Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261200
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Jeśli nowa trylogia ma być oparta na przygodach Finna i Rey to ja dziękuję...Strasznie mnie irytowały te postaci a scenariusz filmu dno dna,tragedia jakaś...Jedyne co ratuje dla mnie ten film to sentyment.Scenariusz rodem z telenowel,starcie Hana z Kylo niczym Vader i Luke.Luke tylko 3 minuty na ekranie.Finn,Rey i Kylo największe porażki tego filmu plus ten tragiczny scenariusz,plus to stara gwardia która niestety musiała ustąpić pierwszy plan tragicznym postaciom :(

przemekino87

Masakra, dno, tragedia, telenowela... i "ocenił ten film na 7". Fu.ck logic.

ocenił(a) film na 7
kubisz77

Oceniłem na 7 z sentymentu do starych postacia dno i masakra odnośnie Finna Rey i Kylo oraz scenariusza

ocenił(a) film na 9
przemekino87

Ale scenariusz jest 3 razy lepszy niz w prequelach

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Odnośnie prequeli tak ale mimo wszystko bardzo słaby

użytkownik usunięty
przemekino87

Totalny badziew , plagiat .

Udowodniłeś już w jednym z poprzednich tematów, że nie masz pojęcia, co to jest plagiat, więc dlaczego znów używasz słów, których nie rozumiesz? Poza tym kolejny przykład robienia k... z logiki. "Totalny badziew" i "ocenił ten film na 7". Uwielbiam filmweb!:)

ocenił(a) film na 9
użytkownik usunięty
kubisz77

7 punktów dałem jedynie za muzykę .

użytkownik usunięty
przemekino87

w czym Rey jest porażką?
Finn? pewnie krytykujesz bo czarny zgadłem?
Kylo? niech zgadnę, krytykujesz go bo zdjął maskę xd

film jest masakrą a oceniłem go jako dobry...

ocenił(a) film na 7

Z sentymentu Rey Finn i Kylo masakra jesli chodzi o grę

użytkownik usunięty
przemekino87

a może jakieś argumenty co w ich grze było nie tak?

według mnie Rey świetna postać, polubiłem ją od początku, a nie krytykujesz jej dlatego że wkopała Kylo Renowi ? bo jeśli tak to tylko potwierdzisz że uważasz kobiety za słabsze od chłopaków
Niech zgadnę bo jest czarny

tak tak już to wiemy zdjął maskę i skopała go dziewczyna... coś jeszcze?

użytkownik usunięty

Jednoznacznie oznajmiasz, że cały sens w pokonaniu czarnego charakteru - MISTRZA Zakonu Ren, szkolonego przez lata w ścieżkach ciemnej strony mocy - przez zwykłą złomiarkę, która miecz świetlny trzyma pierwszy raz w życiu, kryje się w poprawności politycznej? Brawo, a jaki to ma sens w kontekście koherentnego uniwersum?

ocenił(a) film na 9

Nie widziałeś że ona ma w sobie zaje bista MOC???

użytkownik usunięty
Himiteshu

I co ona tą MOCĄ tak konkretnie poczyniła? Sięgnęła po miecz, lub inaczej - to miecz ją wybrał, jak różdżka z Pottera, styl jej walki był żaden.

ocenił(a) film na 9

Bo nie umie się dobrze bić??? jak Ty bys sie bił z Kylo gdybys dostał miecz bez zadnego rpzeszkolenia, hmm?

użytkownik usunięty
Himiteshu

Ale wygrała. Czemu? Bo scenarzyście tak się spodobało a małe księżniczki-wojowniczki i feministki będą teraz mogły poczuć się dumnie z nowego obiektu uwielbienia. Jak mamy czuć napięcie, kiedy bohaterce nie grozi żadne niebezpieczeństwo a ona jak zwykle wychodzi bez szwanku? Dlaczego Kylo nie używał Mocy podczas walki?

ocenił(a) film na 9

Przecież Kylo jeszcze nie jest nawet Sithem człowieku, ledwo co sie wyszkolił jako tako i pamietaj ze wiecej szkolił sie na Jedi wczesniej. Musisz czytac wiecej pomiędzy wierszami. I nie doszukuj sie jakiegos potrójnego dna, mamy kobieca protagonistkę i juz Ci nie pasuje? Zreszta rozdzielila ich szczelina w ziemi i to też było bardzo symboliczne

użytkownik usunięty
Himiteshu

Nie jest i nie miał być Sithem, zakon wymarł (przynajmniej na razie) i nie ma to większego znaczenia. Krathowie, Wiedźmy z Dathomiry władały CSM. Whatever. Nie wyszkolił się ledwo biorąc pod uwagę że pobierał nauki jeszcze za czasów akademii Luke'a jako nastolatek, a drugą połowę życia spędził na pobieraniu nauk od potężnej istoty po ciemnej stronie mocy, czyli Snoke'a. To szmat czasu.

Nie doszukuję się dna, mówię jak jest, nie przeszkadza mi jej płeć, ale zdaje mi się, że bardzo zależało ci żeby o to się do mnie przyczepić nie zważając na to co przez to rozumiem. Poczytaj sobie o Mary Sue. Rey mogła się szkolić ile lat? Do czasu odesłania jej na Jakku była w jakim wieku? 5, 7? Czego Luke mógłby nauczać ponad to co zobaczyliśmy w szkoleniu młodzików w filmach i przeczytaliśmy w komiksach, książkach, encyklopediach a co zadecydowało o znacznej przewadze Rey nad Kylo?

_DISCLAIMER_ sorry że ci się wpijam w rozmowę ale Kylo był ranny, przed chwilą zabij ojca (psychicznie był rozdarty) poza tym kylo nie chciał jej zabić ponieważ miał zadanie ją przyprowadzić mistrzowi. Jeśli dobrze zrozumiałem ich pojedynek to też jej nie docenił....

Fawkes_4 ma racje Rey umiała też używać broni białej ..wiec coś tam umiała.

użytkownik usunięty

Kylo był rozkojarzony po zabiciu Hana i dostał w podbrzusze z kuszy Cheewbacci która jest naprawdę mocną bronią, poza tym Rey miała wcześniej jakieś doświadczenia z mocą tylko ponoć wymazano jej pamięć, poza tym Rey umiała walczyć bronią białą więc w czym problem ?

użytkownik usunięty

Miecz świetlny to elegancka broń, nie żaden kij. Po co byłyby wieloletnie szkolenia rycerzy Jedi, jak to machanie mieczem jest takie proste? Samo zbudowanie miecza było jednym z etapów do uzyskania tytułu Rycerza i wymagało precyzji i zespolenia z Mocą.

Przypominam że nie tylko użytkownicy mocy używali mieczy świetlnych.

użytkownik usunięty
wort801

Nie tylko, ale były one związane z użytkownikami. Mnie rozchodzi się wyłącznie o to, dlaczego w ogóle go pokonała, jeśli wyraźnie widzimy w filmie, że nie posiada ona żadnej wprawy w używaniu takiego typu urządzenia. Kylo przed walką z Finnem już odrzucił ją na kilkanaście metrów, dlaczego teraz nie mógł rzucić nią o drzewo, by straciła przytomność?

No nie miała ale jeśli używała broni białej to mogła się obronić ..no tak samo się blokuje cios / atakuje ?? czyś nie ?? np byś umiał walczyć zwykłym mieczem, a potem byś miał w ręku miecz świetlny, to byś nie umiał wykonać kilku pozastawowych ciosów tym mieczem ??

użytkownik usunięty
wort801

Kij ma taką zaletę, że nie utnę nim sobie przypadkiem kończyny. A to i tak nie zmienia faktu, że paroma podstawowymi ciosami nie pokonałbym wyszkolonego wojownika.

No szkolenia jeszcze według filmu nie skończył, i nie wiadomo też ile Luke go nauczył ...

użytkownik usunięty
wort801

To dosyć dyskusyjna sprawa co to zakończenie szkolenia ma oznaczać. Chyba nie naukę pojedynkowania!

Poza tym Jedi i Sithowie specjalizowali się też w jednej profecji..jedni doskonalę używali mieczy a inni mocy...nie każdy musiał byś doskonały w obu profecjach...

użytkownik usunięty
wort801

Jeżeli przegrywa i próbę wydobycia informacji z umysłu i pojedynek z taką szarą myszką, która odkryła w sobie moc 5 sekund temu, w 5 sekund i tyle samo czasu wystarczyło by się jej nauczyć, wątpię by Ben specjalizował się w którejkolwiek z obu profesji.

Jednym słowem można powiedzieć też że z kylo był słabym uczniem ...nie każdy użytkownik mocy musiał być potężny ..niektórzy robili za "mięso armatnie".... na tym filmiku masz kilka takich przykładów... http://www.youtube.com/watch?v=1ToztqqDcaY

użytkownik usunięty
wort801

Kinowe zwiastuny do TOR ogółem są przekozaczone i zrobione wyłącznie pod efekciarskość. Trooper nie reaguje na błyskawice, Satele odpycha dłonią promień miecza świetlnego (sic!).

użytkownik usunięty
wort801

Poza tym wyraźnie widzę, że dwaj userzy ciemnej strony (giną? tracą przytomność? Tylko Moc wie co się z nimi dzieje) od ciosu mieczem w opancerzoną łydkę?
http://youtu.be/1ToztqqDcaY?t=2m57s

użytkownik usunięty

Draśnięcia prędzej bym powiedział.

Dlaczego Kylo nie zabił REY...
1. Miał ją przyprowadzić żywą do Snoka.
2. Był poważnie ranny i wykrwawiał się
3. Właśnie zabił ojca i wpłynęło to na jego psychikę.
4.Nie ukończył całkowicie szkolenia
5. Lekceważył Rey a kiedy pojął że zrobił błąd było już za późno ponieważ Rey przypomniała sobie o Mocy.
6. Rey potrafiła posługiwać się bronią białą
7. Możliwe że podczas walki umysłowej kiedy Kylo ją więził udało jej się pozyskać informacje o mocy i o samej walce na miecze. Dlatego wyciągnęła miecz ze śniegu ponieważ jest silniejasz Mocą od Kylo

użytkownik usunięty

elegancka broń ? i to czyni ją skomplikowaną w użyciu ? przecież tak naprawdę miecz świetlny nie różni się zbytnio od normalnego miecza (rękojeść bez jelca i laser zamiast ostrza) poza tym Rey nie robiła jakiś tam dziwnych sztuczek z tym mieczem ona machała nim byle nie dać się zabić przez Kylo i jeszcze Rey okazała się być bardzo wrażliwa na moc

użytkownik usunięty

Ostrze nie posiada masy. Jeżeli z niczym się nie styka cała energia wydatkowana na jego tworzenie powraca na zasadzie "zamkniętego obiegu" do rękojeści.

ocenił(a) film na 7

Mimika całej trójki...widzę że nie rozumiesz pojęcia gra aktorska bądz mylisz to z hostorią postaci

ocenił(a) film na 9
przemekino87

Mimiki to nie miał Anakin w prequelach :)

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Z tym się zgodzę

Himiteshu

Oj, nie. Akurat mimika była jedyną mocną stroną tego aktora.

ocenił(a) film na 9
Blaxi

Kołek w dupie to nie mimika

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Kołek w dupie to nie mimika więc sam odpowiedziałeś sobie na temata Kylo,Rey i Finna

ocenił(a) film na 9
przemekino87

Ale taka masakra z krwią czy bez? i czym się pozabijali?

ocenił(a) film na 9
przemekino87

Ale Rey i Finn są świetni

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Tragiczni nie świetni

przemekino87

I tak najlepszy byl BB-8...:P

ocenił(a) film na 7
cllaudia001

Oczywiście :)

ocenił(a) film na 9
przemekino87

Chyba kpisz

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Przynajmniej nie było u niego widac tych bezmyslnych min co u głównych bohaterów