Moim zdaniem jeden z najlepszych filmów tego gatunku. Myślę też, że ten film to już klasyk. Szybkie tęmpo, akcja, żadnej nudy, naprawdę ciekawy. No i postacie Russell, Spider bardzo dobrze wypadają w swoich rolach. Niezwykła muzyka dopełnia całości.
Moja ulubiona scena to ta na końcu w której Russell mówi : "Pozdrów faraona Tutenchamona dupku" (nie wiem czy dobrze napisałem słowo Tutenchamon, tłumaczenie też może być inne).
Może ktoś ma inne ulubione sceny?
Również uważam ze to swietny film. Głownie podoba mi się pomysł, jest genialny poprostu :P
8/10
Efekty specjalne są jak z "Power Rangers", ale za pierwszym razem tego
niezauważymy. Klimatyczna produkcja, zrealizowana z niesamowitym
rozmachem - świetne!
Jeden z najlepszych filmów SF , lepszy od gwiezdnych wojen ( bo przynajmniej każda rzecz ma jakieś podstawy naukowe i starają sie wszystko tłumaczyc ( 2 seriale i 4 filmy ) .Na poziomie :Star Trek Voyager , Battlestar Gallaktica ,Seaquest .A moja ulubiona scena jak archeolog mówi że to nie Brama Niebios tylko Gwiezdne Wrota( sugerując że to urządzenie , chociaż wrót wtedy nie widział ) .
Moja ulubiona scena to ta, gdy Jackson zatrzymuje się przed Wrotami i zaczyna "bawić się" wkładając ręce w korytarz. Pewnie zrobiłbym to samo:) Spoko reszta miała wtedy miny:P
Pomysł z tym, że kosmici maczali palce w cywilizacji egipskiej jest już tak wyświechtany i rozrobiony (nie tylko w filmie), że mogło się nie udać Emmerich'owi, ale na szczęście powstał świetny film. Jestem od wrażeniem od wielu lat, nikt dotąd nie zrobił nic równie dobrego w tych klimatach sf.