Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261200
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

https://www.youtube.com/watch?v=sGbxmsDFVnE

użytkownik usunięty
wort801

Boi, powiadasz? Strach to ścieżka Ciemnej Strony Mocy. Strach do hejtu prowadzi, hejt do nienawiści, a ona... do cierpienia. Wielki strach w nim czuję.

:);)

ocenił(a) film na 5

Hahaha, to Ci się udało :)

użytkownik usunięty

ugasiłeś go :)

użytkownik usunięty

Czy to tekst z Bastionu?

użytkownik usunięty

Ktoś mnie uprzedził?

użytkownik usunięty

http://www.star-wars.pl/News/19942#209437

użytkownik usunięty

Ah, jam to rzekł.

użytkownik usunięty

hr_dooku to twoje konto?

użytkownik usunięty

Owszem.

wort801

7, 8 - 7,7 to kiepskie oceny?. Hmm. Czyli Zemsta Sithów ze średnią filmwebową 7,7 również jest kiepska?.
Każdy film na filmwebie powyżej 7,5 to już konkretne kino.

obleh

obleh teraz zastosowałem technikę kamilxxx09 ......nie załapałeś o co mi chodzi???? seria Hobbita nie za bardzo mi się podobała ale nie szukam cały czas awantur z fanami Hobbita jak kamilxxx09 z fanami SW....

wort801

To wypowiem się tylko na temat tego zwiastuna. Według mnie za wcześnie na zachwyty. Trailer jest ok, ale nie mniej mi się podobał ten z Indiana Jones, a czy film dorównał starej trylogii?. Raczej nie. Polecam podejść do tego zwiastuna na chłodno i z dystansem, aby w grudniu nie było zaskoczenia, że miało być pięknie, a wyszło tak sobie.
Ku przestrodze: https://www.youtube.com/watch?v=gQT5k8qsI34

użytkownik usunięty
obleh

Indiana jakoś nie jest tragicznie oceniony przez krytyków. W sumie to nawet dobrze, lepiej od każdego z Hobbitów. Najbardziej raziło komputerowe szpanerstwo tam, gdzie potrzeba było napięcia.
Wszyscy już mieli przestrogę po zwiastunie Mrocznego widma. Drugi raz Lucasfilm tego nie spier*oli.

Nie przepadam za indywidualnymi ocenami topowych krytyków z RT. Bardziej mnie przekonuje ilość oddanych głosów. Trylogia Hobbit według IMDB:
Niezwykła podróż: 8.0
Pustkowie Smauga: 7,9.
Bitwa: 7,5
Indiana jones 4: 6,2.

użytkownik usunięty
obleh

Ja opinii większości widzów już nie biorę pod uwagę, bo, o zgrozo, w większości na kinie się nie znają. Ich ocena to tylko średnia arytmetyczna. Natomiast jeśli znam paru krytyków, których gust pokrywa się z moim to już mam podstawy podejrzewać, ze film mi się spodoba jeśli wysoko go oceniają, a do tego maja wiedze i umieją pisać o filmach, zauważają rzeczy, które zwykły widz przeoczy. Przeciętny widz włącza film i wyłącza mózg. Gdybym sugerował się opinia większości do dziś katowałbym filmy z top 500. Dobry krytyk porusza sie po gatunkach z wielką swobodą i przyjmuje różne kryteria dla kazdego z nich. To raczej przecietni widzowie maja z tym problem. Żaden krytyk pod filmem typu "Evil Dead" nie napisze np "to mial byc horror? Ja sie tam więcej śmiałem niż bałem".

Zostawmy przeciąganie liny w spokoju;).
Z innej beczki. Nie za bardzo zagłębiałem się do tej pory w tematykę Przebudzenia mocy, aby nie psuć sobie wizyty w kinie, więc mam pytanie. Co sądzisz o nieco kobiecej sylwetce Kylo Ren?. Bierzesz pod uwagę, że pod tą maską może kryć się dama, i czy na pewno nie ma możliwości na taką petardę scenariuszową w stylu "Luck, I am you father".?.

użytkownik usunięty
obleh

Dlaczego kobieca? Wolę plotki o Luke'u jako Kylo Renie. Są zabawniejsze.

Oglądam już kolejny zwiastun i porównaniu z takim Vaderem to chuchro.
http://cdn.fansided.com/wp-content/blogs.dir/319/files/2015/04/Kylo-Ren-outfit.j pg
http://vignette1.wikia.nocookie.net/soulcalibur/images/0/0c/Sc4-darth-vader.jpg/ revision/latest?cb=20081120233924

użytkownik usunięty
obleh

Vader to klocek, zresztą pakerem nie był, a jego maska, zbroja uniemożliwiała mu normalną koordynację ruchową.

Luke jest za niski.

użytkownik usunięty
obleh

Na RT Niezwykła Podróż i Bitwa od topowych krytyków to zgniłki.

wort801

Nie. Serio tak uważam. Widzisz, nowy trailer uważam za całkiem dobry. Nie pisze 1/10 i nie rzucam mięsem na prawo i lewo. Powinieneś lepiej wczytać się w komentarze.

użytkownik usunięty
Toma1910

on to robi z zemsty :P

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ma być klimat a nie rozpierducha, to nie Michael Bay kolego

Himiteshu

Powinno być i to, i to.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

aż mi głupio że masz tak samo na imię jak ja...

Himiteshu

Aha? A co ma piernik do wiatraka? :P Prędzej powinna rozpierać Cię duma :D

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Pycha i arogancja nie powinny być cechami prawdziwego chrześcijanina.

Nom nie powinny.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

czyli cały w CGI? nie dzięki wystarczy kiepski Hobbit.

użytkownik usunięty
Himiteshu

Gdzie była mowa o jakiejś rozpierdusze?

Może myślał że po myśliwcach będzie skakał legolas :)... A jak zobaczył że go nie ma to poczuł się rozczarowany :)

ocenił(a) film na 5
wort801

Przestańcie, bo się posikam ze śmiechu :)

matysek150

Haha :) :)

użytkownik usunięty
wort801

Chewie wyrwie gościowi ręce ze stawów i będzie się nimi bronił przed strzałami z blasterów.
Han będzie chodził po wodzie.
Rey dowie się, że rodzice jej nie kochali...

ocenił(a) film na 8
wort801

ha, ha, ha dobre :)

użytkownik usunięty
kamilxxx09

to nie musisz iść do kina, przynajmniej jedno miejsce na sali będzie dla osoby którą na prawdę film interesuje. Bez ciebie kino nie zginie, nie martw się.

Ale to gość honorowy bez niego seans się nie rozpocznie :););)

użytkownik usunięty
wort801

ano faktycznie zapomniałem, ale to jeszcze z Jack$onem powinien przyjść :D zgrana z nich para by była.

Haha :)

użytkownik usunięty
wort801

i jeszcze bez spycialca by się nie odbyło hehe :) no i był by komplet :)

użytkownik usunięty
kamilxxx09

a gdzie ta rozpierducha w Hobbicie? bo jakoś jej nie widzę? widzę tylko że jest tam bitwa rodem z Power rangers

yomisiekyo

No a mi się zbytnio ten zwiastun nie podoba. Drugi był znacznie lepszy.

ocenił(a) film na 9
yomisiekyo

To ujęcie jak Dameron klepie po ramieniu Finna żywecem jak wyjęte ze starej trylogii

yomisiekyo

MEGA!!!!

ocenił(a) film na 10
yomisiekyo

W scenie w lesie gdy Kylo atakuje Finna widać ze jest bez maski bo widać włosy Drivera

Gracu999

A według mnie w scenie gdy Daisy płacze akcja dzieje sie w lesie i jest to wg. mnie Kylo Ren. Dlaczego płacze? Może dlatego, że to jej brat. Podąży ścieżka Kylo Rena i stanie się przeciwnkiem Finna i Luke'a, chociaż nie chce mi sie wierzyć, że murzyn będzie Jedi bo jaka on rodzina...

ocenił(a) film na 10
Toma1910

Ja bardziej wierze plotkom ze Rey to córka Luke'a, Kylo Ren to syn Solo i Lei (?) ktory ostatecznie zabije Hana. A co do Finna i miecza to odpalił go pewnie tylko dlatego, że miał go pod ręka i musiał sie czymś bronić, natomiast nowym wieśniakiem ktory stanie sie Jedi bedzie Rey. Juz wystarczy spojrzeć na ubiór jaki ona nosi a jaki miał Anakin i Luke w EP I / IV

użytkownik usunięty
yomisiekyo

Tak jak napisałem już wcześniej w komentarzu do zwiastuna udostępnionego przez redakcję: Świetnie zmontowany, nie mógł wyjść w lepszym czasie. Myślę sobie, że ten finalny trailer został w dużej mierze przygotowany dla dojrzalszego odbiorcy, a może nawet starego wyjadacza? Dostrzec w nim można mnóstwo uwielbienia do kinematograficznego piękna, bardziej starą niż nową szkołę filmowania.
Oby cały film taki był w co głęboko wierzę.