Snoke w TFA był głównym antagonistą. Odpowiedzialny za przejście Bena Solo na ciemną stronę mocy. Wszyscy sobie chyba zadawali pytanie co to za kolo, skąd się wziął itd. No i jak sprawił, że Ben Solo stał się Kylo Renem. Mieliśmy się tego dowiedzieć w TLJ... i się nie dowiedzieliśmy. Dał się zabić. Finito. Game over.
Kylo Ren to osobna bajka. Jak go zobaczyłem pierwszy raz bez maski, to mało nie parsknąłem śmiechem. Jakieś nowa żenada jak wcześniej z H. Christensenem. Ale po obejrzeniu filmu kilka razy stwierdzam, że to ciekawa postać. Po pierwsze dobrze zagrana, przynajmniej o galaktykę lepiej niż Anakin w ep. 2-3. Po drugie Sith inny niż pozostali - nie kierowany żądzą władzy i nienawiścią (zwłaszcza do Jedi) ale strachem. To z powodu strachu chowa się za maską. Byłem ciekaw jak poprowadzą dalej tą postać i nie zawiodłem się. Motyw konfrontacji Kylo i Luke jest świetny. To samo wydarzenie, opowiedziane z dwóch perspektyw i mamy dwie różne historie. (punkt widzenia - Obi Wan). I nie do końca wiadomo która ostatecznie jest prawdziwa. Ale to nie ma znaczenia - Kylo wierzy w swoją i dlatego stał się zły. Zdradzony o świcie, wystraszony, bojący się, że nie dorówna swoim wielkim przodkom. Sam odkrywa ciemną stronę mocy. To byłby świetny motyw. PO KIEGO GRZYBA W TYM WSZYSTKIM SNOKE? Nie wniósł do fabuły niczego, czego nie dałoby się wprowadzić bez niego.
reżyser wyjaśnił po co jest Snoke cytat:
"Miejsce Snoke’a w tym filmie jest podobne do miejsca Imperatora w oryginalnej trylogii – nieistotne, skąd pochodzi, bo nie interesuje nas jego historia. On jest „tym gościem, który stoi za tamtym gościem” i myślę, że w Ostatnim Jedi spełnia swoją rolę świetnie."
Rian Johnson
pełni rolę scenografii - NIC WIĘCEJ - po to go stworzyli , nie wymyślali mu żadnej przeszłości, czy originu - jest to najlepszy dowód na to że Disney nie rozumie uniwersum star wars i idzie na całkowitą łatwiznę, traktuje postaci jako część scenerii, tło, a nie jako żywe postacie z jakimkolwiek wnętrznem - czyli PUSTKA całkowita - puste postacie
"It can get you into a lot of trouble thinking, Rian. You shouldn't be doing so much of it"
~Brick Top
snoke stworzył plageiusa, palpatina i imperium dlatego wszystko o przeszłości wie, inaczej jego wiedzy nie da się zidentyfikować jako tego który operuje mocą