Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261394
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Coś się wydarzyło, lecz znów nie wiemy co. Skąd Najwyższy porządek ? Jak taki Kylo Ren nie będący nawet Sithem pokonuje cały nowy zakon Luke'a ? Dlaczego Republika nie walczy ? Kto jest Kanclerzem teraz ?

Fabuła ogólnie dobija. Kylo Ren jak wspominałem pokonał nowy zakon, a przegrał z nowicjuszem jakim jest Rey. Ona bez szkolenia zna zasady mind trick. Bardzo ciekawe. Zamiast duchów znanych mistrzów, mamy miecz, który staje się artefaktem i pomarańczowego stworka co gada słowami Yody. Kylo czci Vadera, lecz jakoś sam Anakin nie woła go w mocy, by zaprzestał swych działań.

Teraz ta magiczna postać – Snoke. Ponoć nie sith, a zna tajniki ciemnej strony, jest szefem tego swojego porządku, szkolił Kylo, przy czym wyznaje zasadę dwóch. Wedle pomówień Plagueisem też nie jest, bo tamten nie żyje. Co do zasady dwóch moim zdaniem mam rację, bo zakon Ren to pewnie coś w rodzaju Inkwizycji Vadera.

Planeta będąca nową gwiazdą śmierci to dopiero hit. Ładowana słońcem rozwala wszystkie namierzone planety. Osłony jednak tak słabe, że wystarcza użyć hiperprędkości. Zniszczona jak stare dobre gwiazdy w ten sam sposób.

No i w końcu sam Luke, jednak faktycznie na samym końcu, bez słowa, tylko się lampi na Rey z jego starym mieczem 15 sekundowa scena i mamy napisy.

Lucas miał rację, historia gwiezdnych wojen to historia Anakina. Co do filmu jako kontynuacji, to nawet gry z serii Jedi Knight mają lepszą fabułe.

użytkownik usunięty
Ryloth

Zauważyłem że ; on bierze z senti zły i to bardzo zły przykład . Wogóle sie dziwie że twoja była ma prawa do opieki nad nim . Powinna stracić te prawa do opieki

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Ryloth

Sam zobacz jak Elrond 123 mnie obraża

ocenił(a) film na 7

I co z tego? Ozjasz drze swoją pijacką gębę na każdego i nikt go nie zbanował, więc tym bardziej i elronda nie zbanują. Jakub jest chory psychicznie i jego też nikt nie będzie usuwać. Ogar.

użytkownik usunięty
Ryloth

Jak miałbyś wybrać ; Kto jest wporządku a kto chory psychicznie , to ; Kogo wybierasz ? . Mnie czy sentie i jej podwładnych ?

ocenił(a) film na 7

Na pewno pachoły sentii, czyli ozjasz i jakub są bardziej pogrzani psychicznie od ciebie.

użytkownik usunięty
Ryloth

A Elrond 123 ? Ponoć to syn senti . Z jego psychiką też jest zle wg mnie .

ocenił(a) film na 7

Nie, on jest w porządku. No chyba że popiera pachołów sentii.

użytkownik usunięty
Ryloth

Z tego co zauważyłem on nie toleruje krytyki TFA

ocenił(a) film na 7

Evidence.

ocenił(a) film na 7

Każdy ma swoje zdanie... Nie znoszę jak ktoś krytykuje The Force Awakens, a nie potrafi tej krytyki uzasadnić. Czyli tego, co ty robisz...

ocenił(a) film na 7
elrond123

W tym względzie Az nie jest lepszy od jakubka.

ocenił(a) film na 9
yiipikayeey

Tego możemy się tylko domyslac i to jest fajne

użytkownik usunięty
yiipikayeey

Brak klimatu? temu filmowi można wiele zarzucić prawda ale nie brak klimatu... bo klimat ma świetny, ja poczułem się jak dziecko kiedy pierwszy raz oglądałem starą trylogię a jestem fanem właśnie starej.

logika? w którym momencie? jej brak? porównajmy sobie w tym przypadku Hobbit Bitwa Pięciu Armii który ma o wiele większy brak logiki, dziury w scenariuszu jak w szwajcarskim serze. Tutaj nic takiego nie zauważyłem....

znowu widzę narzekanie na walkę Kylo vs Rey ... bo chłopa pokonała dziewczyna no tak... jak dziewczyna wkopie chłopakowi to jest to śmieszne.... sam Ren mówił im dłużej jest na wolności tym grozniejsza się staje. Czyli masz wyjaśnione dlaczego pokonała Rena mimo że nie jest jeszcze doświadczona...

z gwiazdą zgodzę się to faktycznie naciągane i sam uważam za minus...

a coś ty myślał? ta scena miała być wprowadzeniem do kolejnego epizodu.

"Lucas miał historię to historia Anakina" Lucas ją miał, tylko że ta historia jest słaba, sam Lucas ją zniszczył mimo potencjału.... I niestety nie masz racji...

Gdzie tam jest klimat starej trylogii ? Bo jak wcześniej pisałem, nawet Jedi Knight mimo, że jest grą ma większy klimat niż ta część. Nie śmieje się, że kobieta chłopu wkopała, bo w świecie SW liczy się moc nie płeć i siła fizyczna, ale on już był trenowany na jedi, a później w tych rycerzach Ren, a Rey w tym czasie zbierała złom i prowadziła spokojne życie nie wierząc nawet w moc i jedi, sithów itp. Opisujemy teraz Gwiezdne Wojny, a nie Hobbita. Mogła być wprowadzeniem ale normalnym, a nie lampieniem się Luke'a na Rey. Historia Anakina jest słaba, a jesteś fanem starej trylogii, czyli połowy tej historii, brawo.

użytkownik usunięty
yiipikayeey

no widzisz według mnie ma klimat starej trylogii, właśnie dzięki tym podobieństwom, i nie uważam to za kalkę Nowej Nadziei lecz hołd. Jeśli jest Jedi a jest to noc dziwnego że pokonała Rena... poza tym dobrze władała bronią tym kijem co miała, tak więc może trenowała... o ile wiadomo Anakin już jako dziecko miał zdolności Jedi... tak więc mogła pokonać Rena nie trenując... jest wprowadzeniem... tak jest Mroczne Widmo nie ma żadnego klimatu starej trylogii do tego irytujący Anakin, w Ataku Klonów Anakin jest irytującym nastolatkiem... i wątek miłosny. Tak w porównaniu do epizodów IV-VI 1-2 są słabe no Zemsta się udała a Przebudzenie mocy zdeptało zarówno Mroczne widmo jak i atak klonów

Atak klonów z całej sagi prócz przebudzenia uważam za najsłabszą część to racja, ale Mrocznego Widma to ty nie obrażaj. Po co komu hołd ? Już samym hołdem jest to, że ta legenda przetrwała od 77 roku. Można było się bardziej postarać. Wracając do fabuły, to Anakin miał tylko przeczucia i nie walczył, a Rey już jest niczym wyszkolony padawan tuż przed mianowaniem na rycerza, nie wspominając o tym, że padawani nie opanowali takich sztuczek jak mind trick.

użytkownik usunięty
yiipikayeey

będę krytykował Mroczne Widmo bo to najsłabsza część, słabe efekty, muzyka dobra ale w ucho nie wpada, irytujący dzieciak momentami C3 PO, słabe dialogi... scenariusz najlepszy nie był. Widzę że masz problem z tym że uważam ten film za rewelacyjny, tak dałem 9 ponieważ film jest dla mnie wspaniałym Hołdem starej trylogii, mógłby być ten film nieco bardziej oryginalny, uważam że z gwiazdą było naciągane. Ale klimat film ma i tyle w tym temacie...

Słabe efekty i muzyka nie wpadająca w ucho, spadłem z krzesła ze śmiechu. Czym cię irytował dzieciak ? Moim zdaniem grał lepiej, niż Christensen w Ataku klonów. Dla mnie nie ma tam hołdu dla starej trylogii, tylko jest zbijanie kasy ile się da przez elementy, które przypominają fanom SW oryginalną trylogie (słowo stara traci tu znaczenie, bo obecnie powstaje już trzecia trylogia) jak maska Vadera, pierwszy miecz Luke'a, który dał mu Kenobi po Anakinie, Han Solo, Leia, Sokół Millenium, nowa gwiaza, a to, że poza tym cała fabuła jest do bani to mało ważne. Wielki mi hołd.

ocenił(a) film na 4

To, że Ciebie dziewczyny leją na korytarzu w gimnazjum to się nie dziwię, że tak twierdzisz :)

" Ren mówił im dłużej jest na wolności tym grozniejsza się staje" wiesz ile minęło od momentu jak to powiedział? pół dnia? dzień? z biegu filmu tak można wywnioskować. Była na wolności kilka(naście) godzin i stała się potężna. Boję się co będzie jak Luke zacznie ją trenować i stwierdzi "niczego Cię nie nauczę, przybyłaś tu na marne, umiesz już wszystko, bo byłaś zbyt długo na wolności".

Co było nie tak w historii Anakina? Że sam aktor był jaki był, nei znaczy, że historia bohatera nie była odpowiednia... Gadasz tylko ogólnikami. Argumentów zero.

Chcesz brak logiki? Prosze abyś mi uzasadnił kilka faktów

1) Dlaczego Poe jest jednoosobową armią?
2) Jak Rey nauczyła się latać sokołem milenium w 30 sekund?
3) W jaki sposób murzyn przegrał ze szturmowcem, który miał broń nokio-podobną a nagle ranił Rena? I nie mów mi tutaj, że był ranny, bo poklepał się po klatce piersiowej i biegał i skakał. Movement miał lepszy niż niejeden szermierz.
4) To samo dotyczy tego, że Rey pokonała Kaylo. Rozdarty po stracie ojca? kurde, on nic nie pamiętał, był opętany, naładowany jak nie wiem co, chciał zniszczyć Rey.
5) Jak baba podczas siłowania się na miecze potrafiła utrzymać napór Rena, gdy ten napierał na nią całym ciężarem ciała?
6) "dołącz do mnie, a pokażę ci prawdziwą ciemną stronę mocy" "mocy? mocy!!" tak zapomniała, że ma moc, aż nagle obie o niej przypomina i uświadamai sobie, że sprawi figiel i poskłada Rena.
7) Tłumaczenia fanów, że Ren się wkyrwawiał. Okej, rana od strzału Chewiego, rana od murzyna, rany dwie (albo trzy nawet) od Rey. Skoro wtedy wykrwawiał się, to po tych wszystkich obrażeniach z pieć razy powinien być trupem. Sorry, ale raczej za szybko go w tym lesie nie znajdą... i nie podłączą mu aparatury do tłoczenia krwi...
8) Mapa... dwa fakty z tym zwiazane. Pierwszy: szukali mapy... szukali. gonili się o nią... Aż się okazuje, że R2D2 ma całą mapę... Na pendrivie xD była środkowa część mapy... z JEDNĄ planetą... good job.
9) mapa... skoro powiedzieli, że są to niezbadane rejony galaktyki... to co by dalo odnalezienei mapy przez nowy porządek? Mogliby im oddać i tak pewnie z 10-20 kolejnych lat zajęłoby odnalezienie akurat tej galaktyki... no inteligentnie i logicznie
10) miecz Luke'a - ciekawe jak go znaleźli? Dryfował w galaktyce? Magnez spuścili w mieście w chmurach i na sznurku wciągnęli do góry? :D
11) Gwiazda śmierci nowa, ileśtam razy większa, no i znowu ze słabym punktem - no ale tu przyznajesz rację.
12) Tyczy sie nowej gwiazdy śmierci, skoro to tacy źli ludzie to dlaczego sobie nie strzelili od razu w planetę, ktora jest siedzibą ruchu oporu? Wiedzieli, że to ich planeta, no ale czemu nie strzelili szybciej? Inteligentna ta ciemna strona mocy... Gremliny były groźniejsze
13) R2D2 obudził się... bo?
14) Szturmowcy od strzału z kuszy odlatywali na 10 metrów w górę, Ren został draśnięty, szaty miał z włokna szklanego? Kewlaru? Grafenu? Karbonu?

Jeszcze by się kilka znalazło, ale pozwolę ci się wykazać w dotychczasowych.

ocenił(a) film na 7
LukeuszLFC

1. Nie jest jednoosobową armią, ma za sobą mała flotę X-wingów, Resistance nie jest dużą organizacją i nie dysponuję dużymi środkami, ogromną flotę posiada Republika, ale Senat nie uznaję First Order za zagrożenie, dlatego Leia odłączyła się od nich.
2. Tak samo jak mały Anakin ścigaczem i frachtowcem na Tattoine i Naboo, tak samo jak Luke X-wingiem w NH, emanuję z niej moc, po prostu niektóre rzecz wie i potrafi i tyle....tak samo rozumienie BB-8, rozumienie R2D2 przez Luke`a. Poza tym widocznie pilotowała go wcześniej i zna ten statek bo wie jak jest zbudowany, jako mała dziewczynka została przejęta przez Unkara, a Sokół należy do Unkara więc mogła z nim mieć do czynienia. Han pyta się kto zainstalował cośtam do napędu, a Rey odpowiada, że to `Unkar Platt, mówiłam mu, że to błąd`, więc na pokładzie Sokoła już bywała.
3. I co z tego, że go ranił....w końcu był szturmowcem i od dziecka był zaznajomiony ze sztuką walki, ani przez chwile Finn nie miał przewagi w walce z Kylo, szybko sobie z nim poradził.
4. Oprócz tego, że był rozdarty, ranny to nie mógł jej nawet drasnąć, Snoke kazał ją przyprowadzić żywą przed jego oblicze i Kylo nie miał prawa ją drasnąć, cała walkę, aż do koncentracji i użycia mocy, Rey ucieka i odbiją tylko ataki Kylo....a, Kylo stracił kontrolę nad emocjami przez co opuściła go moc, przecież Yoda mówił, że kluczem do użycia mocy jest kontrola swoich uczuć i emocji, jak uczył Yoda `Kontrola, kontrola! Musisz nauczyć się kontroli!`...Kylo stracił kontrolę nad swoimi emocjami, nie potrafił nawet prostego wyciągnięcia miecza ze śniegu....przez to jasna strona mocy zatriumfowała za sprawą Rey.
5 i 6 Rey jest silna, jest typem chłopczycy, potrafi posługiwać się nieźle swoim kijem i inną bronią biała, nie zapominajmy, że moc już jest z nią. A nie znamy jej przeszłości, może jest krewną Luke`a i miecz już miała w rękach, Ren widzi wyspę i ocean w jej głowie, po jej minie widać, że to ta wyspa i ten ocean, który widzi w snach.
7. Hux uratował Rena, dalszy jego los nieznany.
8. R2D2 zgrał mapy Imperium w Imperium Kontratakuje, pozostała część mapy znalazł Lor San Tekka, i nie była to jedna planeta tylko część układu z dokładnym wytycznym planety Anch-To.
9. Ren mówi przesłuchując Rey, że mają wszystkie mapy z archiwum Imperium, brakuję im tylko tej części z droida.
10. Miecz Luke`a znalazł ten osobnik....

http://i0.wp.com/bitcast-a-sm.bitgravity.com/slashfilm/wp/wp-content/images/star wars7-vanityfair-sarcoplank.jpg

Sarco Plank, uczeń były Skywalkera, łowca nagród....sceny nakręcono i wycięto w postprodukcji. Być może wyjaśnienie będzie w epizodzie ósmym.

11. Kolejna gwiazda śmierci to głupota, ale taka formuła SW.
12. Przecież First Order nie wiedział gzie znajduję się baza Resistance, dopiero śledzili ich jak uciekali z Takodany, melduję o tym Hux do Snoke`a i wtedy zapada decyzja o likwidacji.
13. Abrams mówił, że tyle trwało uruchomienie go, po tym jak BB-8 zapytał się czy ma resztę mapy...powiedział, też że aktualnie może tylko tyle powiedzieć, nieoficjalnie obudził się kiedy Rey pojawiła się w bazie, ale o tym w epizodzie ósmym.
14. To dla mnie też dziwne, ale tłumaczy to też jaką ranę musiał mieć Kylo...może kuszo-blaster Chewbacci ma jakąś regulację strumienia.

ocenił(a) film na 4
peesem

1. Legolas też miał armie obok siebie. Jak Poe wleciał do... hmm jak to nazwać, "serca" planety będącej gwiazdą śmierci to tam już był sam, zrobił nawrót, oddał kilka strzałów i wyleciał, jakby to była bułka z masłem. Sorry, ale on jest bezbłędny.
2. Anakin latał/ścigał się wcześniej. Pilotowała go wcześniej? Była mowa, że "ten złom nie wzbił się w powietrze od dawien dawna". Latała wcześniej nim? Sorry, ale przez 30 sekund nie mogła oderwać się od ziemi, potem została pilotem takim jak Poe.
3. Szybko sobie Kaylo z nim poradził? No nie wiem, ominąłeś sedno. Nienawidzę jak ktoś wybiórczo odpowiada, omija to co nieprzychylne. Poskładał go szturmowiec z nokią, ale Kaylo to już pikuś. Ty mbardziej, że przez cały film jest posrany w gaty, a z Renem "poker face".
4. Twierdzisz, że Vader, Maul, bane itp nie używali gniewu i rozwścieczenia, aby zmiażdzyć swojego przeciwnika? Problem nie leży w tym, czy był ranny czy nie, tylko w Rey.
5 i 6. Nie tłumaczy to tego, że była głupia i zapomniała o mocy, którą użyła do przyciągniecia miecza i nie użyłaby jej gdyby ten nic nie gadał o mocy... Inteligentna to ona nei była... znaczy się, mamy do czynienia z głupią babą która ma moc? Jedno z drguim nie idzie w parze.
7. Uratował okej. Domyśliłem się. Tylko tłumaczycie, że krwawił, był ranny. Rozwścieczony i rozdarty (serce bije szybciej=szybciej sie wykrwawia) po dodatkowych ranach powinien być trupem. Jak do niego by doszli z pomocą to powinien być martwy, bo sie wykrwawił... tak powiesz, że ktoś kontrolował jego wykrwiawianie się... taką siłę ma moc!
8. Nie zmienia faktu, że było to po środku. A reszte mieli... O jakim zgrywaniu map Ty mówisz?! proszę o potwierdzone info...
9. Zwracam honor.
10. Nadal znalezienie tego miecza jest głupie i nielogiczne. I cięzko to będzie wyjaśnić.

12. Zwracam honor
13. Rey nei była w tym czasie pojmana?
14. Proszę, nie nadinterpretować.

ocenił(a) film na 7
LukeuszLFC

1. Tak samo jak Luke w Nowej Nadziei.....sam rozwalił gwiazdę.
2. Ale na pokładzie już przebywała, uznaję, że jest silna mocą.....przecież Snoke mówi, że nastąpiło przebudzenie więc to moc nią kierowała.
3. Był wściekły i rozjuszony, że Rey jest ranna, rzucił się na niego więc w tym amoku trafił go raz...i co z tego skoro za chwilę miał wypalony kręgosłup.
4. Nie rozumiem co ma to wspólnego??? Fakt jest taki, że Rey miała przeżyć i być zdobyczą Snoke`a jak kiedyś Luke Imperatora, Luke też wygrywał bo Vader nie chciał mu zrobić krzywdy tylko wyzwolić w nim gniew....Kylo jest niestabilny emocjonalnie i psychiczne, miota się między ciemna, a jasną stroną, myślał, że jak zabiję ojca to pomoże mu to przejść na ciemna stronę, ale się pomylił....jego olbrzymie ego, rany, upokorzenie, że przegrywa, zniszczenie bazy sprawiło, że stał się słaby i Rey, w której budzi się moc go pokonała.
5. Nie była głupia, jak wspomniałem moc dopiero się w niej budzi....dowiedziała się, że jest wrażliwa na moc dzień wcześniej, nie zapomniała o niej tylko dopiero staję się jej świadoma....analogia, Luke leci na Gwiazdę śmierci, jest na tym samym etapie nauki co REY...NIE! jest dalej, bo ma Obi Wana, który nauczył go więcej niż Maz Rey, dopóki głoś Obi Wana nie powiedział mu...`use the force Luke` nie użyłby jej przy strzale...też był głupi?? NIE...dopiero się uczył i zaczął jej być świadomy. Była mądrzejsza od Luke`a, bo jemu musiał Kenobi przypomnieć, a Rey na samo słowo `moc` domyśliła się, że może jej użyć.
7. Oczywiście, że mógł się wykrwawić, nie twierdzę, że ten film jest bardzo dobry...ma swoje wady, mniejsze i większe.
8. Abrams wytłumaczył to w wywiadzie....
http://www.ew.com/article/2015/12/20/jj-abrams-answers-burning-question-about-r2 -d2-star-wars-force-awakens
10. Oczywiście, z filmu wycięto 40 minut.....przez to stał się miejscami nie logiczny.
13. Kiedy R2D2 się budzi Rey jest już w bazie, ściska się z Lei`ą......
14. Tak jak mówię to nie jest bardzo dobry film....skasowano 30 letniego EU i w 2 godziny nie zbudują nie wyjaśnią nowego EU, które buduję Disney...dla mnie film jest tylko i aż dobry, daję szansę twórcom.

ocenił(a) film na 4
peesem

2. Moc nią kierowała w sterowaniu Sokołem? Boze... wszędzie moc... Jak robi siku to tez moc nią kieruje? Przez 30 sekund nie potrafiła latać... znaczy się moc ma jakieś opóźnienie w załączaniu się?
3. No jak po tym ciosie nie wyląduje na wózku to będzie kolejna brednia tej walki :)
4. TO ma wspólnego, że powinien ją zmiażdżyć Kaylo. PS. Nie wyglądało jakby miał ją po prostu "aresztować", pojmać i przed Snoke'a zaprowadzić.
5. Była głupia, bo użyła mocy i o niej zapomniała, do momentu jak nie użył tego słowa Ren. Obi wan mówi, że Luke ma użyć mocy... chodzi tu o intuicję... ma zdać się na intuicję... Ma strzelić wtedy, kiedy mu serce powie. Moc płynie z serca.
8. Tłumaczy się nie tylko z tego, wie że scenariusz jest płytki jak morze kaspijskie
10. Montaż filmu i luki to inna sprawa. Widać braki w montowaniu scen
13. No to mi umknęło, zwracam honor.

ocenił(a) film na 7
LukeuszLFC

2. Osoby wrażliwe na moc mają szczególne talenty, Anakin potrafił wszystko naprawić i wszystkim latać, widział wydarzenia zanim się staną, tak samo Luke...poza tym jak uciekają z Finnem, krzyczy, że jest `pilotem` więc umie to robić. Poza tym moc w Jedi jest zawsze, nawet jak idą się odlać, to moc jest siłą sprawczą w świecie SW, to moc zaprowadza droidy do Luke`a w Nowej Nadziei, to moc kieruję BB8 i Poe w pobliżu Rey i Sokoła, tam nie ma przypadków.
3. Nie wyląduję....:-)
4. Widocznie nie jest tak potężny za jakiego się uważa...Snoke mówi, że ma nieskończony trening
5. Przypomniało się jej w akurat w chwili w której miało się przypomnieć i walczyła o życie, ja to kupuję.

ocenił(a) film na 4
peesem

2. To w takim razie Jar-Jar Binks to Sith-lord.
4. Nieskończony trening vs brak treningu. Pozdro
5. Dobrze, że ja tego nie kupuję. Rozumiem, że jakby nie umiała pływać i wpadłaby do wody, to nagle nauczylaby się pływać bo walczyla o życie i poczuła moc?

LukeuszLFC

Peesem powiedz mi tylko jedno, bo Lukeusz ma rację, Anakin jak i Luke byli już pilotami, Rey nie. Anakin nauczył się sztuczek Jedi jak był uczniem Obiego w starym zakonie, a Luke jak szkolił się u Obiego i Yody, Rey natomiast nie skzoliła się nigdzie nawet nie była wsłuchana w moc. To, że Rey potrafi latać da się jeszcze jakoś wytłumaczyć, ale skąd nauczyła się jakiej kolwiek formy walki mieczem i skąd znała mind trick, którego używali tylko zaawansowani rycerze tego nie wyjaśnisz. Po drugie nigdy nie słyszała o tej sztuczce, żeby mogła z niej korzystać. Jeśli Snoke nie jest mrocznym lordem sithów, to byłby słaby, żeby postawić się jedi. Ci, którzy znali moc, a nie byli jedi lub sithami, byli albo mrocznymi jedi rozdartymi wewnętrznie, nie potrafiący nawet dobrze walczyć,albo prorokami w ogóle nie walczącymi.

ocenił(a) film na 7
yiipikayeey

`......rycerze tego nie wyjaśnisz`

Tak jak Ani miał Yode i Obi Wana, tak jak Luke miał Obi Wana i Yode, tak Rey nie ma nikogo kto by ją wtajemniczył w moc, bo Maz Kanata po wycięciu jej z filmu się nie liczy...dlatego Moc woła do niej bardziej i mocniej, woła ją za pomocą miecza, aby go wzięła do ręki i podążyła w poszukiwaniu Luke`a....dlatego sprawia, że śni się jej w nocy ocean i wyspa( Kylo Ren to widzi w jej głowie)...kiedy przybywa na Anch-To gdy przypatrzymy się jej wyrazowi twarzy widać, że to właśnie ta wyspa i ocean się jej śni...słowa z trailera wycięte ` force is calling for you, just let it in`
Jak wspomniałem już nie znamy przeszłości Rey, może być szkolona już na Jedi, może już używała mocy u Luke`a tylko z jakiegoś powodu tego nie pamięta. Walczy biegle tą swoją pałką, od pałki nie daleko do miecza, a przecież nie walczyła z Kylo jak zawodowy Jedi tylko strasznie amatorsko, broniła się i uciekała.

Kylo podczas grzebania w jej głowie przebudził ją, powiedział Snoke`owi, że choć nie trenowana jest silniejsza niż myśli, ona mu się przeciwstawiła, mało tego weszła kontratakiem do jego głowy, zobaczyła kim jest, jego obawy lęki...sposoby posługiwania się mocą, czym jest moc.....była już jej świadoma, co ona może zdziałać, widziała jak Kylo potrafi oddziaływa na umysły więc spróbowała...nie miała nic do stracenia i udało się jej, skoro oparła się umysłowi Kylo nie miała problemu ze zwykłym ludzkim umysłem. W książce jest to bardziej opisane bo, tam zastanawia się skoro użyła mocy na umyśle Kylo, to spróbuje skupić moc na szturmowcu.

Rey słyszała też legendy o Jedi, Hanie Solo i uważała je za mity( uświadomił ja Han) mogła usłyszeć co potrafili Jedi, ich sztuczkach itd itp.

`Ci, którzy znali moc, a nie byli jedi lub sithami, byli albo mrocznymi jedi rozdartymi wewnętrznie, nie potrafiący nawet dobrze walczyć,albo prorokami w ogóle nie walczącymi.`

Nie tylko Jedi i Sith potrafili używać mocy, w EU np Yuuzhan Vongowie byli świetni w używaniu moc, albo Rakatanie.

peesem

Vongowie to zupełnie inna rasa i historia. Nikt bez treningu nie panował tak nad mocą jak Rey, więc jest jedyna dla mnie teoria, że to ona jest wybrańcem podobnie jak Anakin, albo i większym. Jeśli nie to Disney przesadził.

yiipikayeey

Zgadzam się z Tobą-że ten nowy film jest do kitu,beznadziejny,bez klimatu,kompletna kompromitacja,dokładnie jak piszesz,że gry Jedi Knight już o wiele lepsze wolę pograć,nie dałbym ani grosza,aby pójść do kina na ten badziew i gniot.

użytkownik usunięty
yiipikayeey

Ta a dlaczego duch Qui Gona nie pojawił się jak Anakin przeszedł na ciemną stronę ?

użytkownik usunięty

Qui-Gon nauczył się zachowywać świadomość po śmierci dzięki technikom szamana Whillów, ale nie na tyle, żeby stać się duchem w widzialnej postaci, a słyszeć jego głos mogli tylko wsłuchani w "żywą Moc", jak Obi-wan i Yoda, chociażby w Ataku klonów, kiedy słyszymy głos Jinna, kiedy Anakin morduje jeźdźców Tusken. W postaci widzialnej pojawił się tylko w miejscach o dużym skupisku Mocy.

użytkownik usunięty

Czyli jest to kolejny przykład gdzie Lucas czegoś nie wyjaśnił i jakiś inny twórca musiał to wyjaśnić za niego ?

Tak samo jak EU wyjaśniało sens epizodów 1-6, tak książki i komiksy z nowego kanonu Disneya muszą wyjaśniać dyrdymały pozostawione po Abramsie. xD

Czyli nic nowego w sumie.

użytkownik usunięty
cloe4

Tło fabularne Przebudzenia Mocy jest zbyt złożone by wyjaśnić to wszystko w jednym filmie, poza tym gdyby twórcy wszystko próbowali by wyjaśnić to narzekano by że za dużo ekspozycji

użytkownik usunięty

Masz odpowiedź na swoje pytanie.