odcinki Breaking Bad, ale poza tym kompletnie nie ma go za co pochwalić. On to spi*****li. Zwyczajnie. Wspomnicie moja słowa.

użytkownik usunięty
nillvo

Fajne argumenty -_-||

ocenił(a) film na 5

A jakie chcesz argumenty? Czym ten człowiek może się pochwalić w swoim "dorobku" na krześle reżyserskim? Kurde, gdyby chociaż jeden dobry film wyreżyserował to bym to jeszcze przełknął. Ryzyko bo ryzyko, ale zawsze jakaś realniejsza nadzieja. Póki co, boję się niesamowicie tego.

nillvo

właśnie że mieli nosa do niego. To moze byc najlepsza czesc. Johnson>Abrams>Treworow.

użytkownik usunięty
Venetor

Dokładnie

użytkownik usunięty
nillvo

Czyni to z niego łatwą w obsłudze marionetkę. Disney/Lucasfilm nie mogą sobie pozwolić na nieskrępowanego czyimiś wizjami artystycznymi reżysera.

co. dlaczego lucasfilm mialby inna wizje od rezysera. dostal wytyczne w jakim kierunku idzie fabula bo cala jest wymyslona. ma miec sens.

użytkownik usunięty
Venetor

Fabuła kontynuacji dopisana została dopiero po zaangażowaniu Johnsona i Trevorrowa, gdy TFA było już grubo w produkcji. Co dowodzi, że w Lucasfilm nie mieli od początku na nią pomysłu. Tym samym nie mają i teraz, kiedy zaczynają się drastyczne zmiany w scenariuszu epizodu IX po śmierci Fisher. Zresztą podkreśla to Pablo Hidalgo, że treatment nie ma właściwie znaczenia, bo dopóki filmy czegoś nie ustalą, to można całą resztę zmienić.

w takim razie dlaczego lucasfilm mialby inna wizje od rezysera?

użytkownik usunięty
Venetor

A ma? Nie wiem. Może ty mi powiesz?

Przeciez ty powiedziales ze jest marionetką i lucasfilm ma swoja wizję. Potem ze jednak on dopisal fabulę. to jak w koncu jest xd

użytkownik usunięty
Venetor

Oczywiście, że ma. W wypadku różnic Johnson wyleciałby na zbity pysk. Praca Riana jest nadzorowana przez tzw. Story Group.

Nie rozumiem cie. co nadzorują skoro on dopisal. zeby trzymal się wlasnego scenariusza? xD

użytkownik usunięty
Venetor

Story Group odpowiada za ciągłość i wdrażanie polityki Lucasfilmu. Johnson dostaje od nich dyrektywy, potem dopiero pisze scenariusz, ewentualnie wprowadza poprawki. Po drugie obowiązuje go jeszcze treatment i kierunek fabularny z "Przebudzenia Mocy".

Więc tak jak mówiłem, dostal wytyczne w jakim kierunku idzie fabuła ale nie czyni to z niego zadna marionetkę.

użytkownik usunięty
Venetor

Właśnie to sugeruje, że wręcz przeciwnie, bo nie może samemu pokierować losami bohaterów, tym bardziej jeśli robią to za niego zupełnie inni ludzie.